Jak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie

Zawijane dania pozwalają nam na połączenie różnych smaków i tekstur. Dzięki temu w jednym kęsie potrawy znajdziemy produkty, które zazwyczaj leżą obok siebie na talerzu. Zawijańce możemy przyrządzać z płatów mięsa, z ryb czy warzyw. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inwencji. Wśród takich dań są tradycyjne, które lądują na naszych stołach od setek lat, jak i takie, których receptury powstały niedawno. Oto kilka naszych propozycji.

Zrazy wołoweJak zrobić zrazy? Klasyka polskiej kuchni w pysznej odsłonie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zrazy wołowe

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga czasu, więc nie jest to potrawa, którą robimy codziennie.

Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny zrazowej, boczek wędzony, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią. Zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na smalcu. Gdy się zrumienią, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

Boczek faszerowany

To świąteczne danie można przyrządzać na wiele sposobów. Najważniejszy jest jednak płat boczku – musi być chudy i pozbawiony skóry.

Składniki: spory płat surowego boczku, mięso mielone, cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem – odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z lodówki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na płacie boczku, zawijamy, okręcamy nicią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około dwie godziny.

Roladki ze schabu

Zrazy ze schabu to pomysł na szybkie i smaczne danie. Schab bowiem robi się miękki dużo szybciej niż na przykład wołowina.

Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka suszonych pomidorów, garść liści szpinaku, chrzan, czosnek, tymianek, bulion, sól i pieprz. Kotlety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy kotlety chrzanem. Na każdym układamy trochę pokrojonych w paseczki pomidorów, trochę siekanego czosnku i liście szpinaku. Posypujemy farsz tymiankiem i pieprzem. Zawijamy kotlety, podsmażamy na oleju, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około pół godziny.

Ruloniki z dorsza

Zawijańce z ryby to doskonały pomysł na przekąskę. Możemy je przygotować wcześniej, bo świetnie smakują również na zimno.

Potrzebujemy: kilka filetów z dorsza, garść orzechów włoskich, jajko, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, oregano, sól, pieprz, olej. Orzechy drobno siekamy, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce. Do miski wrzucamy orzechy, marchewkę, cebulę, przyprawy i bułkę. Wbijamy jajko i mieszamy. Farsz powinien być zwarty. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy filet farsz i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki, tradycyjne danie polskiej kuchni to przecież nic innego, jak zawijaniec. Najczęściej gołąbki robimy z białej kapusty, ale włoska jest o wiele wdzięczniejsza, bo jej liście są miękkie i szybciej się gotują.

Składniki: kilka liści włoskiej kapusty, ryż, mięso mielone, bulion, sól, pieprz, jajko. Liście blanszujemy we wrzątku. Ryż gotujemy, studzimy, mieszamy z mięsem. Do farszu wbijamy jajko i doprawiamy go solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy, układamy w garnku, wlewamy bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

Boczek faszerowany
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć