Trwa ładowanie...

Jak opłukać pora, by pozbyć się piasku? Sprawdzony sposób

Pory są niezastąpione jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek, koktajli, tart czy dań z makaronem. Wystarczy jednak, że je niedokładnie wypłuczesz, a skrzypiące między zębami ziarenka piasku zniweczą kulinarny sukces.

Share
Jak opłukać pora, by pozbyć się piasku? Sprawdzony sposób
Źródło: 123RF.COM
d4j6ngq

Umycie pora może być problematyczne. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzywa może kryć się całkiem sporo ziemi. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze. Zaczynamy od opłukania porów pod bieżącą wodą i usunięcia zanieczyszczeń, znajdujących się na zewnątrz.
Następnie odkrój ciemnozielone liście. Są znacznie twardsze i mają ostrzejszy smak niż biała część. Można je wykorzystać jako składnik bulionu. Wykonuj cięcia pod ostrym kątem, aby zachować jak najwięcej delikatnego jasnozielonego rdzenia. Odetnij korzenie. Jeśli potrzebujesz więcej niż jednego pora, ułóż warzywa na desce obok siebie i usuń korzenie jednym cięciem.

Przekrój pory wzdłuż. Dzięki temu łatwiej usuniesz zanieczyszczenia spomiędzy warstw. Pokrój plasterki, a potem przełóż do dużej miski z letnią wodą. Piasek osiądzie na dnie. Delikatnie wyłów pory np. za pomocą łyżki cedzakowej. To wszystko! Czas na gotowanie.

Warzywo świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania. Oczyszczone i pokrojone cebulki i liście pora można również mrozić. Ten składnik popularnej włoszczyzny najczęściej wykorzystujemy tylko do zup. Por jest niskokaloryczny. 100-gramowa porcja tego warzywa dostarczy nam jedynie 24 kalorii. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem.

d4j6ngq

Zobacz wideo: Fioletowe warzywa i owoce, które pomagają walczyć z rakiem okrężnicy

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
d4j6ngq

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6ngq
d4j6ngq
Więcej tematów