Grejpfrut zielony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut zielony jest słodszym krewnym grejpfruta czerwonego. Zadowoli więc tych, którzy nie jedzą grejpfrutów ze względu na ich kwaśno-gorzki smak. Sweetie – bo i tak bywa nazywany ten owoc – to również świetny dodatek do sałatek, deserów i smoothie, a przy tym prawdziwa bomba witaminowa i przyjaciel osób na diecie. Pomoże w wiosenno-letnim detoksie oraz w walce o zdrową i piękną cerę.

Popularna nazwa dla grejpfruta zielonego to sweetie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Andżelika Kolebuk

Grejpfrut zielony czy czerwony?

Grejpfrut zielony to bliski krewny grejpfruta czerwonego. Ten pierwszy jest jednak krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Pochodzi z Izraela, gdzie po raz pierwszy wyhodowano grejpfruta zielonego w 1984 roku. Patent na uprawę tego owocu uzyskał Uniwersytet kalifornijski w Riverside. Kształtem nie odbiega od innych cytrusów, ma jednak charakterystyczną zieloną skórkę. Natomiast miąższ grejpfruta zielonego jest bladożółty, a w smaku – słodki i mniej soczysty, dlatego bywa też nazywany sweetie. Przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy cenią słodycz owoców i nie przepadają za kwaśno-gorzkim smakiem grejpfruta czerwonego.

Grejpfrut zielony – kalorie

Grejpfrut zielony, podobnie jak czerwony, może być podstawowym składnikiem w diecie oczyszczającej. Jest moczopędny i złożony głównie z wody. W dodatku grejpfrut zielony jest owocem niskokalorycznym i wspomaga pracę jelit. W 200 g grejpfruta zielonego (mniej więcej tyle waży jeden owoc) jest tylko 72 kcal.

Grejpfrut zielony – właściwości

Choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od czerwonego, to warto po niego sięgać często ze względu na cenne właściwości, jakie ma ten owoc. Mało kto wie, że choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od grejpfruta czerwonego, to zawiera aż o 25% antyoksydantów więcej niż jego bliski krewny.

Grejpfrut zielony jest także bogaty w witamy. Witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminy z grupy B poprawiające koncentrację i wspierające system nerwowy. Grejpfrut zielony to także cenne źródło witaminy E, dzięki której wzmacniane są ściany naczyń krwionośnych, a czerwone krwinki są chronione przed przedwczesnym rozpadem.

Ciekawe, że w Tajlandii i Stanach Zjednoczonych owoc ten uznaje się za niejadalny. Jest za to wykorzystywany do dezynfekcji i jako ochrona przed patogennymi drobnoustrajami. Służą do tego pestki i skórka grejpfruta zielonego, z których przygotowuje się wyciąg, a które są w pełni biodegradowalne. Dzięki temu jest to naturalna i bezpieczna dla środowiska metoda dezynfekcji. To fakt o tyle istotny, że skłania do wykorzystywania całości grejpfruta zielonego, a nie tylko jego miąższu.

Grejpfrut zielony – zastosowanie w kuchni

Najlepiej smakuje grejpfrut zielony na surowo, jedzony w pojedynkę. Jest więc bardzo dobrym pomysłem na zdrową i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sweetie będzie też świetnie smakował w sałatce owocowej w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, w tym z grejpfrutem czerwonym. Można go używać także do przygotowania deserów, np. galaretki lub sorbetu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatki serwowanej z mięsem z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru