Kamień do pizzy do 250 zł. Zrobi z twojego piekarnika piec chlebowy

Próbowaliście zrobić w domu pizzę, która byłaby tak samo dobra, jak we włoskiej restauracji? Testowaliście wiele przepisów, ale zawsze efekt nie był zadawalający? Przyczyną kulinarnych porażek może być brak kamienia do pizzy. Jak go używać i w czym tkwi jego sekret?

Kamień do pizzy sprawia, że ciasto jest równomiernie wypieczone
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Radosław Rosiejka

Zacznijmy od tego, że pizza wypiekana jest w dużych glinianych piecach i to właśnie warunki w nich panujące maja wpływ na jej jakość. W domu, namiastką takiego pieca może być specjalny kamień do pizzy.

Pierwszą zaletą kamienia do pizzy jest pochłanianie wilgoci z ciasta. Dzięki temu jest ono przypieczone od spotu i jednocześnie nie wysycha na wierzchu. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło, więc z każdej strony ciasto będzie tak samo dopieczone. Warto wiedzieć, że pizza na kamieniu upiecze się szybciej, a ciasto nie będzie przywierać od spodu.

Jednak trzeba pamiętać, że kamień nie nagrzewa się szybko. Dlatego warto włożyć go od razu do zimnego piekarnika i po osiągnięciu pożądanej temperatury jeszcze trochę tam potrzymać. Czas nagrzewania zależy też od jego grubość. Grubsze dłużej trzymają ciepło, ale cieńsze szybciej się nagrzewają.

Poza grubością kamienie różnią się kształtem. Okrągłe są zrobione głównie z myślą o pizzy, ale te o kształcie kwadratu lub prostokąta można wykorzystać do wypieku chleba i innych rzeczy, które tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach. Mimo że w nazwie pojawia się pizza, kamień nie służy tylko do jej wypieku.

Do kamieni zazwyczaj dodawana jest szufla, dzięki której można włożyć pizzę do piekarnika. Jest to najprostszy i najszybszy sposób umieszczenia ciasta na kamieniu. Aby pizza nie przywarła do szufli warto ją oprószyć mąką. W ten sam sposób należy też wyciągać pizzę z piekarnika, a kamień pozostawić w środku do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie