Guma guar - E412

Po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych często czujemy się ociężali, a nasz brzuch z niewiadomych przyczyn puchnie. Skutki te możemy zaobserwować po zjedzeniu płatków zbożowych, deseru czy po spożyciu napoju gazowanego. Produkty te w swoim składzie często zawierają E412. Jest to guma guar, która ze względu na swoje właściwości stabilizujące i zagęszczające, często jest dodawana do żywności. Czy jej spożywanie może skutkować problemami układu pokarmowego?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Od wielu lat krążą plotki na temat szkodliwości stosowania związków chemicznych o symbolu E w produktach spożywczych. Konsumenci często po sprawdzeniu etykiety danego artykułu, odkładają produkt na półkę z powodu dużej zawartości związków E. Czy istnieją jednak powody, by unikać wszystkich tego typu związków? Odpowiadamy: absolutnie nie! Niektóre związki chemicznie brzmią tylko z nazwy. Są to np. E948, czyli tlen albo E300, który jest witaminą C.

Guma guar, o której dzisiaj mowa, jest związkiem chemicznym występującym na liście dodatków E do żywności. Występuje w grupie emulgatorów, środków spulchniających, żelujących, itp. Są to wszystkie związki o symbolach E400-E499, np. E414, czyli guma arabska czy E422, czyli glicerol. Wszystkie te związki są dopuszczone do użytku w państwach Unii Europejskiej.

Gumę guar otrzymuje się z bielma nasion roślin bobowatych. Większość tych roślin pochodzi z Indii. E412 łatwo rozpuszcza się w wodzie, tworząc kleistą substancję podobną do żelu. Dodawany do produktów spożywczych zagęszcza je oraz stabilizuje. Guma guar często występuje w środkach dietetycznych, ponieważ wykazuje właściwości przeczyszczające. E412 hamuje również apetyt, ponieważ pęcznieje w naszym żołądku.

E412 jest naturalną substancją, nieszkodliwą dla naszego organizmu. Tylko w małych ilościach wchłania się z przewodu pokarmowego. Nie powinien być jednak przyjmowany przez alergików, gdyż może wywoływać reakcje alergiczne. Jego nadmierne stosowanie może powodować działania niepożądane, tj. biegunka, bóle brzucha i żołądka, nudności oraz wymioty.

Gumy guar używa się również w produkcji kosmetyków, ponieważ jest doskonałym zagęstnikiem niemal każdej substancji. Zmieszana z innym związkiem chemicznym, nie zmienia jego barwy.

W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć E412?

  1. dżemy, konfitury,
  2. żywność dla dzieci, np. kaszki śniadaniowe,
  3. desery,
  4. żywność bezglutenowa,
  5. produkty dietetyczne,
  6. napoje gazowane,
  7. płatki śniadaniowe zbożowe,
  8. wypieki,
  9. fermentowane produkty z nabiału,
  10. suszone warzywa i owoce,
  11. pastylki odświeżające oddech,
  12. sosy i dressingi,
  13. niskotłuszczowy majonez,
  14. soki warzywne,
  15. pieczywo,
  16. wyroby cukiernicze,
  17. lody,
  18. serki homogenizowane,
  19. kremy i sery kanapkowe,
  20. produkty mleczne.

Guma guar w Twoim domu

E412 można kupić w postaci proszku i dodawać do spożywanych produktów. Gumę guar znajdziemy np. w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Stosowana w racjonalnych ilościach może pomóc w walce z zaparciami oraz podczas diety oczyszczającej.
Guma guar będzie także doskonałym składnikiem kosmetyku antycellulitowego. Do domowego żelu pod prysznic wystarczy tylko 1% zakupionego E412.

Czy wiesz, że...

Gumę guar często łączy się z gumą ksantanową. Te dwie substancje zmieszane razem wykazują silne działanie żelowe. Powstała mieszanina zwiększa również lepkość danych produktów oraz zapobiega procesowi marznięcia substancji.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny