Jak zrobić domowy izotonik? Prosty przepis na upały
Napoje izotoniczne poprawiają wydajność przy ćwiczeniach wymagających wysiłku. Pozwalają też odpowiednio nawodnić organizm. Dzięki temu, że zawierają identyczne stężenie jonów, minerałów i cukrów jak płyny ustrojowe człowieka, zapewniają odpowiednie wchłanianie wody oraz elektrolitów. Izotoniki warto pić w gorączce, w tropikach, przy dużej wilgotności powietrza, w każdej sytuacji, gdy się obficie pocimy i grozi nam odwodnienie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 szklanki wody kokosowej
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka świeżych truskawek, jagód lub malin
- 1 limonka lub cytryna
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przepis
- Owoce opłukać (jeśli używamy truskawek, pokroić je na mniejsze kawałki).
- Limonkę lub cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę kokosową i mineralną, rozpuścić sól i miód.
- Dodać owoce, limonkę, wymieszać i całość schłodzić w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl