Jajecznica z piekarnika. Patent na ekspresowe śniadanie

Znudziła ci się tradycyjna jajecznica? Wypróbuj przepis na pieczoną. Ten sposób przygotowywania śniadaniowego klasyku podbija internet. Nic dziwnego, jest smacznie i szybko.

Po wyjęciu z piekarnika posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jajecznica z piekarnika to połączenie tradycyjnego dania z omletem i frittatą. Sprawdzi się, jeśli musisz przygotować śniadanie dla większej liczby osób. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne lub prostokątną blaszkę (najlepiej bez odpinanych boków) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ubij widelcem 12 jaj na lekką piankę. Dopraw solą i pieprzem.

Natłuść papier do pieczenia roztopionym masłem. Dzięki temu jajecznica nie będzie przywierać. Wylej masę jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Dodaj ulubione składniki – pokruszony ser feta, pomidorki koktajlowe, kurki, bekon, zielone szparagi. Piecz przez 15 minut, aż masa się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Jajecznicę możesz podzielić na kwadraty i podawać na grzankach lub przechować w lodówce nawet przez tydzień.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów