Trwa ładowanie...

Jak przechowywać produkty, by wytrzymały dłużej? Dzięki tym sposobom oszczędzisz dużo pieniędzy

Warzywa i owoce to nieodłączne składniki codziennych potraw. Pozytywna moda na zdrowe odżywianie i pilnowanie jadłospisu sprawia, że kupujemy ich coraz więcej. Często jednak zdarza się, że zapominamy o zawartości naszej lodówki, przez co produkty pleśnieją i marnieją, a następnie lądują w śmietniku. Jak je przechowywać, żebyśmy dłużej mogli ich użyć? Trzymaj się tych prostych zasad, a zaoszczędzisz dużo pieniędzy.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Jak przechowywać produkty, by wytrzymały dłużej? Dzięki tym sposobom oszczędzisz dużo pieniędzy
Źródło: Fotolia
d1bzzlo

ODPOWIEDNIA TEMPERATURA
Powszechna opinia głosi, że najlepsza temperatura do przechowywania świeżych produktów to ta niska. Lodówka prawdopodobnie jest pierwszym miejscem, do którego wkładasz warzywa i owoce po przyniesieniu ich ze sklepu. Okazuje się, że nie każdy produkt lubi chłód, który wpływa negatywnie na jego smak i zapach. Owoce tropikalne takie jak pomarańcze, mandarynki, ananasy i grejpfruty lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Po długim pobycie w lodówce stracą smak, a po apetycznym zapachu pozostanie jedynie wspomnienie. Podobnie zachowują się pomidory, których proces dojrzewania po zerwaniu z krzaczka zatrzymuje się w momencie położenia na półkę w lodówce. Smak w lodówce stracą także jabłka i gruszki, które tak często kupujemy, a następnie dziwimy się, że nie są smaczne. Warzywa takie jak ziemniaki czy cebula pod wpływem wilgotności i chłodu lodówki szybciej pleśnieją, więc najlepiej przechowywać je w przewiewnym i ciemnym miejscu, gdzie panuje miły dla nich chłód.

TOWARZYSTWO
Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce się naprawdę nie lubią, a ich kolory wręcz nie znoszą. Zielone warzywa takie jak sałata, ogórek, brokuły nie powinny leżeć blisko tych w kolorze czerwieni i żółci. Ta druga grupa wydziela etylen, który ma wpływ na przyśpieszenie procesów gnilnych, a w efekcie popsucia się produktów. W lodówkach zazwyczaj mamy dwie szuflady do przechowywania, w których odpowiednio możemy je poukładać. Pamiętaj, by lodówka była czysta oraz w miarę możliwości sucha. Dobrym sposobem na wyciągniecie wilgoci z szuflad jest włożenie do nich papierowych ręczników. Z ich pomocą spowolnisz procesy pleśnienia i gnicia, które często zmuszają nas do marnotrawstwa.

CZAS
Dobre rozplanowanie to jednocześnie zapanowanie nad niepotrzebnymi zakupami. Jeśli poświęcisz chwilę na zastanowienie się, jaką ilość danego produktu potrzebujesz, nie zmarnujesz go i nie stracisz pieniędzy. Często w pośpiechu, lub podkuszeni promocjami kupujemy o wiele więcej, niż musimy. Jeśli widzisz, że jakiś produkt przeceniony jest o połowę, zastanów się dlaczego. Takie kuszące ceny często podyktowane są faktem, że leży w sklepie już określoną ilość czasu i niedługo przestanie być atrakcyjny dla klientów sklepu. Szczególnie delikatne owoce jak truskawki czy maliny potrafią nie wytrzymać nawet kolejnego dnia. Przemyśl, ile jesteś w stanie faktycznie zjeść, by nie zmarnować cennych owoców i kwoty, którą wydałeś na ich zakup.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1bzzlo

Podziel się opinią

Share
d1bzzlo
d1bzzlo
Więcej tematów