Inspiracje: Kuchnia góralska

Kuchnia góralska staje się coraz bardziej popularna i modna. Chociaż górale windują ceny w menu do granic możliwości, turyści i tak chętnie zajadają się "zbójnickimi pieczeniami" czy golonką po beskidzku.

Inspiracje: Kuchnia góralska
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Kuchnia góralska staje się coraz bardziej popularna i modna. Chociaż górale windują ceny w menu do granic możliwości, turyści i tak chętnie zajadają się „zbójnickimi pieczeniami” czy golonką po beskidzku.

Góralska kuchnia jest prosta, niedroga, ale przede wszystkim, bardzo smaczna. Górale zawsze gotowali potrawy z takich składników, które były dla nich łatwo dostępne. Dlatego ich kuchnia oparta jest na ziemniakach, nazywanych grulami, kapuście i kaszy.

Przede wszystkim kapusta

Potrawy z kapusty od lat są podstawą góralskiej kuchni. W dawnych domach góralskich stała przynajmniej jedna beczka kiszonej kapusty. Przygotowywanie jej było wręcz obrzędem. Z niej gotowano wspaniałą kwaśnicę, czyli zupę, która do dziś przyciąga rzesze turystów do tatrzańskich chat. Kwaśnica nie jest trudna i można ją samemu przyrządzić w domu. To zupa bardzo zdrowa, smaczna i rozgrzewająca. Idealna na zimne, ciemne dni, kiedy organizm potrzebuje nie tylko ciepłych, ale przede wszystkich bogatych w witaminy dań.

Smaczna kwaśnica

Aby przyrządzić smaczną kwaśnicę, wystarczy pół kilograma mięsa (im więcej rodzajów, tym lepiej, ale równie dobrze można użyć tylko np. kurczaka bądź żeberek), ok. 40 dkg kiszonej kapusty, przyprawy, włoszczyzna i ziemniaki. Mięso i kapustę gotujemy, aż kapusta będzie dość miękka. Następnie do zupy wkładamy warzywa z włoszczyzny i przyprawy. Jeśli ktoś lubi, można dodać także grzyby i czosnek. Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku. I gotowe! Proste, tanie, a niezwykle smaczne danie.

Wokół oscypka i innych serów

Wielu turystom kuchnia góralska kojarzy się przede wszystkim z oscypkami. Oscypek to wędzony, twardy ser w kształcie osełki, wytworzony z solonego mleka owczego. Kiedyś podawany rzadko, na wyjątkowe okazje. Pierwsze wzmianki o wyrobie serów na Podhalu pochodzą już z XV wieku. Przygotowywali je pasterze pasący owce z mleka tych zwierząt. W XX wieku oscypki zaczęto kojarzyć prawie tylko z Zakopanem i Tatrami. Na ich temat powstawały nawet prace naukowe, w których opisywano technologię wytwarzania tych serów.

Oscypki od lat smakowały turystom zwiedzającym Tatry. Prawdziwego oscypka w domu zrobić się nie da, dlatego jedyne, co można zrobić, żeby go posmakować, to kupić od górali, najlepiej w sprawdzonym miejscu. Nawet oscypki są podrabiane, a zdarza się, że, niestety, wytwarzane w bardzo niehigienicznych warunkach. Można go jeść na surowo bądź podpiec w piekarniku z boczkiem lub szynką. Smakuje wyśmienicie! Wokół oscypka narosło wiele nieporozumień, odkąd Adam Bachleda-Curuś złożył, w tajemnicy, wniosek o zastrzeżenie nazwy oscypek. Wśród górali wybuchła „oscypkowa wojna” , którą ma zakończyć UE. Oscypek ma być produktem regionalnym, który będzie chroniony w całej Unii.

Innym serem wytwarzanym w górach jest bryndza. W przeciwieństwie do oscypka jest miękki i często robi się go z mieszanki sera owczego i krowiego. Z resztek, które zostają po wyrobie oscypków, wytwarza się natomiast małe serki – redykołki. Z surowego mleka krowiego robione są gołki.

Moskole

To również bardzo znana potrawa góralska. Jej wykonanie nie jest skomplikowane. Moskole to placki z ziemniaków pieczone na blasze, przywędrowały w Tatry wraz z jeńcami rosyjskimi w czasie I wojny światowej.

Do ich przygotowania wystarczy kilogram ziemniaków, pół kilo mąki, sól, ok. 5 dkg masła, ewentualnie jajko. Ugotowane ziemniaki trzeba bardzo dokładnie wygnieść, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Uformować niezbyt cienkie placki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Można jeść bez dodatków, bądź z warzywami albo sosami, według gustu.

Mięso

Podstawą mięsnych potraw jest oczywiście baranina. Doskonałe szaszłyki z owcy, kotlety baranie czy baranie udźce smakują najlepiej w góralskich karczmach. Góralska kuchnia, chociaż prosta i trudno nazwać ją wykwintną, jest niezwykle smaczna i coraz bardziej popularna. Nawet w nadmorskich miejscowościach można już spotkać dania „kuchni góralskiej”, jednak nigdy nie będą one tak smakować jak te z tatrzańskich, czy beskidzkich karczm.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia