Jak przechowywać produkty, by wytrzymały dłużej? Dzięki tym sposobom oszczędzisz dużo pieniędzy

Warzywa i owoce to nieodłączne składniki codziennych potraw. Pozytywna moda na zdrowe odżywianie i pilnowanie jadłospisu sprawia, że kupujemy ich coraz więcej. Często jednak zdarza się, że zapominamy o zawartości naszej lodówki, przez co produkty pleśnieją i marnieją, a następnie lądują w śmietniku. Jak je przechowywać, żebyśmy dłużej mogli ich użyć? Trzymaj się tych prostych zasad, a zaoszczędzisz dużo pieniędzy.

Odpowiednie przechowywanie przedłuży żywotność produktów
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

ODPOWIEDNIA TEMPERATURA
Powszechna opinia głosi, że najlepsza temperatura do przechowywania świeżych produktów to ta niska. Lodówka prawdopodobnie jest pierwszym miejscem, do którego wkładasz warzywa i owoce po przyniesieniu ich ze sklepu. Okazuje się, że nie każdy produkt lubi chłód, który wpływa negatywnie na jego smak i zapach. Owoce tropikalne takie jak pomarańcze, mandarynki, ananasy i grejpfruty lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Po długim pobycie w lodówce stracą smak, a po apetycznym zapachu pozostanie jedynie wspomnienie. Podobnie zachowują się pomidory, których proces dojrzewania po zerwaniu z krzaczka zatrzymuje się w momencie położenia na półkę w lodówce. Smak w lodówce stracą także jabłka i gruszki, które tak często kupujemy, a następnie dziwimy się, że nie są smaczne. Warzywa takie jak ziemniaki czy cebula pod wpływem wilgotności i chłodu lodówki szybciej pleśnieją, więc najlepiej przechowywać je w przewiewnym i ciemnym miejscu, gdzie panuje miły dla nich chłód.

TOWARZYSTWO
Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce się naprawdę nie lubią, a ich kolory wręcz nie znoszą. Zielone warzywa takie jak sałata, ogórek, brokuły nie powinny leżeć blisko tych w kolorze czerwieni i żółci. Ta druga grupa wydziela etylen, który ma wpływ na przyśpieszenie procesów gnilnych, a w efekcie popsucia się produktów. W lodówkach zazwyczaj mamy dwie szuflady do przechowywania, w których odpowiednio możemy je poukładać. Pamiętaj, by lodówka była czysta oraz w miarę możliwości sucha. Dobrym sposobem na wyciągniecie wilgoci z szuflad jest włożenie do nich papierowych ręczników. Z ich pomocą spowolnisz procesy pleśnienia i gnicia, które często zmuszają nas do marnotrawstwa.

CZAS
Dobre rozplanowanie to jednocześnie zapanowanie nad niepotrzebnymi zakupami. Jeśli poświęcisz chwilę na zastanowienie się, jaką ilość danego produktu potrzebujesz, nie zmarnujesz go i nie stracisz pieniędzy. Często w pośpiechu, lub podkuszeni promocjami kupujemy o wiele więcej, niż musimy. Jeśli widzisz, że jakiś produkt przeceniony jest o połowę, zastanów się dlaczego. Takie kuszące ceny często podyktowane są faktem, że leży w sklepie już określoną ilość czasu i niedługo przestanie być atrakcyjny dla klientów sklepu. Szczególnie delikatne owoce jak truskawki czy maliny potrafią nie wytrzymać nawet kolejnego dnia. Przemyśl, ile jesteś w stanie faktycznie zjeść, by nie zmarnować cennych owoców i kwoty, którą wydałeś na ich zakup.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟