Justyna Żyła i niecodzienna kolacja. Syn jest zniesmaczony, celebrytka się zajada

Justyna Żyła, która zasłynęła z powodu głośnego i kontrowersyjnego rozstania ze skoczkiem narciarskim, niejednokrotnie przekonała, że jest fanką dobrej kuchni. Swego czasu mówiła także o wydaniu książki kucharskiej, choć póki co swoim talentem dzieli się tylko na Instagramie. Niekiedy jej dania są kontrowersyjne.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła kolejny raz zaskoczyła swoim menu
Źródło zdjęć: © Instagram, AKPA
Karolina Rozmus

Justyna Żyła nie stroni od kuchni tradycyjnej, ale swoich fanów kusi zwłaszcza lekkimi kompozycjami, pełnymi kolorów. W jej kuchni nie ma miejsca na nudę, stąd nierzadko pokazuje swoje inspiracje kuchnią Wschodu.

A co tym razem zaserwowała była żona Piotra Żyły? Z fanami podzieliła się zdjęciem swojego talerza. Przyznała także, że jej syn odmówił zjedzenia posiłku: "Mama, za dużo nam tego w lecie po podwórku chodziło".

Żyła za to przyznaje, że dała radę i zjadła. O co chodzi? Na talerzu Justyny znalazły się ślimaki duszone z masłem i pietruszką, podane z kawałkami cytryny, kiełkami i marakują. Owoc ten, zdaniem celebrytki, świetnie pasuje do francuskiego specjału.

Ślimaki w kuchni

Te mięczaki znane są z walorów smakowych, docenianych już w starożytnym Rzymie. Na stół trafiają właściwie tylko ślimaki hodowlane, bo ich mięso jest kruche i delikatne. Najczęściej mówi się o nich w kontekście kuchni francuskiej, gdzie ślimaki dusi się w sosie, czy piecze na ruszcie. W kuchni francuskiej ślimaki podaje się z masłem pietruszkowym, z kolei Portugalczycy serwują mięso ślimaków z czosnkiem i dodatkiem piri-piri, a Grecy – z winniczków przygotowują jednogarnkowe danie z ziemniakami i kabaczkami.

Co ciekawe, choć Polacy za ślimakami nie przepadają, to Polska jest potęgą winniczka, skąd prężnie działające hodowle wysyłają mięczaki głównie do Francji, ale i do RPA czy Iranu.

Ślimaki na talerzu
Ślimaki na talerzu Justyny Żyły © Instagram

Polskie ślimaki królują w europejskich restauracjach

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru