Kulinarne inspiracje
Sezon na bób rozpoczęty. W sklepach i na straganach pojawiły się soczyste, zielone strąki tego warzywa, na które niecierpliwie czekaliśmy przez wiele miesięcy. To najlepszy czas, by cieszyć się ich smakiem i wykorzystać dobroczynnych właściwości.
Bób jest warzywem, które na bardzo wysokie wartości odżywcze, a przy okazji zawiera niewiele kalorii. Zawiera mnóstwo błonnika i niewiele tłuszczu, więc może być stosowany w dietach odchudzających. Zielone ziarna mają również sporo białka roślinnego, zdrowszego niż zwierzęce, a także spore ilości żelaza, magnezu, miedzi. Przede wszystkim są jednak bardzo smaczny. Zazwyczaj gotujemy ziarna i jemy je z dodatkiem czosnku lub kopru. Sposobów na przyrządzenie bobu jest jednak o wiele więcej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z bobu
Spośród warzyw strączkowych nie tylko fasola czy groch nadają się na zdrową i smaczną zupę. Bób, niekoniecznie młody, jest również świetną bazą do zupy. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego w osolonej wodzie i obranego bobu, kilka młodych ziemniaków, dwa ząbki czosnku, pół pęczka koperku, pół pęczka szczypiorku, bulion warzywny, oliwa, masło, śmietana 18 proc. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy oliwę z masłem, podsmażamy ziemniaki i pokrojony na plasterki czosnek. Wlewamy bulion, dodajemy bób i gotujemy 10 minut. Koperek i szczypiorek siekamy, dodajemy do zupy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i podajemy od razu.
Sałatka z bobu
Młode, zielone ziarna bobu do świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek. Są one sycące i bardzo smaczne. Składniki: pół kilograma bobu, kilka ząbków czosnku, dwa pomidory, boczek wędzony w plasterkach, pęczek koperku, natka pietruszki, olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim boczek. Odsączamy na ręczniku papierowym. Pomidory kroimy w półplasterki, natkę i koperek siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie składniki wkładamy do miski, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Bób gotowany z koperkiem
Bób gotujemy najczęściej wyłącznie z solą. Wtedy jest bardzo smaczny, ale możemy go odpowiednio doprawić po ugotowaniu, by był jeszcze lepszy. Potrzebujemy: dwie szklanki bobu, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, kilka łyżek masła. Bób gotujemy w osolonym wrzątku, czosnek i koperek siekamy. Studzimy nasiona i usuwamy łupinki. Dodajemy masło, a gdy się roztopi, mieszamy z czosnkiem i koperkiem.
Bób z patelni
Smak gotowanego bobu poprawimy, podsmażając go na patelni z ulubionymi ziołami. To prosty i zawsze skuteczny przepis. Składniki: dwie szklanki ugotowanego i obranego bobu, cebula, ząbek czosnku, olej, świeże zioła (do wyboru: tymianek, rozmaryn, majeranek, mięta, cząber, oregano), pieprz i sól. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę, dodajemy bób i zioła, solimy, dodajemy pieprz i podsmażamy chwilę, by bób się zagrzał.
Kotlety z bobu
Warzywa strączkowe zawierają mnóstwo białka, więc są alternatywą dla mięsa. Kotlety z bobu w niczym nie ustępują klasycznym mielonym. Potrzebujemy: dwie szklanki bobu, cebulę, trzy jajka, pęczek koperku, bułkę tartą, mąkę, olej, sól, pieprz. Bób gotujemy, odcedzamy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Koperek drobno siekamy. Bób mieszamy z cebulą, dwoma jajkami, koperkiem, bułką tartą, pieprzem i solą by uzyskać dość zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron.