Jak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie

Zawijane dania pozwalają nam na połączenie różnych smaków i tekstur. Dzięki temu w jednym kęsie potrawy znajdziemy produkty, które zazwyczaj leżą obok siebie na talerzu. Zawijańce możemy przyrządzać z płatów mięsa, z ryb czy warzyw. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inwencji. Wśród takich dań są tradycyjne, które lądują na naszych stołach od setek lat, jak i takie, których receptury powstały niedawno. Oto kilka naszych propozycji.

Zrazy wołoweJak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zrazy wołowe

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga czasu, więc nie jest to potrawa, którą robimy codziennie.

Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny zrazowej, boczek wędzony, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią. Zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na smalcu. Gdy się zrumienią, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

Boczek faszerowany

To świąteczne danie można przyrządzać na wiele sposobów. Najważniejszy jest jednak płat boczku – musi być chudy i pozbawiony skóry.

Składniki: spory płat surowego boczku, mięso mielone, cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem – odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z lodówki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na płacie boczku, zawijamy, okręcamy nicią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około dwie godziny.

Roladki ze schabu

Zrazy ze schabu to pomysł na szybkie i smaczne danie. Schab bowiem robi się miękki dużo szybciej niż na przykład wołowina.

Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka suszonych pomidorów, garść liści szpinaku, chrzan, czosnek, tymianek, bulion, sól i pieprz. Kotlety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy kotlety chrzanem. Na każdym układamy trochę pokrojonych w paseczki pomidorów, trochę siekanego czosnku i liście szpinaku. Posypujemy farsz tymiankiem i pieprzem. Zawijamy kotlety, podsmażamy na oleju, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około pół godziny.

Ruloniki z dorsza

Zawijańce z ryby to doskonały pomysł na przekąskę. Możemy je przygotować wcześniej, bo świetnie smakują również na zimno.

Potrzebujemy: kilka filetów z dorsza, garść orzechów włoskich, jajko, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, oregano, sól, pieprz, olej. Orzechy drobno siekamy, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce. Do miski wrzucamy orzechy, marchewkę, cebulę, przyprawy i bułkę. Wbijamy jajko i mieszamy. Farsz powinien być zwarty. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy filet farsz i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki, tradycyjne danie polskiej kuchni to przecież nic innego, jak zawijaniec. Najczęściej gołąbki robimy z białej kapusty, ale włoska jest o wiele wdzięczniejsza, bo jej liście są miękkie i szybciej się gotują.

Składniki: kilka liści włoskiej kapusty, ryż, mięso mielone, bulion, sól, pieprz, jajko. Liście blanszujemy we wrzątku. Ryż gotujemy, studzimy, mieszamy z mięsem. Do farszu wbijamy jajko i doprawiamy go solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy, układamy w garnku, wlewamy bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

Boczek faszerowany
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę