Jajecznica z piekarnika. Patent na ekspresowe śniadanie
Znudziła ci się tradycyjna jajecznica? Wypróbuj przepis na pieczoną. Ten sposób przygotowywania śniadaniowego klasyku podbija internet. Nic dziwnego, jest smacznie i szybko.
Jajecznica z piekarnika to połączenie tradycyjnego dania z omletem i frittatą. Sprawdzi się, jeśli musisz przygotować śniadanie dla większej liczby osób. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne lub prostokątną blaszkę (najlepiej bez odpinanych boków) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ubij widelcem 12 jaj na lekką piankę. Dopraw solą i pieprzem.
Natłuść papier do pieczenia roztopionym masłem. Dzięki temu jajecznica nie będzie przywierać. Wylej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Dodaj ulubione składniki – pokruszony ser feta, pomidorki koktajlowe, kurki, bekon, zielone szparagi. Piecz przez 15 minut, aż masa się zetnie.
Po wyjęciu z piekarnika posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Jajecznicę możesz podzielić na kwadraty i podawać na grzankach lub przechować w lodówce nawet przez tydzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl