Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku

Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy, zwłaszcza teraz – kiedy po zimie coraz bardziej chce się nam warzyw. Przepis na zupę z kapusty włoskiej, nazywanej kiedyś często "safojką", poleca autorka bloga Kuchenny kredens.

Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 rokuNajprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • nieduża główka kapusty włoskiej
  • 3-4 ziemniaki
  • sól, pieprz

Przepis

Ugotować rosół - w oryginale na 1,5 l wody zalecano użycie 1 kg mięsa i dużej ilości warzyw. Przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do gotującego się rosołu. Główkę kapusty oczyścić, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąby i sparzyć w gorącej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw