Grejpfrut zielony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut zielony jest słodszym krewnym grejpfruta czerwonego. Zadowoli więc tych, którzy nie jedzą grejpfrutów ze względu na ich kwaśno-gorzki smak. Sweetie – bo i tak bywa nazywany ten owoc – to również świetny dodatek do sałatek, deserów i smoothie, a przy tym prawdziwa bomba witaminowa i przyjaciel osób na diecie. Pomoże w wiosenno-letnim detoksie oraz w walce o zdrową i piękną cerę.

Popularna nazwa dla grejpfruta zielonego to sweetie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Andżelika Kolebuk

Grejpfrut zielony czy czerwony?

Grejpfrut zielony to bliski krewny grejpfruta czerwonego. Ten pierwszy jest jednak krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Pochodzi z Izraela, gdzie po raz pierwszy wyhodowano grejpfruta zielonego w 1984 roku. Patent na uprawę tego owocu uzyskał Uniwersytet kalifornijski w Riverside. Kształtem nie odbiega od innych cytrusów, ma jednak charakterystyczną zieloną skórkę. Natomiast miąższ grejpfruta zielonego jest bladożółty, a w smaku – słodki i mniej soczysty, dlatego bywa też nazywany sweetie. Przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy cenią słodycz owoców i nie przepadają za kwaśno-gorzkim smakiem grejpfruta czerwonego.

Grejpfrut zielony – kalorie

Grejpfrut zielony, podobnie jak czerwony, może być podstawowym składnikiem w diecie oczyszczającej. Jest moczopędny i złożony głównie z wody. W dodatku grejpfrut zielony jest owocem niskokalorycznym i wspomaga pracę jelit. W 200 g grejpfruta zielonego (mniej więcej tyle waży jeden owoc) jest tylko 72 kcal.

Grejpfrut zielony – właściwości

Choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od czerwonego, to warto po niego sięgać często ze względu na cenne właściwości, jakie ma ten owoc. Mało kto wie, że choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od grejpfruta czerwonego, to zawiera aż o 25% antyoksydantów więcej niż jego bliski krewny.

Grejpfrut zielony jest także bogaty w witamy. Witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminy z grupy B poprawiające koncentrację i wspierające system nerwowy. Grejpfrut zielony to także cenne źródło witaminy E, dzięki której wzmacniane są ściany naczyń krwionośnych, a czerwone krwinki są chronione przed przedwczesnym rozpadem.

Ciekawe, że w Tajlandii i Stanach Zjednoczonych owoc ten uznaje się za niejadalny. Jest za to wykorzystywany do dezynfekcji i jako ochrona przed patogennymi drobnoustrajami. Służą do tego pestki i skórka grejpfruta zielonego, z których przygotowuje się wyciąg, a które są w pełni biodegradowalne. Dzięki temu jest to naturalna i bezpieczna dla środowiska metoda dezynfekcji. To fakt o tyle istotny, że skłania do wykorzystywania całości grejpfruta zielonego, a nie tylko jego miąższu.

Grejpfrut zielony – zastosowanie w kuchni

Najlepiej smakuje grejpfrut zielony na surowo, jedzony w pojedynkę. Jest więc bardzo dobrym pomysłem na zdrową i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sweetie będzie też świetnie smakował w sałatce owocowej w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, w tym z grejpfrutem czerwonym. Można go używać także do przygotowania deserów, np. galaretki lub sorbetu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatki serwowanej z mięsem z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie