Jak przechowywać produkty, by wytrzymały dłużej? Dzięki tym sposobom oszczędzisz dużo pieniędzy

Warzywa i owoce to nieodłączne składniki codziennych potraw. Pozytywna moda na zdrowe odżywianie i pilnowanie jadłospisu sprawia, że kupujemy ich coraz więcej. Często jednak zdarza się, że zapominamy o zawartości naszej lodówki, przez co produkty pleśnieją i marnieją, a następnie lądują w śmietniku. Jak je przechowywać, żebyśmy dłużej mogli ich użyć? Trzymaj się tych prostych zasad, a zaoszczędzisz dużo pieniędzy.

Odpowiednie przechowywanie przedłuży żywotność produktów
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

ODPOWIEDNIA TEMPERATURA
Powszechna opinia głosi, że najlepsza temperatura do przechowywania świeżych produktów to ta niska. Lodówka prawdopodobnie jest pierwszym miejscem, do którego wkładasz warzywa i owoce po przyniesieniu ich ze sklepu. Okazuje się, że nie każdy produkt lubi chłód, który wpływa negatywnie na jego smak i zapach. Owoce tropikalne takie jak pomarańcze, mandarynki, ananasy i grejpfruty lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Po długim pobycie w lodówce stracą smak, a po apetycznym zapachu pozostanie jedynie wspomnienie. Podobnie zachowują się pomidory, których proces dojrzewania po zerwaniu z krzaczka zatrzymuje się w momencie położenia na półkę w lodówce. Smak w lodówce stracą także jabłka i gruszki, które tak często kupujemy, a następnie dziwimy się, że nie są smaczne. Warzywa takie jak ziemniaki czy cebula pod wpływem wilgotności i chłodu lodówki szybciej pleśnieją, więc najlepiej przechowywać je w przewiewnym i ciemnym miejscu, gdzie panuje miły dla nich chłód.

TOWARZYSTWO
Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce się naprawdę nie lubią, a ich kolory wręcz nie znoszą. Zielone warzywa takie jak sałata, ogórek, brokuły nie powinny leżeć blisko tych w kolorze czerwieni i żółci. Ta druga grupa wydziela etylen, który ma wpływ na przyśpieszenie procesów gnilnych, a w efekcie popsucia się produktów. W lodówkach zazwyczaj mamy dwie szuflady do przechowywania, w których odpowiednio możemy je poukładać. Pamiętaj, by lodówka była czysta oraz w miarę możliwości sucha. Dobrym sposobem na wyciągniecie wilgoci z szuflad jest włożenie do nich papierowych ręczników. Z ich pomocą spowolnisz procesy pleśnienia i gnicia, które często zmuszają nas do marnotrawstwa.

CZAS
Dobre rozplanowanie to jednocześnie zapanowanie nad niepotrzebnymi zakupami. Jeśli poświęcisz chwilę na zastanowienie się, jaką ilość danego produktu potrzebujesz, nie zmarnujesz go i nie stracisz pieniędzy. Często w pośpiechu, lub podkuszeni promocjami kupujemy o wiele więcej, niż musimy. Jeśli widzisz, że jakiś produkt przeceniony jest o połowę, zastanów się dlaczego. Takie kuszące ceny często podyktowane są faktem, że leży w sklepie już określoną ilość czasu i niedługo przestanie być atrakcyjny dla klientów sklepu. Szczególnie delikatne owoce jak truskawki czy maliny potrafią nie wytrzymać nawet kolejnego dnia. Przemyśl, ile jesteś w stanie faktycznie zjeść, by nie zmarnować cennych owoców i kwoty, którą wydałeś na ich zakup.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja