Jak ugotować bób? Pięć pomysłów na pyszne dania z bobem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Sezon na bób rozpoczęty. W sklepach i na straganach pojawiły się soczyste, zielone strąki tego warzywa, na które niecierpliwie czekaliśmy przez wiele miesięcy. To najlepszy czas, by cieszyć się ich smakiem i wykorzystać dobroczynnych właściwości.

Bób jest warzywem, które na bardzo wysokie wartości odżywcze, a przy okazji zawiera niewiele kalorii. Zawiera mnóstwo błonnika i niewiele tłuszczu, więc może być stosowany w dietach odchudzających. Zielone ziarna mają również sporo białka roślinnego, zdrowszego niż zwierzęce, a także spore ilości żelaza, magnezu, miedzi. Przede wszystkim są jednak bardzo smaczny. Zazwyczaj gotujemy ziarna i jemy je z dodatkiem czosnku lub kopru. Sposobów na przyrządzenie bobu jest jednak o wiele więcej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa z bobu

Obraz
© 123RF

Spośród warzyw strączkowych nie tylko fasola czy groch nadają się na zdrową i smaczną zupę. Bób, niekoniecznie młody, jest również świetną bazą do zupy. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego w osolonej wodzie i obranego bobu, kilka młodych ziemniaków, dwa ząbki czosnku, pół pęczka koperku, pół pęczka szczypiorku, bulion warzywny, oliwa, masło, śmietana 18 proc. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy oliwę z masłem, podsmażamy ziemniaki i pokrojony na plasterki czosnek. Wlewamy bulion, dodajemy bób i gotujemy 10 minut. Koperek i szczypiorek siekamy, dodajemy do zupy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i podajemy od razu.

/ 6Sałatka z bobu

Obraz
© 123RF

Młode, zielone ziarna bobu do świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek. Są one sycące i bardzo smaczne. Składniki: pół kilograma bobu, kilka ząbków czosnku, dwa pomidory, boczek wędzony w plasterkach, pęczek koperku, natka pietruszki, olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim boczek. Odsączamy na ręczniku papierowym. Pomidory kroimy w półplasterki, natkę i koperek siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie składniki wkładamy do miski, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

/ 6Bób gotowany z koperkiem

Obraz
© 123RF

Bób gotujemy najczęściej wyłącznie z solą. Wtedy jest bardzo smaczny, ale możemy go odpowiednio doprawić po ugotowaniu, by był jeszcze lepszy. Potrzebujemy: dwie szklanki bobu, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, kilka łyżek masła. Bób gotujemy w osolonym wrzątku, czosnek i koperek siekamy. Studzimy nasiona i usuwamy łupinki. Dodajemy masło, a gdy się roztopi, mieszamy z czosnkiem i koperkiem.

/ 6Bób z patelni

Obraz
© 123RF

Smak gotowanego bobu poprawimy, podsmażając go na patelni z ulubionymi ziołami. To prosty i zawsze skuteczny przepis. Składniki: dwie szklanki ugotowanego i obranego bobu, cebula, ząbek czosnku, olej, świeże zioła (do wyboru: tymianek, rozmaryn, majeranek, mięta, cząber, oregano), pieprz i sól. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę, dodajemy bób i zioła, solimy, dodajemy pieprz i podsmażamy chwilę, by bób się zagrzał.

/ 6Kotlety z bobu

Obraz
© 123RF

Warzywa strączkowe zawierają mnóstwo białka, więc są alternatywą dla mięsa. Kotlety z bobu w niczym nie ustępują klasycznym mielonym. Potrzebujemy: dwie szklanki bobu, cebulę, trzy jajka, pęczek koperku, bułkę tartą, mąkę, olej, sól, pieprz. Bób gotujemy, odcedzamy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Koperek drobno siekamy. Bób mieszamy z cebulą, dwoma jajkami, koperkiem, bułką tartą, pieprzem i solą by uzyskać dość zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce