WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Karczochy – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Warzywa są niezwykle ważnym elementem naszej diety. Niezależnie od jej rodzaju, powinniśmy je spożywać w dużych ilościach, gdyż dostarczają nam niezbędnych wartości odżywczych. Większość jest niezwykle bogata w witaminy i minerały, w związku z czym jedzenie ich korzystnie wpływa na nasze zdrowie i formę. Jedną z roślin niepopularnych, a niezwykle cennych, jest karczoch zwyczajny.

KarczochyKarczochy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Charakterystyka karczochów

Jak wyglądają karczochy? Do czego można porównać ich smak? Ewelina Klimek, specjalistka produktowa z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, tłumaczy: "To warzywo pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się wytrawnym, lekko gorzkim smakiem. Odpowiednio przygotowane, idealnie doprawione ucieszy każdego smakosza kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Można posmakować ich w wersji surowej, pieczone bądź po ugotowaniu. Wyśmienicie nadają się do zapiekanek, na grilla czy na pizzę!"

Źródło witamin i składników mineralnych

Karczochy, mimo że przez wielu niedoceniane, są dobrym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie zbiór takich witamin i minerałów:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor.

Spożywanie ich w odpowiednich ilościach pozwala uzupełniać niedobory tych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Działanie i właściwości lecznicze

Oprócz bogactwa składników karczoch posiada różne właściwości lecznicze, które pomagają w uciążliwych dolegliwościach. Wśród nich wyróżnia się między innymi działanie:

  • moczopędne,
  • odtruwające,
  • żółciopędne,
  • żółciotwórcze.

Co więcej, spożywanie ich pomoże nam w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, a co za tym idzie — zatrzymaniu zmian miażdżycowych, czy nawet w regeneracji wątroby. Najcenniejszą w karczochach substancją jest właśnie cynaryna. To ona odpowiada za wspomniane wyżej cudowne działanie warzywa.

Jako prawdziwe superfood są składnikiem wielu suplementów diety. Choć oczywiście najlepiej jeść świeże warzywa, w wyjątkowych sytuacjach warto wspomóc się skoncentrowaną alternatywą. Do wyboru mamy preparaty w 100 proc. z jednej rośliny lub mieszane. Specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku zdradza: "Wśród suplementów z karczochem znajdziemy kapsułki na cholesterol z dodatkiem krwawnika czy szyszek chmielu. W preparatach na wątrobę karczochy łączą się najczęściej z ostropestem plamistym. Te sprawdzone połączenia to gwarancja skutecznego działania. Warto brać je zatem pod uwagę, gdy szukamy dobrych produktów na konkretne dolegliwości".

Wyciąg z karczochów jako składnik kosmetyków

Nasza skóra pozytywnie reaguje na cynarynę oraz witaminę B. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu wyciągu z karczocha używa się jako składnika różnych preparatów zwalczających trądzik oraz pojedyncze wypryski.

Wyciąg sprawdza się także idealnie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. Z jego użyciem tworzone są różne maski, kremy, odżywki, szampony oczyszczające skórę głowy. Zawarte w nim keracyny wpływają pozytywnie na włosy, odżywiając je. Te stają się bardziej odporne na łamliwość, rozdwajanie się końcówek, puszenie.

Czy warto włączyć karczochy do diety?

Surowe warzywo w 100 gramach zawiera:

  • 47 kalorii,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 3,3 g białka,
  • 10,5 g węglowodanów,
  • 5,4 g błonnika

Ewelina Klimek z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Karczochy mogą być pysznym elementem diety odchudzającej! Niska zawartość kalorii i tłuszczu idealnie sprawdzi się podczas redukcji zbędnych kilogramów. Cynaryna, kwas chlorogenowy, niacyna i inulina podkręcą redukcję. Błonnik dodatkowo wesprze pracę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Oczyszczona wątroba będzie jeszcze lepiej wspomagać cały organizm".

Karczochy mają też niski indeks glikemiczny: 18. Będą zatem odpowiednim wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.

Karczochy – pomimo że u nas jeszcze niezbyt popularne – są bogate w wartości odżywcze. Wpływają dobrze na skórę i włosy, ale przede wszystkim współgrają z naszym układem pokarmowym. Istnieje mnóstwo przepisów na smaczne przyrządzenie tego warzywa, więc każdy odkryje w nich smaki dla siebie!

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki