Grecja na talerzu. Klasyki greckiej kuchni

Grecja to początek cywilizacji krajów Europy Zachodniej. Każdy z nich od zawsze korzystał z dorobku kulturalnego i kulinarnego Grecji. Długowieczna historia tego kraju, klimat i położenie są tematem, który przewija się w głowie wielu z nas, kiedy myślimy o wymarzonych wakacjach i letnim celebrowaniu życia. Grecja to wyjątkowa kuchnia i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno z najznamienitszych na świecie.

Sałatka greckaW prawdziwej greckiej sałatce nie ma miejsca na sałatę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten wyjątkowy kraj od wieków słynie z doskonałej jakości jedzenia, a Grecy należą do najdłużej żyjących nacji w Europie. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom przy stole. Grecy są miłośnikami ucztowania i rozrywki już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało w Grecji do dziś.

Każdy region kraju posiada własne tradycje i kulinarne upodobania. Wyborne ryby i owoce morza, oliwa, dojrzewające w słońcu winogrona, popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za szczególnych smakoszy.

Kuchnia grecka słusznie uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dojrzewające w słońcu warzywa, doskonałej jakości mięsa i oliwa, to bogactwo smaku i witamin. Sery, ze słynną fetą na czele, mięso, owoce morza i wino, którym Grecy zawsze podlewają każdy posiłek, bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Umiar w spożywaniu posiłków raczej nie jest tu możliwy. Wspólne, rodzinne i przyjacielskie biesiady i celebrowanie każdego posiłku sprawiają, że Grecy nie znają słowa stres i zmartwienie.

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Typowa grecka uczta rozpoczyna się od mezedes - przystawek, które w większości mają ostry smak, aby pobudzić apetyt. Takie samo zadanie spełnia ouzo, anyżowa wódka. Grecy na przystawkę podają także sery, smażone warzywa i sosy. Najpopularniejszym jest sos tzatziki, który powstaje na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty.

Po pobudzeniu apetytu przechodzimy do dań głównych, które często są mięsne - jagnięcina, koźlina lub baranina. Poza tym ryby i owoce morza doskonale przygotowane na grillu. Wszystko podaje się z dużą ilością wyśmienitych warzyw. A co na deser? Jednym z najbardziej znanych słodkich przysmaków jest baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy. Poza tym doskonałe miody, ciasta i kandyzowane owoce.

Grecka kuchnia bardzo często gości na naszych polskich stołach. Uwielbiamy bowiem nie tylko jej atmosferę i klimat, ale cenimy bardzo za jedzenie.

Sałatka grecka Horiatiki

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 4 zielone ogórki,
  • czerwona cebula,
  • czarne i zielone oliwki (opcjonalnie),
  • 250 g oryginalnej greckiej fety,
  • suszone oregano,
  • oliwa extra vergine,
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, kroimy w grube kawałki, dodajemy oliwki, pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu układamy fetę, posypujemy oregano i pieprzem.
  2. Polewamy oliwą.

Sos Tzatziki

Składniki:

  • 2 szklanki startego na dużych oczkach ogórka,
  • 1 ½ szklanki greckiego jogurtu,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Starte ogórki odciśnij na sicie i przełóż do miski . Dodaj jogurt, oliwę, miętę, sok z cytryny, czosnek i sól. Wymieszaj.
  2. Odstaw sos na 5 minut, aby smaki się połączyły. Skosztuj i dodaj dodatkowe posiekane liście mięty, sok z cytryny i sól, jeśli to konieczne.
  3. Podawaj tzatziki od razu lub schłodź w lodówce.
  4. Tzatziki przechowuje się w lodówce przez około 4 dni.
Souvlaki
© Adobe Stock

Soulvaki

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • chlebki pita,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • papryka słodka, oregano,
  • 250 ml oliwy,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • sos tzatziki

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Zrób marynatę. Do soku z cytryny dodaj oregano i wyciśnięty czosnek, dokładnie wszystko wymieszaj i natrzyj mięso.
  2. Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu mięso nadziej na patyki do szaszłyków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny, aż mięso się zrumieni.
  3. Souvlaki serwuj z pitą i sosem tzatziki. Nie zapomnij o dużej ilości warzyw, które nie tylko podkreślą smak dania, ale też pięknie będą się prezentować na twoim talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca