Jak przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce to bogactwo witamin, pierwiastków oraz innych istotnych dla zdrowia składników odżywczych – o ile prawidłowo je przechowujemy. Choć warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia ich dojrzałości, istnieją ogólne zasady, które warto wcielić w życie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Po pierwsze odpadają owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango czy ananasy. Powód? Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć – wystarczy pomyśleć o warunkach, w jakich dojrzewają. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Dla owoców egzotycznych warto wygospodarować pojemny koszyk albo półmisek.

Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom – one również w niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Wrzućmy je do koszyka albo ułóżmy na półmisku. W lodówce nie należy trzymać ponadto takich warzyw jak ziemniaki czy cebula – mogą w niej zgnić. Dla ziemniaków najlepiej wygospodarować suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni czy pod zlewem. Narażone na obecność światła zaczną szybciej kiełkować i wypuszczać pędy. Pamiętajmy, że właśnie w pędach, oczkach i zielonej skórce gromadzą się duże ilości toksyn, więc takich ziemniaków nie należy spożywać. Cebula owszem lubi chłód, ale niekoniecznie lodówkę. Najlepiej przechowywać ją w siatce z dziurkami w ciemnym i przewiewnym miejscu.

Warzywa i owoce, które trafią do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem – powinny znajdować się w oddzielnych szufladach/pojemnikach.

Ciekawostka: zielonych warzyw (takich jak sałata, brokuły, szparagi, ogórki) nie przechowujemy razem z produktami wydzielającymi etylen, który sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa (etylen jest w papryce, bananach, jabłkach, gruszkach, pomidorach). Zżółkną i szybciej się zepsują.

Jabłka dobrze „czują się” zarówno w lodówce, jak i w koszyku czy na kuchennym blacie. To samo dotyczy gruszek.

W bardzo niskich temperaturach (około stopnia) dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.

Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Owoce delikatne (truskawki, maliny, wiśnie, jagody) są nietrwałe – należy magazynować je w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę.

Cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni.

Czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony.

Pamiętajmy, że warzywa i owoce nie lubią być niczym owijanie, dlatego nie przechowujmy ich w foliowych woreczkach, owinięte folią spożywczą czy papierem śniadaniowym. By były smaczne i świeże, niezbędny jest dostęp powietrza. Poza tym skraplająca się para w woreczkach foliowych przyspiesza gnicie żywności. Jest jeszcze jedna kwestia. Rośliny często nawożone są nawozami sztucznymi, w których główną rolę gra azot. W zapakowanych w szczelne folie warzywach azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny.

Owoce delikatne – głównie jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki – należy przechowywać razem z szypułkami, których pozbywamy się przed podaniem. Do lodówki wkładamy je nieumyte – również tę czynność wykonujemy tuż przed podaniem. Z kolei cytrusy przed włożeniem do lodówki należy dokładnie umyć i osuszyć.

Warzywa i owoce, które muszą dojrzeć, wyjmujemy z lodówki i przechowujemy je w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Zepsute produkty należy usunąć od razu, żeby nie zaraziły pozostałych.

Wskazówka: przez cały okres magazynowania warzyw i owoców powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę. Skoki temperatury powodują ich szybsze psucie.

Warzywa i owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli kupimy je jędrne, dojrzałe, zdrowe, suche. Nawet drobne pęknięcie czy uszkodzenie przyspieszają proces psucia. To tutaj w pierwszej kolejności zaczną wnikać bakterie oraz pleśń i w efekcie powodować gnicie całego owocu albo warzywa.

Warzywa i owoce kupujmy w niewielkich ilościach, by nie przechowywać ich zbyt długo. Im są świeższe, tym smaczniejsze i zdrowsze. Nie jest najlepszym pomysłem kupowanie zbyt mocno oczyszczonych produktów – większość myjemy przed spożyciem.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀