Grejpfrut zielony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut zielony jest słodszym krewnym grejpfruta czerwonego. Zadowoli więc tych, którzy nie jedzą grejpfrutów ze względu na ich kwaśno-gorzki smak. Sweetie – bo i tak bywa nazywany ten owoc – to również świetny dodatek do sałatek, deserów i smoothie, a przy tym prawdziwa bomba witaminowa i przyjaciel osób na diecie. Pomoże w wiosenno-letnim detoksie oraz w walce o zdrową i piękną cerę.

Popularna nazwa dla grejpfruta zielonego to sweetie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Andżelika Kolebuk

Grejpfrut zielony czy czerwony?

Grejpfrut zielony to bliski krewny grejpfruta czerwonego. Ten pierwszy jest jednak krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Pochodzi z Izraela, gdzie po raz pierwszy wyhodowano grejpfruta zielonego w 1984 roku. Patent na uprawę tego owocu uzyskał Uniwersytet kalifornijski w Riverside. Kształtem nie odbiega od innych cytrusów, ma jednak charakterystyczną zieloną skórkę. Natomiast miąższ grejpfruta zielonego jest bladożółty, a w smaku – słodki i mniej soczysty, dlatego bywa też nazywany sweetie. Przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy cenią słodycz owoców i nie przepadają za kwaśno-gorzkim smakiem grejpfruta czerwonego.

Grejpfrut zielony – kalorie

Grejpfrut zielony, podobnie jak czerwony, może być podstawowym składnikiem w diecie oczyszczającej. Jest moczopędny i złożony głównie z wody. W dodatku grejpfrut zielony jest owocem niskokalorycznym i wspomaga pracę jelit. W 200 g grejpfruta zielonego (mniej więcej tyle waży jeden owoc) jest tylko 72 kcal.

Grejpfrut zielony – właściwości

Choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od czerwonego, to warto po niego sięgać często ze względu na cenne właściwości, jakie ma ten owoc. Mało kto wie, że choć grejpfrut zielony jest mniej popularny od grejpfruta czerwonego, to zawiera aż o 25% antyoksydantów więcej niż jego bliski krewny.

Grejpfrut zielony jest także bogaty w witamy. Witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminy z grupy B poprawiające koncentrację i wspierające system nerwowy. Grejpfrut zielony to także cenne źródło witaminy E, dzięki której wzmacniane są ściany naczyń krwionośnych, a czerwone krwinki są chronione przed przedwczesnym rozpadem.

Ciekawe, że w Tajlandii i Stanach Zjednoczonych owoc ten uznaje się za niejadalny. Jest za to wykorzystywany do dezynfekcji i jako ochrona przed patogennymi drobnoustrajami. Służą do tego pestki i skórka grejpfruta zielonego, z których przygotowuje się wyciąg, a które są w pełni biodegradowalne. Dzięki temu jest to naturalna i bezpieczna dla środowiska metoda dezynfekcji. To fakt o tyle istotny, że skłania do wykorzystywania całości grejpfruta zielonego, a nie tylko jego miąższu.

Grejpfrut zielony – zastosowanie w kuchni

Najlepiej smakuje grejpfrut zielony na surowo, jedzony w pojedynkę. Jest więc bardzo dobrym pomysłem na zdrową i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sweetie będzie też świetnie smakował w sałatce owocowej w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, w tym z grejpfrutem czerwonym. Można go używać także do przygotowania deserów, np. galaretki lub sorbetu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatki serwowanej z mięsem z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał