Jedz sezonowo! Jakie warzywa warto jeść latem?

Jedzmy sezonowo, bo to sprzyja naszemu zdrowiu i kieszeni! Warzywa sezonowe są najzdrowsze, bo dopiero zebrane zachowują pełnię swoich składników odżywczych. Do tego jest ich dużo, więc i ceny są bardzo konkurencyjne. Zatem jakie warzywa warto jeść latem?

Letnie warzywaLetnie warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Wiola Lis, specjalistka produktowa w internetowym ekobazarze Arkana Smaku, podpowiada: "Od czerwca na straganach znajdziemy świeży bób, młodą marchewkę, cukinię, karczochy, szpinak, bakłażany. W lipcu postawmy na szparagi, kukurydzę, szczaw, pomidory, sałatę, rukolę, pory, kalarepy, cukinie, rzodkiewki, szpinak, zielony groszek. W sierpniu do tego zestawu dochodzą karczochy, koper włoski, fasola, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta. Lato to prawdziwy zielony zawrót głowy, któremu warto się poddać!"

Jakie wartości mają poszczególne letnie warzywa? Dlaczego warto je jeść? Sprawdzamy!

Młoda marchewka

Marchewka jest bardzo smacznym, a do tego jednym z najzdrowszych warzyw. Możemy jeść ją na surowo – jedynie obraną ze skórki, smażoną, jak i gotowaną. Gotowana marchewka jest świetnym sposobem na biegunkę, a surowa na wzdęcia. Zawiera dużą ilość prowitaminy A, bardzo cennego składnika dla ludzkiego organizmu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Marchewka jest bardzo dobra dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowo wspaniale wpływa na skórę i wzrok. Wspomaga również pracę serca, nerek, układu pokarmowego oraz pomaga usuwać toksyczne substancje z organizmu. 

Warto podawać ją już najmniejszym członkom rodziny, ponieważ nie dość, że jest smaczna i zdrowa, to rzadko wywołuje alergię. 

Szparagi

Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, dużą ilość błonnika, działają moczopędnie oraz przeciw zaparciom. Kolejna cenna właściwość szparagów to regulowanie trawienia i ruchów jelit. Dzieje się to dzięki błonnikowi, który w sobie zawierają. Spożywanie szparagów przeciwdziała też hemoroidom, powstawaniu uchyłków jelita grubego oraz pojawieniu się zespołu jelita wrażliwego. 

Szparagi nadają się do wielu potraw. Ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym z powodu zaburzonej gospodarki wodnej organizmu, która objawia się opuchlizną i problemami z funkcjonowaniem nerek. Z ich dobroczynnych właściwości skorzystają osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze. 

Bakłażan

Bakłażan jest to bardzo specyficznym warzywem. Ma intensywny fioletowy kolor oraz wydłużony, intrygujący kształt. Sezon rozpoczyna się na początku sierpnia i trwa do października. Warto zacząć jeść bakłażany jak najszybciej możemy, ponieważ mają naprawdę wiele właściwości zdrowotnych. 

Warzywa te są bardzo dobrym źródłem potasu, czyli substancji, która stabilizuje tętno i zapobiega miażdżycy i wspomaga pracę całego układu sercowo-naczyniowego. 

Substancje występujące w bakłażanie bardzo pozytywnie działają na pracę naszego mózgu. Pomagają utrzymać bardzo dobrą pamięć oraz wspomagają umiejętności analityczne mózgu. 

Częste spożywanie bakłażanów chroni przed anemią. Jedną z podstawowych przyczyn anemii jest niedobór żelaza we krwi, a w tym warzywie jest go bardzo dużo. Warto wspomnieć również, że składniki wchodzące w skład bakłażana są bardzo ważne, jeśli chodzi o produkcje czerwonych krwinek. 

Fasolka szparagowa

Fasolka to prawdziwy przysmak lata. Spotkamy ją w odmianie żółtej oraz zielonej. Pierwsza bogata jest w potas i fosfor, druga ma więcej kwasu foliowego i prowitaminy A, a także zeaksantyny, która chroni wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

"Obie zawierają mnóstwo flawonoidów, które opóźniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami, a także wspierają odporność. Fasolka to również źródło witamin E, C, K oraz B. Dostarczając je do organizmu prosto z sezonowych warzyw, dbamy o nasz układ nerwowy, a także zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci" — dodaje Wiola Lis, ekspertka z ekologicznego centrum Arkana Smaku.

Cukinia

Cukinia składa się głównie z wody (w 90%), jest więc niskokaloryczna i lekkostrawna. Gromadzi również niewiele metali ciężkich z gleby. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ krążenia.

Owoce cukinii zawierają kompleks witamin: C, A, K, B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki temu wzmacniamy odporność i rześkość.

Koper włoski i ogórki

Świeży koper włoski i ogórki idą ze sobą w parze. To idealny zestaw do nastawienia pysznych, domowych kiszonych ogórków. Ale to też cała masa zdrowia!

Ogórki mają bardzo niski indeks glikemiczny, a dzięki właściwościom moczopędnym pomagają oczyścić organizm z toksyn i wspierają metabolizm. Mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomagają oczyszczanie i odkwaszanie organizmu. Doskonale nawadniają.

Ogórki polecane są chorym na nadciśnienie — dzięki obecności potasu, magnezu i błonnika pomagają regulować ciśnienie krwi. Zawarta w nich kukurbitacyna ma działanie antynowotworowe, przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne.

Koper działa zbawiennie na układ pokarmowy dzieci i dorosłych. Do tego łagodzi stany zapalne i działa przeciwbakteryjnie.

Bób

Wiele osób nie może doczekać się bobowego sezonu. Wystarczy odrobina czosnku i oliwy, aby zajadać się nim bez opamiętania.

Wiola Lis z ekobazaru Arkana Smaku podkreśla: "Prócz walorów smakowych bób jest bogatym źródłem wielu cennych składników. Zawiera dużo witaminy K pomagającej utrzymać prawidłową krzepliwość krwi. Ma w sobie również sporo kwasu foliowego (ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży). Jest też źródłem witaminy C i A, które wspomagają odporność organizmu i wspierają go w walce z wolnymi rodnikami. Ma też dużą zawartość potasu, fosforu, wapnia i cynku".

Dodatkowo bób może być stosowany jako alternatywa mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ zawiera dużo białka. Bądźmy jednak nieco ostrożni, ponieważ jest też kaloryczny. 100 gramów gotowanego bobu to ok. 110 kcal.

Kukurydza

Kolby z masełkiem — letni smak dzieciństwa. Warto wracać do nich co sezon! Kukurydza jest ważnym elementem diety osób chorych na celiakię, ponieważ naturalnie nie zawiera glutenu. Zawiera dużo składników odżywczych, które pomagają zachować zdrowie i witalność.

Złociste ziarenka zawierają bogaty zestaw witamin: A, witaminy z grupy B (B1,B2,B3,B6,B9), witaminę C,D, E, L (kwas antranilowy). Osoby, które nie są na diecie redukcyjnej, mogą włączyć kukurydzę do swojej diety bez żadnych obaw. Ich organizm bardzo na tym skorzysta. Składniki odżywcze kukurydzy to również minerały: cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń, cynk, mangan, żelazo.

Witamina B3, która znajduje się w kukurydzy, nie tylko obniża stężenie cholesterolu, ale także działa pozytywnie na włosy i skórę. Z kolei selen wraz z witaminą E i beta-karotenem chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Dietetycy podkreślają, że kukurydza powinna być ważnym składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety. Ciekawostką jest szczególna jej właściwość – podczas gotowania zwiększa się ilość aktywnych przeciwutleniaczy.

Cebula

Spożywanie cebuli przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dostarcza ona substancji o działaniu przeciwnowotworowym i bakteriobójczym. Właśnie latem – dzięki jedzeniu młodej cebuli – nasz organizm otrzymuje składniki wpływające na wzmocnienie serca i regulację układu pokarmowego. 

Młoda letnia cebula ma o wiele łagodniejszy smak od cebuli po sezonie. Najwięcej zawiera w sobie witaminy C, która wspomaga odporność oraz dobrze działa na skórę, włosy, paznokcie i zęby. Młodą cebulkę podawać możemy dzieciom już od 7. miesiąca życia. 

Jednak osoby, które mają wrażliwe żołądki powinny uważać na spożywaną ilość, ponieważ jest ona dosyć ciężkostrawna. 

Lato obfituje w sezonowe warzywa, nie sposób wymienić ich wszystkich. Rozejrzyjmy się po straganach i wybierajmy te, które trafiają na nie właśnie prosto z pól. W tym momencie są one najzdrowsze, bo rosły w naturalnych warunkach, bez nadmiernej ingerencji człowieka. Jedzmy je na zdrowie!

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Arkana smaku
Arkana smaku © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów