WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Kamień do pizzy do 250 zł. Zrobi z twojego piekarnika piec chlebowy

Próbowaliście zrobić w domu pizzę, która byłaby tak samo dobra, jak we włoskiej restauracji? Testowaliście wiele przepisów, ale zawsze efekt nie był zadawalający? Przyczyną kulinarnych porażek może być brak kamienia do pizzy. Jak go używać i w czym tkwi jego sekret?

Kamień do pizzy sprawia, że ciasto jest równomiernie wypieczone
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Zacznijmy od tego, że pizza wypiekana jest w dużych glinianych piecach i to właśnie warunki w nich panujące maja wpływ na jej jakość. W domu, namiastką takiego pieca może być specjalny kamień do pizzy.

Pierwszą zaletą kamienia do pizzy jest pochłanianie wilgoci z ciasta. Dzięki temu jest ono przypieczone od spotu i jednocześnie nie wysycha na wierzchu. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło, więc z każdej strony ciasto będzie tak samo dopieczone. Warto wiedzieć, że pizza na kamieniu upiecze się szybciej, a ciasto nie będzie przywierać od spodu.

Jednak trzeba pamiętać, że kamień nie nagrzewa się szybko. Dlatego warto włożyć go od razu do zimnego piekarnika i po osiągnięciu pożądanej temperatury jeszcze trochę tam potrzymać. Czas nagrzewania zależy też od jego grubość. Grubsze dłużej trzymają ciepło, ale cieńsze szybciej się nagrzewają.

Poza grubością kamienie różnią się kształtem. Okrągłe są zrobione głównie z myślą o pizzy, ale te o kształcie kwadratu lub prostokąta można wykorzystać do wypieku chleba i innych rzeczy, które tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach. Mimo że w nazwie pojawia się pizza, kamień nie służy tylko do jej wypieku.

Do kamieni zazwyczaj dodawana jest szufla, dzięki której można włożyć pizzę do piekarnika. Jest to najprostszy i najszybszy sposób umieszczenia ciasta na kamieniu. Aby pizza nie przywarła do szufli warto ją oprószyć mąką. W ten sam sposób należy też wyciągać pizzę z piekarnika, a kamień pozostawić w środku do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej