Trwa ładowanie...

Karczochy – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Warzywa są niezwykle ważnym elementem naszej diety. Niezależnie od jej rodzaju, powinniśmy je spożywać w dużych ilościach, gdyż dostarczają nam niezbędnych wartości odżywczych. Większość jest niezwykle bogata w witaminy i minerały, w związku z czym jedzenie ich korzystnie wpływa na nasze zdrowie i formę. Jedną z roślin niepopularnych, a niezwykle cennych, jest karczoch zwyczajny.

KarczochyKarczochyŹródło: Adobe Stock
d39bdv2

Charakterystyka karczochów

Jak wyglądają karczochy? Do czego można porównać ich smak? Ewelina Klimek, specjalistka produktowa z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, tłumaczy: "To warzywo pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się wytrawnym, lekko gorzkim smakiem. Odpowiednio przygotowane, idealnie doprawione ucieszy każdego smakosza kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Można posmakować ich w wersji surowej, pieczone bądź po ugotowaniu. Wyśmienicie nadają się do zapiekanek, na grilla czy na pizzę!"

Źródło witamin i składników mineralnych

Karczochy, mimo że przez wielu niedoceniane, są dobrym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie zbiór takich witamin i minerałów:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor.

Spożywanie ich w odpowiednich ilościach pozwala uzupełniać niedobory tych składników.

d39bdv2

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Działanie i właściwości lecznicze

Oprócz bogactwa składników karczoch posiada różne właściwości lecznicze, które pomagają w uciążliwych dolegliwościach. Wśród nich wyróżnia się między innymi działanie:

  • moczopędne,
  • odtruwające,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze.

Co więcej, spożywanie ich pomoże nam w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, a co za tym idzie — zatrzymaniu zmian miażdżycowych, czy nawet w regeneracji wątroby. Najcenniejszą w karczochach substancją jest właśnie cynaryna. To ona odpowiada za wspomniane wyżej cudowne działanie warzywa.

d39bdv2

Jako prawdziwe superfood są składnikiem wielu suplementów diety. Choć oczywiście najlepiej jeść świeże warzywa, w wyjątkowych sytuacjach warto wspomóc się skoncentrowaną alternatywą. Do wyboru mamy preparaty w 100 proc. z jednej rośliny lub mieszane. Specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku zdradza: "Wśród suplementów z karczochem znajdziemy kapsułki na cholesterol z dodatkiem krwawnika czy szyszek chmielu. W preparatach na wątrobę karczochy łączą się najczęściej z ostropestem plamistym. Te sprawdzone połączenia to gwarancja skutecznego działania. Warto brać je zatem pod uwagę, gdy szukamy dobrych produktów na konkretne dolegliwości".

Wyciąg z karczochów jako składnik kosmetyków

Nasza skóra pozytywnie reaguje na cynarynę oraz witaminę B. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu wyciągu z karczocha używa się jako składnika różnych preparatów zwalczających trądzik oraz pojedyncze wypryski.

Wyciąg sprawdza się także idealnie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. Z jego użyciem tworzone są różne maski, kremy, odżywki, szampony oczyszczające skórę głowy. Zawarte w nim keracyny wpływają pozytywnie na włosy, odżywiając je. Te stają się bardziej odporne na łamliwość, rozdwajanie się końcówek, puszenie.

Czy warto włączyć karczochy do diety?

Surowe warzywo w 100 gramach zawiera:

  • 47 kalorii,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 3,3 g białka,
  • 10,5 g węglowodanów,
  • 5,4 g błonnika
d39bdv2

Ewelina Klimek z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Karczochy mogą być pysznym elementem diety odchudzającej! Niska zawartość kalorii i tłuszczu idealnie sprawdzi się podczas redukcji zbędnych kilogramów. Cynaryna, kwas chlorogenowy, niacyna i inulina podkręcą redukcję. Błonnik dodatkowo wesprze pracę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Oczyszczona wątroba będzie jeszcze lepiej wspomagać cały organizm".

Karczochy mają też niski indeks glikemiczny: 18. Będą zatem odpowiednim wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.

Karczochy – pomimo że u nas jeszcze niezbyt popularne – są bogate w wartości odżywcze. Wpływają dobrze na skórę i włosy, ale przede wszystkim współgrają z naszym układem pokarmowym. Istnieje mnóstwo przepisów na smaczne przyrządzenie tego warzywa, więc każdy odkryje w nich smaki dla siebie!

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo Adobe Stock
logoŹródło: Adobe Stock
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39bdv2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39bdv2
Więcej tematów