Jak odkwasić organizm? Naturalne sposoby
Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Co jeść, by złagodzić nieprzyjemne dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu?
Zakwaszenie organizmu – przyczyny
Obecnie w krajach wysoko rozwiniętych organizm człowieka jest zakwaszany przez wiele czynników. Są to między innymi:
- palenie tytoniu
- przetworzona żywność z dużą ilością dodatków chemicznych
- nadmiar cukru w diecie
- produkty z oczyszczonych mąk zbożowych
- duża ilość mięsa i wysokowydajnych wędlin
- kwasy tłuszczowe trans
- nadmiar kawy i czarnej herbaty
- sztuczne napoje gazowane
- sztuczne soki
- pasteryzowane alkohole, używki, leki
- brak snu
- intensywny wysiłek fizyczny
- ekstremalny sport, negatywne emocje (stres, złość, strach)
- niedobór właściwej wody
- smog elektromagnetyczny.
Owoce, które pomagają schudnąć
Zakwaszenie organizmu – objawy
Nadmiar kwasów w ciele ma wpływ na cały organizm. Początkowym uciążliwym symptomem zakwaszenia jest brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, a z czasem – skrajnego wycieńczenia. Obawa przed czekającymi nas zgagą, wzdęciami, bólem brzucha, biegunkami czy zaparciami skutecznie zmniejsza apetyt lub powoduje, że jemy, co popadnie, aby stłumić dręczące nas objawy.
Dodatkowo obciążony układ nerwowy nasila irytację, pojawiają się nerwobóle, mroczki przed oczami, zawroty, bóle głowy i dół psychiczny. Objawami zakwaszenie jest także niezdrowy wygląd: cienie pod oczami, trądzik, słabe paznokcie, obficie wypadające włosy, cellulit, utrata jędrności skóry.
Produkty zakwaszające organizm
Skomponowanie diety pod kątem równowagi kwasowo-zasadowej nie jest łatwe. Chcąc zachować odpowiedni odczyn pH, należy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia i nie zapominać o codziennej dawce ruchu. W ustaleniu odpowiedniej diety niezbędna jest jednak wiedza, jak na odczyn pH krwi działają poszczególne produkty spożywcze. Niektóre z nich, jak woda, wiejskie mleko i masło, a także miód są dla naszego organizmu obojętne.
Do grupy najbardziej zakwaszających produktów należą słodkie napoje gazowane, których zdecydowanie należy unikać. Poziom pH wyraźnie obniżają też słodycze, a także ocet, wino czy sery.
Chcąc odkwasić organizm należy ograniczyć również ilość mięsa w diecie - przede wszystkim wieprzowiny, ale także wołowiny. Duży wpływ na zwiększenie kwasowości mają też: kawa, czarna herbata, białe pieczywo i makarony. Lekko kwasowy odczyn wywołują też rośliny strączkowe, jaja i produkty nabiałowe, np. jogurty.
Jak odkwasić organizm – co jeść?
Jakie produkty działają na organizm zasadowo? Przede wszystkimowoce i warzywa. Poza lekko kwaśnymi śliwkami i obojętnymi jabłkami, niemal wszystkie owoce podnoszą poziom pH we krwi - cytrusy, banany, arbuzy, winogrona czy kiwi. Najsilniejsze działanie zasadowe wykazują jednak warzywa. Sięgajmy przede wszystkim po kapustne (brokuły, kalafior, kapusta) liściaste (szpinak, szczaw, sałata, jarmuż, seler naciowy, zioła). Do diety warto też włączyć fasolkę szparagową, ogórka, awokado, oliwki, paprykę i pomidory.
Produkty z białej mąki zastępujemy razowymi. Mięso jedzmy rzadko - najlepiej gotowane na parze lub pieczone. Biały cukier zastępujemy miodem, a słodycze - suszonymi owocami. Jajek używajmy w niewielkich ilościach. Unikajmy produktów wysoko przetworzonych, zawierających twarde tłuszcze, konserwanty i wzmacniacze smaku.
Wybierając owoce i warzywa, starajmy się kierować ich sezonowością. Stawiajmy też na produkty dojrzałe. Nie zapominajmy też o wodzie. Choć ma odczyn obojętny jest niezwykle ważna w każdej diecie. Nawadniać organizm możemy też dzięki sokom owocowym lub warzywnym czy kawie zbożowej.