Jak przechowywać warzywa i owoce?
Warzywa i owoce to bogactwo witamin, pierwiastków oraz innych istotnych dla zdrowia składników odżywczych – o ile prawidłowo je przechowujemy. Choć warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia ich dojrzałości, istnieją ogólne zasady, które warto wcielić w życie.
Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Po pierwsze odpadają owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango czy ananasy. Powód? Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć – wystarczy pomyśleć o warunkach, w jakich dojrzewają. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Dla owoców egzotycznych warto wygospodarować pojemny koszyk albo półmisek.
Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom – one również w niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Wrzućmy je do koszyka albo ułóżmy na półmisku. W lodówce nie należy trzymać ponadto takich warzyw jak ziemniaki czy cebula – mogą w niej zgnić. Dla ziemniaków najlepiej wygospodarować suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni czy pod zlewem. Narażone na obecność światła zaczną szybciej kiełkować i wypuszczać pędy. Pamiętajmy, że właśnie w pędach, oczkach i zielonej skórce gromadzą się duże ilości toksyn, więc takich ziemniaków nie należy spożywać. Cebula owszem lubi chłód, ale niekoniecznie lodówkę. Najlepiej przechowywać ją w siatce z dziurkami w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Warzywa i owoce, które trafią do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem – powinny znajdować się w oddzielnych szufladach/pojemnikach.
Jabłka dobrze „czują się” zarówno w lodówce, jak i w koszyku czy na kuchennym blacie. To samo dotyczy gruszek.
W bardzo niskich temperaturach (około stopnia) dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.
Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Owoce delikatne (truskawki, maliny, wiśnie, jagody) są nietrwałe – należy magazynować je w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę.
Cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni.
Czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony.
Pamiętajmy, że warzywa i owoce nie lubią być niczym owijanie, dlatego nie przechowujmy ich w foliowych woreczkach, owinięte folią spożywczą czy papierem śniadaniowym. By były smaczne i świeże, niezbędny jest dostęp powietrza. Poza tym skraplająca się para w woreczkach foliowych przyspiesza gnicie żywności. Jest jeszcze jedna kwestia. Rośliny często nawożone są nawozami sztucznymi, w których główną rolę gra azot. W zapakowanych w szczelne folie warzywach azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny.
Owoce delikatne – głównie jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki – należy przechowywać razem z szypułkami, których pozbywamy się przed podaniem. Do lodówki wkładamy je nieumyte – również tę czynność wykonujemy tuż przed podaniem. Z kolei cytrusy przed włożeniem do lodówki należy dokładnie umyć i osuszyć.
Warzywa i owoce, które muszą dojrzeć, wyjmujemy z lodówki i przechowujemy je w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.
Zepsute produkty należy usunąć od razu, żeby nie zaraziły pozostałych.
Wskazówka: przez cały okres magazynowania warzyw i owoców powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę. Skoki temperatury powodują ich szybsze psucie.
Warzywa i owoce dłużej zachowają świeżość, jeśli kupimy je jędrne, dojrzałe, zdrowe, suche. Nawet drobne pęknięcie czy uszkodzenie przyspieszają proces psucia. To tutaj w pierwszej kolejności zaczną wnikać bakterie oraz pleśń i w efekcie powodować gnicie całego owocu albo warzywa.
Warzywa i owoce kupujmy w niewielkich ilościach, by nie przechowywać ich zbyt długo. Im są świeższe, tym smaczniejsze i zdrowsze. Nie jest najlepszym pomysłem kupowanie zbyt mocno oczyszczonych produktów – większość myjemy przed spożyciem.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl