Kamień do pizzy do 250 zł. Zrobi z twojego piekarnika piec chlebowy

Próbowaliście zrobić w domu pizzę, która byłaby tak samo dobra, jak we włoskiej restauracji? Testowaliście wiele przepisów, ale zawsze efekt nie był zadawalający? Przyczyną kulinarnych porażek może być brak kamienia do pizzy. Jak go używać i w czym tkwi jego sekret?

Kamień do pizzy sprawia, że ciasto jest równomiernie wypieczone
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Zacznijmy od tego, że pizza wypiekana jest w dużych glinianych piecach i to właśnie warunki w nich panujące maja wpływ na jej jakość. W domu, namiastką takiego pieca może być specjalny kamień do pizzy.

Pierwszą zaletą kamienia do pizzy jest pochłanianie wilgoci z ciasta. Dzięki temu jest ono przypieczone od spotu i jednocześnie nie wysycha na wierzchu. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło, więc z każdej strony ciasto będzie tak samo dopieczone. Warto wiedzieć, że pizza na kamieniu upiecze się szybciej, a ciasto nie będzie przywierać od spodu.

Jednak trzeba pamiętać, że kamień nie nagrzewa się szybko. Dlatego warto włożyć go od razu do zimnego piekarnika i po osiągnięciu pożądanej temperatury jeszcze trochę tam potrzymać. Czas nagrzewania zależy też od jego grubość. Grubsze dłużej trzymają ciepło, ale cieńsze szybciej się nagrzewają.

Poza grubością kamienie różnią się kształtem. Okrągłe są zrobione głównie z myślą o pizzy, ale te o kształcie kwadratu lub prostokąta można wykorzystać do wypieku chleba i innych rzeczy, które tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach. Mimo że w nazwie pojawia się pizza, kamień nie służy tylko do jej wypieku.

Do kamieni zazwyczaj dodawana jest szufla, dzięki której można włożyć pizzę do piekarnika. Jest to najprostszy i najszybszy sposób umieszczenia ciasta na kamieniu. Aby pizza nie przywarła do szufli warto ją oprószyć mąką. W ten sam sposób należy też wyciągać pizzę z piekarnika, a kamień pozostawić w środku do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯