Grecja na talerzu. Klasyki greckiej kuchni
Grecja to początek cywilizacji krajów Europy Zachodniej. Każdy z nich od zawsze korzystał z dorobku kulturalnego i kulinarnego Grecji. Długowieczna historia tego kraju, klimat i położenie są tematem, który przewija się w głowie wielu z nas, kiedy myślimy o wymarzonych wakacjach i letnim celebrowaniu życia. Grecja to wyjątkowa kuchnia i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno z najznamienitszych na świecie.
Ten wyjątkowy kraj od wieków słynie z doskonałej jakości jedzenia, a Grecy należą do najdłużej żyjących nacji w Europie. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom przy stole. Grecy są miłośnikami ucztowania i rozrywki już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało w Grecji do dziś.
Każdy region kraju posiada własne tradycje i kulinarne upodobania. Wyborne ryby i owoce morza, oliwa, dojrzewające w słońcu winogrona, popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za szczególnych smakoszy.
Kuchnia grecka słusznie uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dojrzewające w słońcu warzywa, doskonałej jakości mięsa i oliwa, to bogactwo smaku i witamin. Sery, ze słynną fetą na czele, mięso, owoce morza i wino, którym Grecy zawsze podlewają każdy posiłek, bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Umiar w spożywaniu posiłków raczej nie jest tu możliwy. Wspólne, rodzinne i przyjacielskie biesiady i celebrowanie każdego posiłku sprawiają, że Grecy nie znają słowa stres i zmartwienie.
5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej
Typowa grecka uczta rozpoczyna się od mezedes - przystawek, które w większości mają ostry smak, aby pobudzić apetyt. Takie samo zadanie spełnia ouzo, anyżowa wódka. Grecy na przystawkę podają także sery, smażone warzywa i sosy. Najpopularniejszym jest sos tzatziki, który powstaje na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty.
Po pobudzeniu apetytu przechodzimy do dań głównych, które często są mięsne - jagnięcina, koźlina lub baranina. Poza tym ryby i owoce morza doskonale przygotowane na grillu. Wszystko podaje się z dużą ilością wyśmienitych warzyw. A co na deser? Jednym z najbardziej znanych słodkich przysmaków jest baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy. Poza tym doskonałe miody, ciasta i kandyzowane owoce.
Grecka kuchnia bardzo często gości na naszych polskich stołach. Uwielbiamy bowiem nie tylko jej atmosferę i klimat, ale cenimy bardzo za jedzenie.
Sałatka grecka Horiatiki
Składniki:
- 2 pomidory,
- 4 zielone ogórki,
- czerwona cebula,
- czarne i zielone oliwki (opcjonalnie),
- 250 g oryginalnej greckiej fety,
- suszone oregano,
- oliwa extra vergine,
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, kroimy w grube kawałki, dodajemy oliwki, pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu układamy fetę, posypujemy oregano i pieprzem.
- Polewamy oliwą.
Sos Tzatziki
Składniki:
- 2 szklanki startego na dużych oczkach ogórka,
- 1 ½ szklanki greckiego jogurtu,
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
Przygotowanie:
- Starte ogórki odciśnij na sicie i przełóż do miski . Dodaj jogurt, oliwę, miętę, sok z cytryny, czosnek i sól. Wymieszaj.
- Odstaw sos na 5 minut, aby smaki się połączyły. Skosztuj i dodaj dodatkowe posiekane liście mięty, sok z cytryny i sól, jeśli to konieczne.
- Podawaj tzatziki od razu lub schłodź w lodówce.
- Tzatziki przechowuje się w lodówce przez około 4 dni.
Soulvaki
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- chlebki pita,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól,
- papryka słodka, oregano,
- 250 ml oliwy,
- wyciśnięty sok z cytryny,
- sos tzatziki
Przygotowanie:
- Mięso umyj, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Zrób marynatę. Do soku z cytryny dodaj oregano i wyciśnięty czosnek, dokładnie wszystko wymieszaj i natrzyj mięso.
- Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu mięso nadziej na patyki do szaszłyków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny, aż mięso się zrumieni.
- Souvlaki serwuj z pitą i sosem tzatziki. Nie zapomnij o dużej ilości warzyw, które nie tylko podkreślą smak dania, ale też pięknie będą się prezentować na twoim talerzu.