WAŻNE
TERAZ

Wybory prezydenckie 2025. Znamy wyniki exit poll

Grecja na talerzu. Klasyki greckiej kuchni

Grecja to początek cywilizacji krajów Europy Zachodniej. Każdy z nich od zawsze korzystał z dorobku kulturalnego i kulinarnego Grecji. Długowieczna historia tego kraju, klimat i położenie są tematem, który przewija się w głowie wielu z nas, kiedy myślimy o wymarzonych wakacjach i letnim celebrowaniu życia. Grecja to wyjątkowa kuchnia i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno z najznamienitszych na świecie.

Grecja na talerzu. Klasyki greckiej kuchniW prawdziwej greckiej sałatce nie ma miejsca na sałatę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Ten wyjątkowy kraj od wieków słynie z doskonałej jakości jedzenia, a Grecy należą do najdłużej żyjących nacji w Europie. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom przy stole. Grecy są miłośnikami ucztowania i rozrywki już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało w Grecji do dziś.

Każdy region kraju posiada własne tradycje i kulinarne upodobania. Wyborne ryby i owoce morza, oliwa, dojrzewające w słońcu winogrona, popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za szczególnych smakoszy.

Kuchnia grecka słusznie uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dojrzewające w słońcu warzywa, doskonałej jakości mięsa i oliwa, to bogactwo smaku i witamin. Sery, ze słynną fetą na czele, mięso, owoce morza i wino, którym Grecy zawsze podlewają każdy posiłek, bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Umiar w spożywaniu posiłków raczej nie jest tu możliwy. Wspólne, rodzinne i przyjacielskie biesiady i celebrowanie każdego posiłku sprawiają, że Grecy nie znają słowa stres i zmartwienie.

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Typowa grecka uczta rozpoczyna się od mezedes - przystawek, które w większości mają ostry smak, aby pobudzić apetyt. Takie samo zadanie spełnia ouzo, anyżowa wódka. Grecy na przystawkę podają także sery, smażone warzywa i sosy. Najpopularniejszym jest sos tzatziki, który powstaje na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty.

Po pobudzeniu apetytu przechodzimy do dań głównych, które często są mięsne - jagnięcina, koźlina lub baranina. Poza tym ryby i owoce morza doskonale przygotowane na grillu. Wszystko podaje się z dużą ilością wyśmienitych warzyw. A co na deser? Jednym z najbardziej znanych słodkich przysmaków jest baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy. Poza tym doskonałe miody, ciasta i kandyzowane owoce.

Grecka kuchnia bardzo często gości na naszych polskich stołach. Uwielbiamy bowiem nie tylko jej atmosferę i klimat, ale cenimy bardzo za jedzenie.

Sałatka grecka Horiatiki

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 4 zielone ogórki,
  • czerwona cebula,
  • czarne i zielone oliwki (opcjonalnie),
  • 250 g oryginalnej greckiej fety,
  • suszone oregano,
  • oliwa extra vergine,
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, kroimy w grube kawałki, dodajemy oliwki, pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu układamy fetę, posypujemy oregano i pieprzem.
  2. Polewamy oliwą.

Sos Tzatziki

Składniki:

  • 2 szklanki startego na dużych oczkach ogórka,
  • 1 ½ szklanki greckiego jogurtu,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Starte ogórki odciśnij na sicie i przełóż do miski . Dodaj jogurt, oliwę, miętę, sok z cytryny, czosnek i sól. Wymieszaj.
  2. Odstaw sos na 5 minut, aby smaki się połączyły. Skosztuj i dodaj dodatkowe posiekane liście mięty, sok z cytryny i sól, jeśli to konieczne.
  3. Podawaj tzatziki od razu lub schłodź w lodówce.
  4. Tzatziki przechowuje się w lodówce przez około 4 dni.
Obraz
© Adobe Stock

Soulvaki

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • chlebki pita,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • papryka słodka, oregano,
  • 250 ml oliwy,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • sos tzatziki

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Zrób marynatę. Do soku z cytryny dodaj oregano i wyciśnięty czosnek, dokładnie wszystko wymieszaj i natrzyj mięso.
  2. Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu mięso nadziej na patyki do szaszłyków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny, aż mięso się zrumieni.
  3. Souvlaki serwuj z pitą i sosem tzatziki. Nie zapomnij o dużej ilości warzyw, które nie tylko podkreślą smak dania, ale też pięknie będą się prezentować na twoim talerzu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka