Jak prawidłowo czyścić grzyby? Wiele osób wciąż popełnia podstawowy błąd
Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność, jednak ich czyszczenie... z tym już bywa gorzej. Jednak to bardzo ważny etap obróbki i trzeba się do niego przyłożyć. Wiele osób wciąż robi to nieprawidłowo.
Oczyszczanie grzybów to bardzo ważny etap przed ich przygotowaniem do spożycia. Wiadomo, że moczenie jest skuteczne, ale wtedy podgrzybki czy prawdziwki mogą tracić smak. Jakie inne metody są polecane? Oto kilka sprawdzonych sposobów na oczyszczanie grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Wszystko zaczyna się w lesie
Zanim grzyby znajdą się w potrawach, muszą być oczyszczone. To przede wszystkim kwestia bezpieczeństwa. Piasek i inne zanieczyszczenia mogą zawierać szkodliwe bakterie, dlatego ważne jest, aby grzyby, które trafiają na nasze talerze, były czyste.
Wprawieni grzybiarze wiedzą, że wstępne oczyszczanie warto przeprowadzić już w lesie. Przede wszystkim dobrze jest odcinać ich końcówki, gdzie często znajdują się największe ilości brudu i piasku. Potem cały zabieg będzie prostszy.
Jak prawidłowo oczyścić grzyby?
Kiedyś moczenie grzybów było stosowane najczęściej. Rzeczywiście jest skuteczne, ale podgrzybki czy prawdziwki chłoną wodę jak gąbka. Tracą wtedy jędrność, są po prostu znacznie mniej smaczne.
Dlatego zaleca się, by grzyby oczyszczać delikatnie szczoteczką czy nawilżoną ściereczką. Ta metoda sprawdza się, zwłaszcza gdy grzyby nie są mocno zabrudzone. Kiedy są zapiaszczone, jak to na przykład często zdarza się w przypadku kurek, można je szybko wypłukać pod bieżącą wodą lub krótko wymoczyć - w przeciwnym wypadku pozbawisz grzyby intensywnego smaku i aromatu.
Kiedy grzyby są mocno zabrudzone i zapiaszczone, można włożyć je do osolonej wody. Wystarczy ją zagotować, dodać sól i wrzucić grzyby na kilka minut. Sól sprawia, że piasek opada na dno, a grzyby można łatwo odcedzić. Sprawdzi się też zimna woda, co jest delikatniejsze dla grzybów, ale proces trwa dłużej.
Sposób oczyszczania grzybów trzeba po prostu dobrać do ich stanu. Znaczenie ma także to, co dalej planujemy z nich przygotować. Jeśli są przeznaczone do suszenia lub mrożenia, nie powinno się ich moczyć, tylko oczyścić pędzelkiem czy miękką szczoteczką.
Jak przechowywać świeże grzyby?
- Najlepsze są wiklinowe koszyki lub materiałowe torby, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Unikaj plastikowych toreb i wiader.
- Grzyby postaraj się oczyścić zaraz po powrocie z lasu. Jeśli nie możesz tego zrobić, przechowuj je w chłodnym i przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Świeże grzyby najlepiej smakują, gdy są oczyszczone i przyrządzone od razu po zbiorze. Jeśli nie możesz ich od razu wykorzystać, przechowuj je w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni.