Karczochy – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Warzywa są niezwykle ważnym elementem naszej diety. Niezależnie od jej rodzaju, powinniśmy je spożywać w dużych ilościach, gdyż dostarczają nam niezbędnych wartości odżywczych. Większość jest niezwykle bogata w witaminy i minerały, w związku z czym jedzenie ich korzystnie wpływa na nasze zdrowie i formę. Jedną z roślin niepopularnych, a niezwykle cennych, jest karczoch zwyczajny.

KarczochyKarczochy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Charakterystyka karczochów

Jak wyglądają karczochy? Do czego można porównać ich smak? Ewelina Klimek, specjalistka produktowa z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, tłumaczy: "To warzywo pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się wytrawnym, lekko gorzkim smakiem. Odpowiednio przygotowane, idealnie doprawione ucieszy każdego smakosza kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Można posmakować ich w wersji surowej, pieczone bądź po ugotowaniu. Wyśmienicie nadają się do zapiekanek, na grilla czy na pizzę!"

Źródło witamin i składników mineralnych

Karczochy, mimo że przez wielu niedoceniane, są dobrym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie zbiór takich witamin i minerałów:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor.

Spożywanie ich w odpowiednich ilościach pozwala uzupełniać niedobory tych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Działanie i właściwości lecznicze

Oprócz bogactwa składników karczoch posiada różne właściwości lecznicze, które pomagają w uciążliwych dolegliwościach. Wśród nich wyróżnia się między innymi działanie:

  • moczopędne,
  • odtruwające,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze.

Co więcej, spożywanie ich pomoże nam w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, a co za tym idzie — zatrzymaniu zmian miażdżycowych, czy nawet w regeneracji wątroby. Najcenniejszą w karczochach substancją jest właśnie cynaryna. To ona odpowiada za wspomniane wyżej cudowne działanie warzywa.

Jako prawdziwe superfood są składnikiem wielu suplementów diety. Choć oczywiście najlepiej jeść świeże warzywa, w wyjątkowych sytuacjach warto wspomóc się skoncentrowaną alternatywą. Do wyboru mamy preparaty w 100 proc. z jednej rośliny lub mieszane. Specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku zdradza: "Wśród suplementów z karczochem znajdziemy kapsułki na cholesterol z dodatkiem krwawnika czy szyszek chmielu. W preparatach na wątrobę karczochy łączą się najczęściej z ostropestem plamistym. Te sprawdzone połączenia to gwarancja skutecznego działania. Warto brać je zatem pod uwagę, gdy szukamy dobrych produktów na konkretne dolegliwości".

Wyciąg z karczochów jako składnik kosmetyków

Nasza skóra pozytywnie reaguje na cynarynę oraz witaminę B. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu wyciągu z karczocha używa się jako składnika różnych preparatów zwalczających trądzik oraz pojedyncze wypryski.

Wyciąg sprawdza się także idealnie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. Z jego użyciem tworzone są różne maski, kremy, odżywki, szampony oczyszczające skórę głowy. Zawarte w nim keracyny wpływają pozytywnie na włosy, odżywiając je. Te stają się bardziej odporne na łamliwość, rozdwajanie się końcówek, puszenie.

Czy warto włączyć karczochy do diety?

Surowe warzywo w 100 gramach zawiera:

  • 47 kalorii,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 3,3 g białka,
  • 10,5 g węglowodanów,
  • 5,4 g błonnika

Ewelina Klimek z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Karczochy mogą być pysznym elementem diety odchudzającej! Niska zawartość kalorii i tłuszczu idealnie sprawdzi się podczas redukcji zbędnych kilogramów. Cynaryna, kwas chlorogenowy, niacyna i inulina podkręcą redukcję. Błonnik dodatkowo wesprze pracę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Oczyszczona wątroba będzie jeszcze lepiej wspomagać cały organizm".

Karczochy mają też niski indeks glikemiczny: 18. Będą zatem odpowiednim wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.

Karczochy – pomimo że u nas jeszcze niezbyt popularne – są bogate w wartości odżywcze. Wpływają dobrze na skórę i włosy, ale przede wszystkim współgrają z naszym układem pokarmowym. Istnieje mnóstwo przepisów na smaczne przyrządzenie tego warzywa, więc każdy odkryje w nich smaki dla siebie!

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥