Trwa ładowanie...

Jak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie

Zawijane dania pozwalają nam na połączenie różnych smaków i tekstur. Dzięki temu w jednym kęsie potrawy znajdziemy produkty, które zazwyczaj leżą obok siebie na talerzu. Zawijańce możemy przyrządzać z płatów mięsa, z ryb czy warzyw. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inwencji. Wśród takich dań są tradycyjne, które lądują na naszych stołach od setek lat, jak i takie, których receptury powstały niedawno. Oto kilka naszych propozycji.

Jak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonieJak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonieŹródło: 123RF
d106r7a
d106r7a

Zrazy wołowe

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga czasu, więc nie jest to potrawa, którą robimy codziennie.

Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny zrazowej, boczek wędzony, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią. Zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na smalcu. Gdy się zrumienią, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

Boczek faszerowany

To świąteczne danie można przyrządzać na wiele sposobów. Najważniejszy jest jednak płat boczku – musi być chudy i pozbawiony skóry.

d106r7a

Składniki: spory płat surowego boczku, mięso mielone, cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem – odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z lodówki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na płacie boczku, zawijamy, okręcamy nicią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około dwie godziny.

Roladki ze schabu

Zrazy ze schabu to pomysł na szybkie i smaczne danie. Schab bowiem robi się miękki dużo szybciej niż na przykład wołowina.

Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka suszonych pomidorów, garść liści szpinaku, chrzan, czosnek, tymianek, bulion, sól i pieprz. Kotlety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy kotlety chrzanem. Na każdym układamy trochę pokrojonych w paseczki pomidorów, trochę siekanego czosnku i liście szpinaku. Posypujemy farsz tymiankiem i pieprzem. Zawijamy kotlety, podsmażamy na oleju, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około pół godziny.

Ruloniki z dorsza

Zawijańce z ryby to doskonały pomysł na przekąskę. Możemy je przygotować wcześniej, bo świetnie smakują również na zimno.

d106r7a

Potrzebujemy: kilka filetów z dorsza, garść orzechów włoskich, jajko, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, oregano, sól, pieprz, olej. Orzechy drobno siekamy, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce. Do miski wrzucamy orzechy, marchewkę, cebulę, przyprawy i bułkę. Wbijamy jajko i mieszamy. Farsz powinien być zwarty. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy filet farsz i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki, tradycyjne danie polskiej kuchni to przecież nic innego, jak zawijaniec. Najczęściej gołąbki robimy z białej kapusty, ale włoska jest o wiele wdzięczniejsza, bo jej liście są miękkie i szybciej się gotują.

Składniki: kilka liści włoskiej kapusty, ryż, mięso mielone, bulion, sól, pieprz, jajko. Liście blanszujemy we wrzątku. Ryż gotujemy, studzimy, mieszamy z mięsem. Do farszu wbijamy jajko i doprawiamy go solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy, układamy w garnku, wlewamy bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

Boczek faszerowany 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d106r7a
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d106r7a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d106r7a
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj