Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

Drób, wieprzowina, podroby (w tym wątróbka), hamburgery, surowe kiełbasy, szaszłyki muszą zostać poddane obróbce termicznej przed spożyciem
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Po przyniesieniu do domu przechowuj surowe mięso w dolnej części lodówki, aby soki nie mogły kapać na inne produkty spożywcze, zanieczyszczając je w ten sposób bakteriami. Zamrożoną pierś kurczaka czy karkówkę rozmrażaj w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej czy w misce z wodą. Dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przed i po obróbce surowego mięsa.

Używaj plastikowej lub szklanej deski do krojenia mięsa. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i sparz wrzątkiem. Nie trzymaj jej w pobliżu deski, na której kroisz pieczywo czy warzywa. To samo dotyczy pozostałych kuchennych przyborów, których używasz do obróbki mięsa. Nie kładź mięsa na kuchennym blacie.

Pamiętaj, że drób, wieprzowina, podroby (w tym wątróbka), hamburgery, surowe kiełbasy, szaszłyki muszą zostać poddane obróbce termicznej przed spożyciem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów