Jak odkwasić organizm? Naturalne sposoby

Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Co jeść, by złagodzić nieprzyjemne dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu?

dietaOdkwaszenie organizmu nie jest takie trudne, a na efekty nie trzeba zbyt długo czekać.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Zakwaszenie organizmu – przyczyny

Obecnie w krajach wysoko rozwiniętych organizm człowieka jest zakwaszany przez wiele czynników. Są to między innymi:

  • palenie tytoniu
  • przetworzona żywność z dużą ilością dodatków chemicznych
  • nadmiar cukru w diecie
  • produkty z oczyszczonych mąk zbożowych
  • duża ilość mięsa i wysokowydajnych wędlin
  • kwasy tłuszczowe trans
  • nadmiar kawy i czarnej herbaty
  • sztuczne napoje gazowane
  • sztuczne soki
  • pasteryzowane alkohole, używki, leki
  • brak snu
  • intensywny wysiłek fizyczny
  • ekstremalny sport, negatywne emocje (stres, złość, strach)
  • niedobór właściwej wody
  • smog elektromagnetyczny.

Owoce, które pomagają schudnąć

Zakwaszenie organizmu – objawy

Nadmiar kwasów w ciele ma wpływ na cały organizm. Początkowym uciążliwym symptomem zakwaszenia jest brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, a z czasem – skrajnego wycieńczenia. Obawa przed czekającymi nas zgagą, wzdęciami, bólem brzucha, biegunkami czy zaparciami skutecznie zmniejsza apetyt lub powoduje, że jemy, co popadnie, aby stłumić dręczące nas objawy.

Dodatkowo obciążony układ nerwowy nasila irytację, pojawiają się nerwobóle, mroczki przed oczami, zawroty, bóle głowy i dół psychiczny. Objawami zakwaszenie jest także niezdrowy wygląd: cienie pod oczami, trądzik, słabe paznokcie, obficie wypadające włosy, cellulit, utrata jędrności skóry.

Produkty zakwaszające organizm

Skomponowanie diety pod kątem równowagi kwasowo-zasadowej nie jest łatwe. Chcąc zachować odpowiedni odczyn pH, należy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia i nie zapominać o codziennej dawce ruchu. W ustaleniu odpowiedniej diety niezbędna jest jednak wiedza, jak na odczyn pH krwi działają poszczególne produkty spożywcze. Niektóre z nich, jak woda, wiejskie mleko i masło, a także miód są dla naszego organizmu obojętne.

Do grupy najbardziej zakwaszających produktów należą słodkie napoje gazowane, których zdecydowanie należy unikać. Poziom pH wyraźnie obniżają też słodycze, a także ocet, wino czy sery.

Chcąc odkwasić organizm należy ograniczyć również ilość mięsa w diecie - przede wszystkim wieprzowiny, ale także wołowiny. Duży wpływ na zwiększenie kwasowości mają też: kawa, czarna herbata, białe pieczywo i makarony. Lekko kwasowy odczyn wywołują też rośliny strączkowe, jaja i produkty nabiałowe, np. jogurty.

Warzywa i owoce
© Getty Images

Jak odkwasić organizm – co jeść?

Jakie produkty działają na organizm zasadowo? Przede wszystkimowoce i warzywa. Poza lekko kwaśnymi śliwkami i obojętnymi jabłkami, niemal wszystkie owoce podnoszą poziom pH we krwi - cytrusy, banany, arbuzy, winogrona czy kiwi. Najsilniejsze działanie zasadowe wykazują jednak warzywa. Sięgajmy przede wszystkim po kapustne (brokuły, kalafior, kapusta) liściaste (szpinak, szczaw, sałata, jarmuż, seler naciowy, zioła). Do diety warto też włączyć fasolkę szparagową, ogórka, awokado, oliwki, paprykę i pomidory.

Produkty z białej mąki zastępujemy razowymi. Mięso jedzmy rzadko - najlepiej gotowane na parze lub pieczone. Biały cukier zastępujemy miodem, a słodycze - suszonymi owocami. Jajek używajmy w niewielkich ilościach. Unikajmy produktów wysoko przetworzonych, zawierających twarde tłuszcze, konserwanty i wzmacniacze smaku.

Wybierając owoce i warzywa, starajmy się kierować ich sezonowością. Stawiajmy też na produkty dojrzałe. Nie zapominajmy też o wodzie. Choć ma odczyn obojętny jest niezwykle ważna w każdej diecie. Nawadniać organizm możemy też dzięki sokom owocowym lub warzywnym czy kawie zbożowej.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów