Jak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie

Zawijane dania pozwalają nam na połączenie różnych smaków i tekstur. Dzięki temu w jednym kęsie potrawy znajdziemy produkty, które zazwyczaj leżą obok siebie na talerzu. Zawijańce możemy przyrządzać z płatów mięsa, z ryb czy warzyw. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inwencji. Wśród takich dań są tradycyjne, które lądują na naszych stołach od setek lat, jak i takie, których receptury powstały niedawno. Oto kilka naszych propozycji.

Zrazy wołoweJak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zrazy wołowe

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga czasu, więc nie jest to potrawa, którą robimy codziennie.

Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny zrazowej, boczek wędzony, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią. Zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na smalcu. Gdy się zrumienią, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

Boczek faszerowany

To świąteczne danie można przyrządzać na wiele sposobów. Najważniejszy jest jednak płat boczku – musi być chudy i pozbawiony skóry.

Składniki: spory płat surowego boczku, mięso mielone, cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem – odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z lodówki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na płacie boczku, zawijamy, okręcamy nicią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około dwie godziny.

Roladki ze schabu

Zrazy ze schabu to pomysł na szybkie i smaczne danie. Schab bowiem robi się miękki dużo szybciej niż na przykład wołowina.

Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka suszonych pomidorów, garść liści szpinaku, chrzan, czosnek, tymianek, bulion, sól i pieprz. Kotlety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy kotlety chrzanem. Na każdym układamy trochę pokrojonych w paseczki pomidorów, trochę siekanego czosnku i liście szpinaku. Posypujemy farsz tymiankiem i pieprzem. Zawijamy kotlety, podsmażamy na oleju, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około pół godziny.

Ruloniki z dorsza

Zawijańce z ryby to doskonały pomysł na przekąskę. Możemy je przygotować wcześniej, bo świetnie smakują również na zimno.

Potrzebujemy: kilka filetów z dorsza, garść orzechów włoskich, jajko, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, oregano, sól, pieprz, olej. Orzechy drobno siekamy, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce. Do miski wrzucamy orzechy, marchewkę, cebulę, przyprawy i bułkę. Wbijamy jajko i mieszamy. Farsz powinien być zwarty. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy filet farsz i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki, tradycyjne danie polskiej kuchni to przecież nic innego, jak zawijaniec. Najczęściej gołąbki robimy z białej kapusty, ale włoska jest o wiele wdzięczniejsza, bo jej liście są miękkie i szybciej się gotują.

Składniki: kilka liści włoskiej kapusty, ryż, mięso mielone, bulion, sól, pieprz, jajko. Liście blanszujemy we wrzątku. Ryż gotujemy, studzimy, mieszamy z mięsem. Do farszu wbijamy jajko i doprawiamy go solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy, układamy w garnku, wlewamy bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

Boczek faszerowany
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯