Jak prawidłowo czyścić grzyby? Wiele osób wciąż popełnia podstawowy błąd

Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność, jednak ich czyszczenie... z tym już bywa gorzej. Jednak to bardzo ważny etap obróbki i trzeba się do niego przyłożyć. Wiele osób wciąż robi to nieprawidłowo.

Jak prawidłowo czyścić grzyby? PodpowiadamyJak prawidłowo czyścić grzyby? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo
Dorota Gepert

Oczyszczanie grzybów to bardzo ważny etap przed ich przygotowaniem do spożycia. Wiadomo, że moczenie jest skuteczne, ale wtedy podgrzybki czy prawdziwki mogą tracić smak. Jakie inne metody są polecane? Oto kilka sprawdzonych sposobów na oczyszczanie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Wszystko zaczyna się w lesie

Zanim grzyby znajdą się w potrawach, muszą być oczyszczone. To przede wszystkim kwestia bezpieczeństwa. Piasek i inne zanieczyszczenia mogą zawierać szkodliwe bakterie, dlatego ważne jest, aby grzyby, które trafiają na nasze talerze, były czyste.

Wprawieni grzybiarze wiedzą, że wstępne oczyszczanie warto przeprowadzić już w lesie. Przede wszystkim dobrze jest odcinać ich końcówki, gdzie często znajdują się największe ilości brudu i piasku. Potem cały zabieg będzie prostszy.

Jak prawidłowo oczyścić grzyby?

Kiedyś moczenie grzybów było stosowane najczęściej. Rzeczywiście jest skuteczne, ale podgrzybki czy prawdziwki chłoną wodę jak gąbka. Tracą wtedy jędrność, są po prostu znacznie mniej smaczne.

Dlatego zaleca się, by grzyby oczyszczać delikatnie szczoteczką czy nawilżoną ściereczką. Ta metoda sprawdza się, zwłaszcza gdy grzyby nie są mocno zabrudzone. Kiedy są zapiaszczone, jak to na przykład często zdarza się w przypadku kurek, można je szybko wypłukać pod bieżącą wodą lub krótko wymoczyć - w przeciwnym wypadku pozbawisz grzyby intensywnego smaku i aromatu.

Kiedy grzyby są mocno zabrudzone i zapiaszczone, można włożyć je do osolonej wody. Wystarczy ją zagotować, dodać sól i wrzucić grzyby na kilka minut. Sól sprawia, że piasek opada na dno, a grzyby można łatwo odcedzić. Sprawdzi się też zimna woda, co jest delikatniejsze dla grzybów, ale proces trwa dłużej.

Sposób oczyszczania grzybów trzeba po prostu dobrać do ich stanu. Znaczenie ma także to, co dalej planujemy z nich przygotować. Jeśli są przeznaczone do suszenia lub mrożenia, nie powinno się ich moczyć, tylko oczyścić pędzelkiem czy miękką szczoteczką.

Jak przechowywać świeże grzyby?

  • Najlepsze są wiklinowe koszyki lub materiałowe torby, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Unikaj plastikowych toreb i wiader.
  • Grzyby postaraj się oczyścić zaraz po powrocie z lasu. Jeśli nie możesz tego zrobić, przechowuj je w chłodnym i przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
  • Świeże grzyby najlepiej smakują, gdy są oczyszczone i przyrządzone od razu po zbiorze. Jeśli nie możesz ich od razu wykorzystać, przechowuj je w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze