Jednym trikiem uprościsz smażenie bekonu. Koniec z pryskającym tłuszczem i przykrym zapachem

Smażony bekon to obowiązkowy składnik klasycznego brytyjskiego śniadania. Jest też świetnym dodatkiem do sałatek. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie smażenie bekonu.

Rozgrzany tłuszcz pryska z patelni na wszystkie strony
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Z rozgrzanej patelni pryska gorący tłuszcz. Nie tylko brudzi całą kuchnię, ale parzy nieuważnych. Nieprzyjemny zapach smażenia roznosi się po całym domu, wsiąka w ubrania i włosy. Gotowanie czasami wymaga poświęceń, ale nie w tym przypadku.

Unikniesz rozbryzgiwania tłuszczu, jeśli zamiast patelni użyjesz gofrownicy. Delikatnie natłuść obie strony opiekacza i zamknij bekon w rozgrzanym urządzeniu. Pozostaw na kilka minut, regularnie sprawdzając poziom wysmażenia.

Zamknięcie bekonu w opiekaczu sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał i ograniczy rozprzestrzenianie się charakterystycznego zapachu smażenia mięsa. Uwolni cię też od konieczności nieustannego pilnowania bekonu i przewracania go na drugą stronę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru