Trwa ładowanie...
d3yqtfe
08-09-2013 03:07

Sałatka z pomidora i kalafiora z sosem pesto

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3yqtfe
Składniki
  • 2 duże porcje:
  • Sałatka:
  • 150 g mrożonego kalafiora
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebulka
  • 100 g sera feta
  • parę świeżych listków bazylii
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • pół łyżeczki sosu sambal oelek (ostry sos z papryczek chili, który można zastąpić szczyptą sproszkowanego chili)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • sól,pieprz do smaku
  • Grzanki:
  • 1 mała bagietka
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na dwie połówki i grillujemy na złoty kolor z obu stron, na rozgrzanej patelni. Możemy również pokroić bagietkę w kostkę i zarumienić w ten sam sposób. Zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia przed położeniem na sałatkę. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kalafior rozdrobniony na małe różyczki. Gotujemy ok. 5 minut - kalafior powinien być miękki, ale nierozgotowany. Odcedzamy i odkładamy na bok, aby ostygł. W tym czasie przyrządzamy sos. Oliwę mieszamy z pesto, octem, wodą i sosem sambal. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w ok. 2 cm kawałki i wykładamy na talerz sałatkowy. Posypujemy pokruszonym serem feta, cebulą i porwanymi na kawałki listkami bazylii. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami lub podajemy z całą, zgrillowaną bagietką.


Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Część, którą przyrządzamy jest kwiatostanem tej rośliny i zwany jest romantycznie różą. Oprócz bogactwa witamin i mikroelementów kalafior zawiera również olejki eteryczne, które daje się łatwo wyczuć przy gotowaniu. Zapach pochodzi od związków siarki wydzielających się w wysokiej temperaturze. Ciekawą odmianą tej rośliny jest kalafior fioletowy. Swoją niesamowitą barwę zawdzięcza antocyjanom - naturalnym barwnikom obecnym również w winie, a służącym m.in do barwienia witamin w tabletkach. Proponowana w tym wpisie sałatka może służyć jako dodatek do obiadu lub być samodzielna przekąską.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3yqtfe
d3yqtfe
d3yqtfe
Więcej tematów
d3yqtfe

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj