Jak przechowywać produkty, by wytrzymały dłużej? Dzięki tym sposobom oszczędzisz dużo pieniędzy

Warzywa i owoce to nieodłączne składniki codziennych potraw. Pozytywna moda na zdrowe odżywianie i pilnowanie jadłospisu sprawia, że kupujemy ich coraz więcej. Często jednak zdarza się, że zapominamy o zawartości naszej lodówki, przez co produkty pleśnieją i marnieją, a następnie lądują w śmietniku. Jak je przechowywać, żebyśmy dłużej mogli ich użyć? Trzymaj się tych prostych zasad, a zaoszczędzisz dużo pieniędzy.

Odpowiednie przechowywanie przedłuży żywotność produktów
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

ODPOWIEDNIA TEMPERATURA
Powszechna opinia głosi, że najlepsza temperatura do przechowywania świeżych produktów to ta niska. Lodówka prawdopodobnie jest pierwszym miejscem, do którego wkładasz warzywa i owoce po przyniesieniu ich ze sklepu. Okazuje się, że nie każdy produkt lubi chłód, który wpływa negatywnie na jego smak i zapach. Owoce tropikalne takie jak pomarańcze, mandarynki, ananasy i grejpfruty lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Po długim pobycie w lodówce stracą smak, a po apetycznym zapachu pozostanie jedynie wspomnienie. Podobnie zachowują się pomidory, których proces dojrzewania po zerwaniu z krzaczka zatrzymuje się w momencie położenia na półkę w lodówce. Smak w lodówce stracą także jabłka i gruszki, które tak często kupujemy, a następnie dziwimy się, że nie są smaczne. Warzywa takie jak ziemniaki czy cebula pod wpływem wilgotności i chłodu lodówki szybciej pleśnieją, więc najlepiej przechowywać je w przewiewnym i ciemnym miejscu, gdzie panuje miły dla nich chłód.

TOWARZYSTWO
Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce się naprawdę nie lubią, a ich kolory wręcz nie znoszą. Zielone warzywa takie jak sałata, ogórek, brokuły nie powinny leżeć blisko tych w kolorze czerwieni i żółci. Ta druga grupa wydziela etylen, który ma wpływ na przyśpieszenie procesów gnilnych, a w efekcie popsucia się produktów. W lodówkach zazwyczaj mamy dwie szuflady do przechowywania, w których odpowiednio możemy je poukładać. Pamiętaj, by lodówka była czysta oraz w miarę możliwości sucha. Dobrym sposobem na wyciągniecie wilgoci z szuflad jest włożenie do nich papierowych ręczników. Z ich pomocą spowolnisz procesy pleśnienia i gnicia, które często zmuszają nas do marnotrawstwa.

CZAS
Dobre rozplanowanie to jednocześnie zapanowanie nad niepotrzebnymi zakupami. Jeśli poświęcisz chwilę na zastanowienie się, jaką ilość danego produktu potrzebujesz, nie zmarnujesz go i nie stracisz pieniędzy. Często w pośpiechu, lub podkuszeni promocjami kupujemy o wiele więcej, niż musimy. Jeśli widzisz, że jakiś produkt przeceniony jest o połowę, zastanów się dlaczego. Takie kuszące ceny często podyktowane są faktem, że leży w sklepie już określoną ilość czasu i niedługo przestanie być atrakcyjny dla klientów sklepu. Szczególnie delikatne owoce jak truskawki czy maliny potrafią nie wytrzymać nawet kolejnego dnia. Przemyśl, ile jesteś w stanie faktycznie zjeść, by nie zmarnować cennych owoców i kwoty, którą wydałeś na ich zakup.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia