Trwa ładowanie...

Jaki sos pasuje do szparagów?

Już w starożytności były uznawane za wielki specjał. Do dziś szparagi, zarówno zielone, jak i białe, są cenione ze względu na delikatny smak oraz wartości odżywcze. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, ale na pewno warto je serwować w towarzystwie sosu. Jaki sprawdzi się najlepiej?

Szparagi doskonale smakują z dodatkiem kremowego sosuSzparagi doskonale smakują z dodatkiem kremowego sosuŹródło: 123RF
dk65ai2
dk65ai2

Sos beszamelowy

Szparagi pod beszamelem to kulinarna klasyka. Legendarny francuski kucharz Marie-Antoine Carême nieprzypadkowo zaliczał go do grupy pięciu najważniejszych sosów. Jak przygotować idealny beszamel?

Masło (12 dag) rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę pszenną (10 dag) i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko (600 ml), cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia.

Tak przygotowanym beszamelem polewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym szparagi, które wcześniej lekko podgotowujemy na parze. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 20 minut.

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Sos holenderski

Świetnie komponuje się zwłaszcza z zielonymi szparagami, wcześniej podgotowanymi przez kilka minut we wrzątku. Oto przepis na sos holenderski.

dk65ai2

Na początku należy podgrzać w garnku 100 ml wytrawnego wina białego z 2-3 ziarnami ziela angielskiego oraz 2 listkami laurowymi. Gdy około połowa płynu zredukuje się, usuwamy przyprawy i przelewamy go do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Powoli dodajemy 3 żółtka i ubijamy aż do uzyskania puszystej masy. Zdejmujemy znad pary, dolewamy cienkim strumieniem 100 g rozpuszczonego masła klarowanego. Cały czas ubijamy, pod koniec dodając łyżkę soku z cytryny i doprawiając solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy szparagi.

Sos berneński

Wbrew swojej nazwie nie pochodzi z francuskiej krainy Béarn. Receptura tego pysznego sosu narodziła się w pewnej podparyskiej restauracji, a nazwano go na cześć króla Henryka IV, który wcześniej nosił tytuł księcia Béarn. Od XIX wieku sos berneński uchodzi za idealny dodatek do szparagów. Jak go przyrządzić?

Siekamy małą szalotkę, którą wkładamy do garnka razem z 2 łyżkami estragonu (najlepiej świeżego i posiekanego, ewentualnie może być suszony) i łyżeczką posiekanej trybuli (ostatecznie suszonej). Zalewamy białym wytrawnym winem i białym octem winnym (po pół szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie odcedzamy. Płyn przelewamy do miski, dodajemy 3 żółtka, sok wyciśnięty z połowy cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Pod koniec dolewamy 150 g rozpuszczonego masła, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Sosem polewamy szparagi, zielone lub białe.

Sos tahini

Jeśli chcemy poczuć trochę egzotyki możemy zaserwować szparagi (zwłaszcza białe) z sosem przyrządzonym na bazie sezamowej pasty tahini, charakteryzującej się intensywnym aromatem i bogatym orzechowym smakiem. To obowiązkowy produkt w kuchni Bliskiego Wschodu. Jak wykorzystać go do przygotowania pysznego sosu?

dk65ai2

Tahini możemy kupić w sklepie (zwracając uwagę, by w składzie nie było nic więcej poza sezamem, dopuszczalny jest ewentualnie dodatek dobrego oleju, najlepiej sezamowego), ale bez trudu wykonamy ją też w domu. Wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna sezamu. Gdy nabiorą złotego koloru, należy je dokładnie zblendować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby przyspieszyć ten proces, możemy dolać odrobinę oleju sezamowego lub oliwy z oliwek.

Gdy dodamy tahini do jogurtu naturalnego, doprawimy 2-3 łyżkami soku z cytryny, kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym koperkiem, solą i ostrą papryką, otrzymamy pyszny sos, który świetnie komponuje się z podgotowanymi szparagami.

Sos serowy

Świetnie pasuje do zielonych szparagów, zarówno ugotowanych na parze, jak i zapieczonych czy grillowanych. Sos serowy ma jeszcze jedną zaletę – jego przygotowanie jest banalnie proste.

dk65ai2

Pół cebuli drobno siekamy, po czym przekładamy do garnka z 1-2 łyżkami masła. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, a następnie dolewamy mleko (200 ml), słodką śmietanę (100 ml), dosypujemy mąkę ziemniaczaną (łyżeczkę) i starty ser, np. Emmentaler (3-4 łyżki). Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać pokruszony ser pleśniowy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem białym. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Sos musztardowy

Musztarda to niezastąpiony dodatek do kanapek, ugotowanych parówek czy pieczonej kiełbasy. Sprawdzi się również jako składnik sosu, który warto zaserwować z białymi szparagami. Jak go przyrządzić?

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować 2-3 łyżek musztardy o dość ostrym, wyrazistym smaku, najlepiej sarepskiej lub Dijon. Dodajemy ją do rondelka, w którym wcześniej podsmażyliśmy masło (2-3 łyżki) z mąką pszenną (łyżka). Dolewamy bulion drobiowy (szklankę) i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem, po czym polewamy nim szparagi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj