Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

Drób, wieprzowina, podroby (w tym wątróbka), hamburgery, surowe kiełbasy, szaszłyki muszą zostać poddane obróbce termicznej przed spożyciem
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Po przyniesieniu do domu przechowuj surowe mięso w dolnej części lodówki, aby soki nie mogły kapać na inne produkty spożywcze, zanieczyszczając je w ten sposób bakteriami. Zamrożoną pierś kurczaka czy karkówkę rozmrażaj w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej czy w misce z wodą. Dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przed i po obróbce surowego mięsa.

Używaj plastikowej lub szklanej deski do krojenia mięsa. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i sparz wrzątkiem. Nie trzymaj jej w pobliżu deski, na której kroisz pieczywo czy warzywa. To samo dotyczy pozostałych kuchennych przyborów, których używasz do obróbki mięsa. Nie kładź mięsa na kuchennym blacie.

Pamiętaj, że drób, wieprzowina, podroby (w tym wątróbka), hamburgery, surowe kiełbasy, szaszłyki muszą zostać poddane obróbce termicznej przed spożyciem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze