Trwa ładowanie...

Jednopączek: pomysł na deser dla całej rodziny

Jeśli znudziły ci się tradycyjne pączki, ten przepis zaskoczy nie tylko ciebie, ale również wszystkich domowników. Jednopączek to mało znany, niezwykle słodki (i kaloryczny) przysmak, który serwuje się w towarzystwie owocowej konfitury pod kołderką z cukru pudru.

Jednopączek: pomysł na deser dla całej rodzinyŹródło: 123RF
d192mya
d192mya

Tradycyjny pączek z nadzieniem z konfitury bądź budyniu, polany lukrem albo posypany cukrem pudrem, może mieć grubo ponad 300 kcal! To przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, których obecność w diecie, według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), nie powinna wynosić więcej niż 10 proc. w ciągu dnia. Ile kilokalorii ma jednopączek? Trudno znaleźć dane na ten temat, bo forma podania jednopączka jest dość niespotykana; deser przypomina staropolskie biesiadowanie przy stole, gdy domownicy i goście raczą się potrawami, skubiąc to tu, to tam. Biorąc pod uwagę składniki i sposób przygotowania jednopączka, to owszem, jest to przysmak kaloryczny, ale nie wartość energetyczna, a smak jest w tym przypadku najważniejszy.

Czym jest jednopączek?

W internecie próżno szukać informacji na jego temat. Przepisy na jednopączka prędzej odnajdą się w starych książkach kucharskich oraz babcinych zeszytach. Jak sugeruje nazwa, jednopoczątek to deser serwowany w formie… jednego ogromnego pączka. Oczywiście nikt nie je go sam – po wyjęciu z piekarnika wypiek serwuje się ciepły, obok miseczek z konfiturami, wśród których koniecznie musi znaleźć się konfitura wiśniowa. Osoby zgromadzone przy stole wyrywają po kawałku jednopączka, maczają w konfiturze i dopiero zjadają.

Co znajduje się w przepisie na jednopączek? Składniki są dość typowe dla tradycyjnych pączków. Potrzebna jest mąka (tutaj krupczatka), świeże drożdże, mleko, żółtka, olej (słonecznikowy, rzepakowy), wanilia, niewielka ilość soli. Całość słodzi się miodem. Do ciasta należy dodać parę łyżek spirytusu, aby jednopączek nie przesiąkł tłuszczem. Olej dodaje się bowiem nie tylko do środka. W przypadku jednopączka specyficzny jest sposób jego przygotowania. Tradycyjne pączki wrzuca się na rozgrzany tłuszcz i smaży. Przy jednopączku metoda postępowania jest zupełnie inna i mało spotykana – olej wylewa się na blaszkę do pieczenia i zanurza w nim ciasto gotowe do upieczenia (należy zadbać o to, by góra jednopączka też była posmarowana tłuszczem). Jednopączka powinno się piec w temperaturze ok. 180 stopni, aż ładnie wyrośnie, a skórka będzie złotobrązowa.

Zobacz też: Czym zastąpić cukier w diecie

Ponieważ jednopączek serwowany jest z konfiturami, wypieku już nie nadziewamy. Upieczony jednopączek warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podać na eleganckim półmisku, oprószony cukrem pudrem. Można unowocześnić tę wersję i gotowy wypiek polać rozpuszczoną czekoladą, lukrem, posypać płatkami migdałowymi czy skórką pomarańczową.

d192mya

Warto zadbać o efektowne podanie jednopączka – zaserwowany na eleganckim półmisku, z konfiturami w kryształowych miseczkach, z pewnością będzie dekoracją stołu i przyjemnym zwieńczeniem rodzinnego posiłku.

Jednopączek – przepis

Składniki:
• 50 dag mąki krupczatki
• 5 dag drożdży
• 10 dag miodu naturalnego
• szklanka mleka
• 5–6 żółtek
• 3–4 łyżki spirytusu
• 3–4 łyżki oleju
• laska wanilii
• sól
• 2 szklanki oleju do pieczenia
• cukier puder

Wykonanie: mąkę przesiać do naczynia z drożdżami roztartymi z miodem, połączyć z mlekiem, żółtkami i spirytusem; dokładnie wyrobić, dodając pod koniec olej, roztartą wanilię i sól, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Olej rozgrzać na blasze, nałożyć ciasta tak, aby olej był na spodzie, bokach i wierzchu, wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Po upieczeniu zaraz wyjąć z oleju, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem. Podawać zaraz po przygotowaniu. Osobno podawać konfitury wiśniowe. Ciasto spożywamy, wyrywając z całości niewielkie kęsy i maczając je w konfiturach.

Przepis nie jest wegański i zawiera gluten. Dodatek spirytusu w przepisie można ewentualnie pominąć. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki (oraz ścianek naczynia, jeśli wyrabiane jest w misce), starając się nie podsypywać go mąką. Po wyrobieniu ciasto na jednopączek należy odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów i gwałtownych wahań temperatury. Może to potrwać od 30 do 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przepis pochodzi z książki "Ilustrowana kuchnia polska", Danuta i Henryk Dębscy, wyd. Muza, Warszawa 2010.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d192mya
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d192mya
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj