Justyna Żyła i niecodzienna kolacja. Syn jest zniesmaczony, celebrytka się zajada

Justyna Żyła, która zasłynęła z powodu głośnego i kontrowersyjnego rozstania ze skoczkiem narciarskim, niejednokrotnie przekonała, że jest fanką dobrej kuchni. Swego czasu mówiła także o wydaniu książki kucharskiej, choć póki co swoim talentem dzieli się tylko na Instagramie. Niekiedy jej dania są kontrowersyjne.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła kolejny raz zaskoczyła swoim menu
Źródło zdjęć: © Instagram, AKPA
Karolina Rozmus

Justyna Żyła nie stroni od kuchni tradycyjnej, ale swoich fanów kusi zwłaszcza lekkimi kompozycjami, pełnymi kolorów. W jej kuchni nie ma miejsca na nudę, stąd nierzadko pokazuje swoje inspiracje kuchnią Wschodu.

A co tym razem zaserwowała była żona Piotra Żyły? Z fanami podzieliła się zdjęciem swojego talerza. Przyznała także, że jej syn odmówił zjedzenia posiłku: "Mama, za dużo nam tego w lecie po podwórku chodziło".

Żyła za to przyznaje, że dała radę i zjadła. O co chodzi? Na talerzu Justyny znalazły się ślimaki duszone z masłem i pietruszką, podane z kawałkami cytryny, kiełkami i marakują. Owoc ten, zdaniem celebrytki, świetnie pasuje do francuskiego specjału.

Ślimaki w kuchni

Te mięczaki znane są z walorów smakowych, docenianych już w starożytnym Rzymie. Na stół trafiają właściwie tylko ślimaki hodowlane, bo ich mięso jest kruche i delikatne. Najczęściej mówi się o nich w kontekście kuchni francuskiej, gdzie ślimaki dusi się w sosie, czy piecze na ruszcie. W kuchni francuskiej ślimaki podaje się z masłem pietruszkowym, z kolei Portugalczycy serwują mięso ślimaków z czosnkiem i dodatkiem piri-piri, a Grecy – z winniczków przygotowują jednogarnkowe danie z ziemniakami i kabaczkami.

Co ciekawe, choć Polacy za ślimakami nie przepadają, to Polska jest potęgą winniczka, skąd prężnie działające hodowle wysyłają mięczaki głównie do Francji, ale i do RPA czy Iranu.

Ślimaki na talerzu
Ślimaki na talerzu Justyny Żyły © Instagram

Polskie ślimaki królują w europejskich restauracjach

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟