Trwa ładowanie...
d45rcom

Jak zrobić ciasto na pizzę - przepis na idealne ciasto

Pizza jest jednym z dań, po które najchętniej sięgamy, gdy mamy ochotę na coś pysznego albo gdy jemy na mieście. Wiele osób boi się przygotowania domowej pizzy, ponieważ nie ma wprawy w robieniu drożdżowego ciasta i nie do końca wie, jak je zrobić, a to właśnie dobre ciasto jest podstawą udanej pizzy. Tymczasem przygotowanie ciasta na pizzę wcale nie jest takie trudne! Jakie składniki są niezbędne do przygotowania idealnego ciasta? Jak przygotować cienkie ciasto na pizzę, a jak zrobić pizzę na grubym cieście?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pizza w stylu włoskim
Pizza w stylu włoskim (Getty Images)
d45rcom

Przygotowanie pizzy w domu jeszcze nigdy nie było tak proste! Sprawdźcie, jak połączyć mąkę, wodę i drożdże, aby wyczarować włoski specjał.

Jak zrobić ciasto na pizzę - jakie składniki są potrzebne?

d45rcom

Istnieje wiele przepisów na ciasto na pizzę. Można przygotować ciasto dużo wcześniej i pozostawić na dłuższy czas do wyrastania w lodówce, zrobić je na zakwasie albo przygotować wersję ekspresową, która będzie gotowa w kilkadziesiąt minut. Do zrobienia podstawowego ciasta na domową pizzę potrzebnych jest tylko kilka składników:

• 500 g mąki pszennej,

• Szklanka ciepłej wody (250 ml),

• 20 g świeżych drożdży albo 7 g suszonych drożdży,

d45rcom

• Płaska łyżeczka soli,

• Odrobina cukru,

• Opcjonalnie: duża łyżka oliwy.

Ewentualnie można przygotować różne wariacje i do zwykłego ciasta dodać zioła, czosnek, suszone pomidory, oliwki albo inne składniki. Należy pamiętać, że dodatków nie może być zbyt dużo, ponieważ ciasto nie będzie dobrze rosło i będzie ciężkie.

Tradycyjna pizza rosa w stylu włoskim Getty Images
Tradycyjna pizza rosa w stylu włoskim

Jak zrobić ciasto na pizzę - jak je przygotować?

Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki można przejść do zrobienia ciasta. Jak w prosty sposób je zrobić?

d45rcom

1. Świeże drożdże wymieszać z wodą (powinna być letnia, nie może być zbyt gorąca, bo ciasto nie urośnie) i cukrem do momentu aż drożdże się rozpuszczą,

2. Do wody z drożdżami i cukrem dodać 5 łyżek mąki i dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia,

3. Jeśli używamy suszonych drożdży nie ma konieczności przygotowywania zaczynu, drożdże należy po prostu wymieszać z mąką i dodać inne składniki,

4. Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej drożdżowy zaczyn i sól, wymieszać łyżką,

d45rcom

5. Gdy składniki się połączą dodać oliwę i przełożyć ciasto na stolnicę,

6. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne, ciasto powinno odklejać się od blatu i dłoni,

7. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość,

8. Gdy ciasto urośnie ponownie chwilę je wyrobić i podzielić na części - z tych proporcji można zrobić na przykład dwie duże (około 40 cm średnicy) albo trzy średnie pizze,

d45rcom

9. Każdą porcję ciasta rozciągać w rękach, ewentualnie wałkować placki o pożądanej grubości (z tego samego przepisu można zrobić pizzę na cienkim albo na grubym cieście),

10. Rozwałkowane ciasto można położyć na blaszce, na której będzie pieczone i zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, ale można również pominąć ten krok i od razu ułożyć na cieście dodatki,

11. Po ponownym wyrastaniu na cieście rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć dodatki i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (najlepiej ustawić piekarnik na maksymalną temperaturę),

12. Piec pizzę przez około 20 – 30 minut (w zależności od grubości ciasta).

d45rcom

Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?

Alternatywą do ciasta na pizzę z drożdżami jest ciasto na pizzę na zakwasie. Składniki do przygotowania takiego ciasta są takie same, jak w przypadku ciasta na drożdżach, jednak zamiast drożdży dodaje się aktywny zakwas żytni. Ciasto na zakwasie zdecydowanie wolniej rośnie, jednak, jeśli zakwas jest dobry, rośnięcie nie powinno zająć dłużej niż 3 godziny.

Jak zrobić ciasto na pizzę - co zrobić, żeby ciasto na pizzę było miękkie?

Oprócz samego sposobu przygotowania ciasta na pizzę, na jego konsystencję ma wpływ sposób pieczenia. Pizzę można piec na wiele sposobów, na przykład na nieprzywierającej prostokątnej blaszce, blaszce pokrytej papierem do pieczenia albo w specjalnych okrągłych foremkach przeznaczonych do pizzy. Miłośnicy domowej pizzy zdecydowanie powinni zainwestować w kamień do pieczenia pizzy, który sprawia, że warunki pieczenia są podobne do warunków panujących w piecu do pizzy. Żeby pizza nie była twarda i wysuszona, należy pamiętać o wysokiej temperaturze pieczenia. Pizza będzie bardziej wilgotna i nie wysuszy się, jeśli w piekarniku podczas pieczenia umieścimy niewielkie naczynie z wodą albo na dno nagrzanego piekarnika wrzucimy kilka kostek lodu.

Sposoby na zachowanie świeżości warzyw

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d45rcom

Podziel się opinią

Share

d45rcom

d45rcom