Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku
Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy, zwłaszcza teraz – kiedy po zimie coraz bardziej chce się nam warzyw. Przepis na zupę z kapusty włoskiej, nazywanej kiedyś często "safojką", poleca autorka bloga Kuchenny kredens.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 l rosołu
- nieduża główka kapusty włoskiej
- 3-4 ziemniaki
- sól, pieprz
Przepis
Ugotować rosół - w oryginale na 1,5 l wody zalecano użycie 1 kg mięsa i dużej ilości warzyw. Przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do gotującego się rosołu. Główkę kapusty oczyścić, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąby i sparzyć w gorącej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl