Trwa ładowanie...

Kamień do pizzy do 250 zł. Zrobi z twojego piekarnika piec chlebowy

Próbowaliście zrobić w domu pizzę, która byłaby tak samo dobra, jak we włoskiej restauracji? Testowaliście wiele przepisów, ale zawsze efekt nie był zadawalający? Przyczyną kulinarnych porażek może być brak kamienia do pizzy. Jak go używać i w czym tkwi jego sekret?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kamień do pizzy do 250 zł. Zrobi z twojego piekarnika piec chlebowyŹródło: Shutterstock.com
d11hb8t
d11hb8t

Zacznijmy od tego, że pizza wypiekana jest w dużych glinianych piecach i to właśnie warunki w nich panujące maja wpływ na jej jakość. W domu, namiastką takiego pieca może być specjalny kamień do pizzy.

Pierwszą zaletą kamienia do pizzy jest pochłanianie wilgoci z ciasta. Dzięki temu jest ono przypieczone od spotu i jednocześnie nie wysycha na wierzchu. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło, więc z każdej strony ciasto będzie tak samo dopieczone. Warto wiedzieć, że pizza na kamieniu upiecze się szybciej, a ciasto nie będzie przywierać od spodu.

Jednak trzeba pamiętać, że kamień nie nagrzewa się szybko. Dlatego warto włożyć go od razu do zimnego piekarnika i po osiągnięciu pożądanej temperatury jeszcze trochę tam potrzymać. Czas nagrzewania zależy też od jego grubość. Grubsze dłużej trzymają ciepło, ale cieńsze szybciej się nagrzewają.

d11hb8t

Poza grubością kamienie różnią się kształtem. Okrągłe są zrobione głównie z myślą o pizzy, ale te o kształcie kwadratu lub prostokąta można wykorzystać do wypieku chleba i innych rzeczy, które tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach. Mimo że w nazwie pojawia się pizza, kamień nie służy tylko do jej wypieku.

Do kamieni zazwyczaj dodawana jest szufla, dzięki której można włożyć pizzę do piekarnika. Jest to najprostszy i najszybszy sposób umieszczenia ciasta na kamieniu. Aby pizza nie przywarła do szufli warto ją oprószyć mąką. W ten sam sposób należy też wyciągać pizzę z piekarnika, a kamień pozostawić w środku do ostygnięcia.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d11hb8t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11hb8t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj