Trwa ładowanie...

Kuzynka białej kapusty. Co zrobić z włoskiej kapusty w kuchni?

Kapusta włoska jest jedną z odmian kapusty warzywnej. Atutem tego warzywa jest odporność na mróz. Charakteryzuje się ostrzejszym smakiem niż kapusta biała.

Share
Polska kuchnia wykorzystuje kapustę włoską do przygotowania gołąbków
Polska kuchnia wykorzystuje kapustę włoską do przygotowania gołąbków Źródło: Adobe Stock, fot: Joerg Beuge
d49y0yf

Kapusta włoska – charakterystyka

Uprawy tej kapusty zapoczątkowano w północnych Włoszech w XVII wieku. Kapustę włoską tworzą duże pomarszczone liście. Tworzą one pojedyncze głowy, podobnie jak u białej odmiany. Wspomniane liście mają ciemnozielony kolor i posiadają pęcherzykowate wzdęcia.

Kapusta włoska to spory zbiór witamin i składników mineralnych. Posiada w swej strukturze cenny beta karoten, odpowiedzialny za narząd wzroku i skórę. Spożywając kapustę włoską uzupełnimy organizm w prowitaminę A, witaminę C i E. Wzmocnimy nasze kości za sprawą zawartego w niej wapnia, oraz wspomożemy układ mięśniowy dzięki potasowi. Kapusta włoska zawiera antocyjany, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Właściwości lecznicze kapusty włoskiej

Oprócz wspomnianych wyżej właściwości kapusta włoska jest skutecznym lekarstwem na wszelkie rany. Dzięki zawartej w niej siarce przyspiesza gojenie oparzeń czy odmrożeń. Zażywając regularnie kapustę włoską poprawimy stan swoich włosów, skóry i paznokci.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Niezwykle zdrowe są okłady z liści kapusty włoskiej. Przede wszystkim oczyszczą organizm z nagromadzonych toksyn. Ponadto, wspomogą nas w walce z trądzikiem czy opryszczką. Liście kapusty włoskiej skutecznie podziałają w przypadku kataru, zaburzeń jelitowych czy zatruć pokarmowych. Warto również dodać, że okłady wyregulują ciśnienie tętnicze i zmniejszą przekrwienie. Jeśli odczuwamy zmęczenie, znużenie, towarzyszy nam uczucie ciężkich nóg to warto sięgnąć po liście kapusty włoskiej. Wśród zastosowań nie można pominąć ich kojącego działania w przypadku hemoroidów, czyraków czy bólów menstruacyjnych.

d49y0yf

Najlepszym sposobem wykorzystania tych właściwości jest wyciśnięcie soku z liści kapusty oraz przyłożenie go na zmienione chorobowo miejsca. Wypity sok, z kolei, pomoże w leczeniu cukrzycy i wrzodów. Spożywanie dwóch szklanek dziennie zmniejszy uczucie zmęczenia, osłabienia. Polecane jest osobom skarżącym się na depresję, kamicę, szkorbut czy zapalenie oskrzeli. Płukanie sokiem pozwoli uporać się z bólem lub stanem zapalnym gardła.

Zawarta w kapuście włoskiej witamina K reguluje krzepliwość krwi, dlatego warto ją stosować w przypadku zwichnięć bądź zapalenia stawów.

Kapusta włoska – zastosowanie w kuchni

Większość uważa kapustę włoską za produkt ciężkostrawny. Opinia ta może wynikać z przekonania, że często powoduje wzdęcia lub niestrawność. Najczęściej bowiem jest podawana z tłustym mięsem, bądź innymi zasmażanymi daniami. Aby poradzić sobie z dolegliwościami należy dodać do kapusty włoskiej kminek lub majeranek.

Polska kuchnia wykorzystuje kapustę włoską do przygotowania gołąbków. Można wykonać z niej również gulasz lub tartę. Stanowi smaczną przekąskę, gdy ją ugotujemy z dodatkiem soli i łyżeczki cukru i polejemy masłem z zarumienioną bułką lub zapieczemy z sosem beszamelowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d49y0yf

Podziel się opinią

Share
d49y0yf
d49y0yf
Więcej tematów