Jak się odżywiać przy wysokim poziomie cholesterolu?

Od dawna wiadomo, że jednym z najpoważniejszych czynników prowadzących do chorób serca jest otyłość, alkohol oraz papierosy. Coraz więcej, ale nadal za mało, mówi się o roli cholesterolu w procesie chorobotwórczym. A to właśnie jego wysoki poziom jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jak to zmienić? Niejednokrotnie wystarczą niewielkie zmiany stylu życia, na przykład rezygnacja ze spożywania niektórych produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Nie taki zły cholesterol

Cholesterol kojarzy się nam bardzo źle – w mediach mówi się o nim w kontekście chorób serca. Nie wszyscy jednak wiedzą, że cholesterol to tak naprawdę substancja niezbędna do życia – wchodzi ona bowiem w skład błon komórkowych komórek zwierzęcych, w tym także ludzkich. Poza tym substancja ta bierze aktywny udział w tworzeniu hormonów sterydowych i kwasów żółciowych. Głównym „producentem” cholesterolu jest wątroba (około 60-70 proc.), a resztę dostarczamy sobie wraz z pożywieniem. Niestety, stale utrwalane nawyki żywieniowe sprawiły, że dostarczamy go zdecydowanie za dużo – w tym właśnie tkwi istota problemu. Uważa się, że podwyższony poziom cholesterolu w surowicy krwi znacząco podnosi ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie niebezpieczny jest wysoki poziom tzw. złego cholesterolu, czyli frakcji o niskiej gęstości (LDL).

Co jeść?

Aby zredukować poziom cholesterolu we krwi, należy stanowczo ograniczyć spożywanie tzw. tłuszczów nasyconych, których głównym źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Powinny one stanowić niespełna 10 proc. kalorii, jednak u większości ludzi jest to znacznie więcej. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m.in. w tłustej wieprzowinie, wołowinie, bekonie, kiełbasie, smalcu, mleku pełnotłustym, maśle, śmietanie, a także w większości żółtych serów oraz serach pleśniowych. Tłuszcze nasycone należy zastąpić tymi nienasyconymi, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Substancje te zawarte są głównie w tłuszczach roślinnych, a także w ich przetworach, takich jak Flora pro.activ. Warto również zadbać o inne aspekty zdrowej diety, np. o spożywanie zdrowszych zamienników popularnych produktów, np. pieczywo białe z powodzeniem można zastąpić pieczywem pełnoziarnistym czy chrupkim. Warto również zwiększyć spożycie oliwy oraz
olejów roślinnych a także produktów sojowych, np. firmy Sante czy Alpro.

Obraz

(fot. Materiały prasowe)

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości