Kuzynka białej kapusty. Co zrobić z włoskiej kapusty w kuchni?

Kapusta włoska jest jedną z odmian kapusty warzywnej. Atutem tego warzywa jest odporność na mróz. Charakteryzuje się ostrzejszym smakiem niż kapusta biała.

Kapusta włoskaPolska kuchnia wykorzystuje kapustę włoską do przygotowania gołąbków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joerg Beuge

Kapusta włoska – charakterystyka

Uprawy tej kapusty zapoczątkowano w północnych Włoszech w XVII wieku. Kapustę włoską tworzą duże pomarszczone liście. Tworzą one pojedyncze głowy, podobnie jak u białej odmiany. Wspomniane liście mają ciemnozielony kolor i posiadają pęcherzykowate wzdęcia.

Kapusta włoska to spory zbiór witamin i składników mineralnych. Posiada w swej strukturze cenny beta karoten, odpowiedzialny za narząd wzroku i skórę. Spożywając kapustę włoską uzupełnimy organizm w prowitaminę A, witaminę C i E. Wzmocnimy nasze kości za sprawą zawartego w niej wapnia, oraz wspomożemy układ mięśniowy dzięki potasowi. Kapusta włoska zawiera antocyjany, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Właściwości lecznicze kapusty włoskiej

Oprócz wspomnianych wyżej właściwości kapusta włoska jest skutecznym lekarstwem na wszelkie rany. Dzięki zawartej w niej siarce przyspiesza gojenie oparzeń czy odmrożeń. Zażywając regularnie kapustę włoską poprawimy stan swoich włosów, skóry i paznokci.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Niezwykle zdrowe są okłady z liści kapusty włoskiej. Przede wszystkim oczyszczą organizm z nagromadzonych toksyn. Ponadto, wspomogą nas w walce z trądzikiem czy opryszczką. Liście kapusty włoskiej skutecznie podziałają w przypadku kataru, zaburzeń jelitowych czy zatruć pokarmowych. Warto również dodać, że okłady wyregulują ciśnienie tętnicze i zmniejszą przekrwienie. Jeśli odczuwamy zmęczenie, znużenie, towarzyszy nam uczucie ciężkich nóg to warto sięgnąć po liście kapusty włoskiej. Wśród zastosowań nie można pominąć ich kojącego działania w przypadku hemoroidów, czyraków czy bólów menstruacyjnych.

Najlepszym sposobem wykorzystania tych właściwości jest wyciśnięcie soku z liści kapusty oraz przyłożenie go na zmienione chorobowo miejsca. Wypity sok, z kolei, pomoże w leczeniu cukrzycy i wrzodów. Spożywanie dwóch szklanek dziennie zmniejszy uczucie zmęczenia, osłabienia. Polecane jest osobom skarżącym się na depresję, kamicę, szkorbut czy zapalenie oskrzeli. Płukanie sokiem pozwoli uporać się z bólem lub stanem zapalnym gardła.

Zawarta w kapuście włoskiej witamina K reguluje krzepliwość krwi, dlatego warto ją stosować w przypadku zwichnięć bądź zapalenia stawów.

Kapusta włoska – zastosowanie w kuchni

Większość uważa kapustę włoską za produkt ciężkostrawny. Opinia ta może wynikać z przekonania, że często powoduje wzdęcia lub niestrawność. Najczęściej bowiem jest podawana z tłustym mięsem, bądź innymi zasmażanymi daniami. Aby poradzić sobie z dolegliwościami należy dodać do kapusty włoskiej kminek lub majeranek.

Polska kuchnia wykorzystuje kapustę włoską do przygotowania gołąbków. Można wykonać z niej również gulasz lub tartę. Stanowi smaczną przekąskę, gdy ją ugotujemy z dodatkiem soli i łyżeczki cukru i polejemy masłem z zarumienioną bułką lub zapieczemy z sosem beszamelowym.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać