Jabłka smażone w cieście. Delikatne i słodkie

Jabłka smażone w cieście to przysmak dzieciństwa. Są delikatne, słodkie, z nutą cynamonu. Dosłownie rozpływają się w ustach. Możecie przygotować je na śniadanie lub podwieczorek. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Jabłka smażone w cieścieJabłka smażone w cieście
Anna Kamińska

Składniki

  • 125 g mąki
  • 125 g mleka
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka grójeckie
  • masło klarowane do smażenia
  • miód, cukier trzcinowy do podania

Przepis

  • Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto.
  • Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij ze środka gniazda nasienne. Pokrój je na grube krążki i posyp cynamonem.
  • Rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami masła klarowanego. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorące masło.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz. Podawaj z cukrem trzcinowym lub miodem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny