Jak kolory wpływają na nasz apetyt

None

Obraz

/ 10Kolorowy apetyt

Obraz
© sxc.hu

Nie każdy wie, że kolory wywierają potężny wpływ na nasze życie. Za pomocą określonych barw można oddziaływać pozytywnie lub negatywnie na nastrój lub emocje, zachęcić do kupienia konkretnego produktu, a nawet uspokoić tłum. Mało tego - kolory wpływają na naszą chęć lub niechęć do jedzenia.

/ 10Wpływa na naszą podświadomość

Obraz
© sxc.hu

Co gorsza łatwo ulec takiej barwnej sugestii. Tym bardziej, że psychologia kolorów jest powszechnie stosowana w każdej możliwej dziedzinie, po to by osiągnąć zamierzony cel - zwykle wpłynąć na naszą podświadomość w pożądany i określony sposób. I tak lokale gastronomiczne robią wszystko, byśmy byli bardziej głodni niż w rzeczywistości jesteśmy, a producenci żywności pakują swoje wyroby tak, byśmy mieli na nie ochotę już od samego przyjrzenia się pudełku czy torebce.

/ 10Nie tylko apetyt decyduje o łaknieniu

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Równie ważne jest to jak jedzenie wygląda, a sam kolor podpowiada nam jakie konkretne danie ma smak i czy przypadnie nam do gustu. Jest też tak, że kolor danej potrawy czy napoju bardziej oddziałuje na nasze postrzeganie smaku niż faktycznie sam ten zmysł. Zapewne niemałe byłoby nasze zdziwienie, gdy po zamówieniu w kawiarni czy cukierni deseru o smaku waniliowym otrzymalibyśmy takowy, ale w kolorze brązowym...

/ 10Czerwony

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

To bardzo energetyczny kolor. Na ludzki organizm oddziałuje w ten sposób, że zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi. No i pobudza apetyt. Konsekwencją tego jest to, że bardzo często w restauracjach spotykamy czerwoną aranżację. Podobnie wpływa na nas sama czerwona żywność - wydaje nam się niezwykle apetyczna (np. truskawki, czereśnie).

/ 10Pomarańczowy

Obraz
© sxc.hu

To idealny kolor do jadalni, jeśli pani domu zależy na tym, by dania znikały ze stołu w okamgnieniu, a domownicy nie odchodzili od stołu głodni. Pomarańczowa barwa zwiększając dostawy tlenu do mózgu, stymuluje aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu i oczywiście pobudza apetyt. Krótko mówiąc wprawia nas w nastrój, który zachęca do jedzenia. Pomarańczowa żywność, która niestety w naturze występuje rzadko, kojarzy nam się ze zdrowiem i świeżością (cytrusy).

/ 10Żółty

Obraz
© sxc.hu

To kolejna barwa z cyklu apetycznych. Wprawia nas w dobry nastrój, bo kojarzy się ze szczęściem, a tym samym zachęca do przekąszenia czegoś, by ten błogi stan pogłębić. Nie jest zbiegiem okoliczności, że bardzo znana sieciowa restauracja serwująca dania typu fast-food pakuje swoje wyroby w czerwono-żółte opakowania.

/ 10Niebieski

Obraz
© sxc.hu

To zupełne przeciwieństwo poprzednich kolorów. Choć ma właściwości uspokajające, to nie przekłada się to zupełnie na pobudzenie apetytu - jest wręcz przeciwnie. Przeprowadzono doświadczenie polegające na zabarwieniu żywności na niebiesko bez zmiany jej walorów smakowych - mimo to osoby biorące udział w badaniu uznały ją za mniej smaczną.

/ 10Niebieski

Obraz
© sxc.hu

Być może dlatego, że niebieskie pokarmy (podobnie jak czarne czy szare) w przyrodzie występują bardzo rzadko i instynktownie ich unikamy. Zwyczajnie nie kojarzą się one nam zbyt dobrze. Ponadto nie znajdziemy naturalnych barwników do żywności w tym kolorze, co oznacza, że niebieskie jest syntetyczne. Konkludując - barwa ta pomaga tłumić apetyt. Wiedzę tą można wykorzystać w walce z nadmiernym objadaniem się - na początek niebieski talerz, obrus...

/ 10Biały

Obraz
© sxc.hu

Łatwo zapominamy o kaloryczności dań w kolorze białym - być może podświadomie nadajemy im etykietkę "light". Zapewne wynika to z tego, że biel kojarzy nam się z lekkością, neutralnością i zdrowiem.

10 / 10Zielony

Obraz
© sxc.hu

Żywność o tej barwie z góry uznamy za zdrową i bogatą w ważne dla naszego organizmu składniki odżywcze, ale czy smaczną? Niekoniecznie, bo nie każdy przepada za brukselką czy szpinakiem, choć wiemy, że rozsądnie jest włączyć je do diety. Za to kolor zielony sam w sobie na pewno do jedzenia nas zachęci, bo korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, a zielone dania (szczególnie z jakimś innym produktem dla kontrastu) doskonale prezentują się na talerzu.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier