Jednym trikiem uprościsz smażenie bekonu. Koniec z pryskającym tłuszczem i przykrym zapachem
Smażony bekon to obowiązkowy składnik klasycznego brytyjskiego śniadania. Jest też świetnym dodatkiem do sałatek. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie smażenie bekonu.
Z rozgrzanej patelni pryska gorący tłuszcz. Nie tylko brudzi całą kuchnię, ale parzy nieuważnych. Nieprzyjemny zapach smażenia roznosi się po całym domu, wsiąka w ubrania i włosy. Gotowanie czasami wymaga poświęceń, ale nie w tym przypadku.
Unikniesz rozbryzgiwania tłuszczu, jeśli zamiast patelni użyjesz gofrownicy. Delikatnie natłuść obie strony opiekacza i zamknij bekon w rozgrzanym urządzeniu. Pozostaw na kilka minut, regularnie sprawdzając poziom wysmażenia.
Zamknięcie bekonu w opiekaczu sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał i ograniczy rozprzestrzenianie się charakterystycznego zapachu smażenia mięsa. Uwolni cię też od konieczności nieustannego pilnowania bekonu i przewracania go na drugą stronę.