Grecja na talerzu. Klasyki greckiej kuchni

Grecja to początek cywilizacji krajów Europy Zachodniej. Każdy z nich od zawsze korzystał z dorobku kulturalnego i kulinarnego Grecji. Długowieczna historia tego kraju, klimat i położenie są tematem, który przewija się w głowie wielu z nas, kiedy myślimy o wymarzonych wakacjach i letnim celebrowaniu życia. Grecja to wyjątkowa kuchnia i aromatyczne wino, które uznawane jest za jedno z najznamienitszych na świecie.

Sałatka greckaW prawdziwej greckiej sałatce nie ma miejsca na sałatę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten wyjątkowy kraj od wieków słynie z doskonałej jakości jedzenia, a Grecy należą do najdłużej żyjących nacji w Europie. Łagodny, śródziemnomorski klimat sprzyja uprawom i hodowli, ale także wspólnym spotkaniom przy stole. Grecy są miłośnikami ucztowania i rozrywki już od czasów antycznych. Wtedy to jednym z najważniejszych świąt były Dionizje, uroczystości organizowane na cześć boga wina Dionizosa. Zamiłowanie do hucznych biesiad pozostało w Grecji do dziś.

Każdy region kraju posiada własne tradycje i kulinarne upodobania. Wyborne ryby i owoce morza, oliwa, dojrzewające w słońcu winogrona, popularne są w całej Grecji, jednak mieszkańców Wysp Jońskich uważa się za szczególnych smakoszy.

Kuchnia grecka słusznie uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Dojrzewające w słońcu warzywa, doskonałej jakości mięsa i oliwa, to bogactwo smaku i witamin. Sery, ze słynną fetą na czele, mięso, owoce morza i wino, którym Grecy zawsze podlewają każdy posiłek, bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Umiar w spożywaniu posiłków raczej nie jest tu możliwy. Wspólne, rodzinne i przyjacielskie biesiady i celebrowanie każdego posiłku sprawiają, że Grecy nie znają słowa stres i zmartwienie.

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Typowa grecka uczta rozpoczyna się od mezedes - przystawek, które w większości mają ostry smak, aby pobudzić apetyt. Takie samo zadanie spełnia ouzo, anyżowa wódka. Grecy na przystawkę podają także sery, smażone warzywa i sosy. Najpopularniejszym jest sos tzatziki, który powstaje na bazie jogurtu, czosnku, świeżego ogórka i mięty.

Po pobudzeniu apetytu przechodzimy do dań głównych, które często są mięsne - jagnięcina, koźlina lub baranina. Poza tym ryby i owoce morza doskonale przygotowane na grillu. Wszystko podaje się z dużą ilością wyśmienitych warzyw. A co na deser? Jednym z najbardziej znanych słodkich przysmaków jest baklawa, choć jej wynalezienie przypisują sobie także Turcy. Poza tym doskonałe miody, ciasta i kandyzowane owoce.

Grecka kuchnia bardzo często gości na naszych polskich stołach. Uwielbiamy bowiem nie tylko jej atmosferę i klimat, ale cenimy bardzo za jedzenie.

Sałatka grecka Horiatiki

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 4 zielone ogórki,
  • czerwona cebula,
  • czarne i zielone oliwki (opcjonalnie),
  • 250 g oryginalnej greckiej fety,
  • suszone oregano,
  • oliwa extra vergine,
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, kroimy w grube kawałki, dodajemy oliwki, pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu układamy fetę, posypujemy oregano i pieprzem.
  2. Polewamy oliwą.

Sos Tzatziki

Składniki:

  • 2 szklanki startego na dużych oczkach ogórka,
  • 1 ½ szklanki greckiego jogurtu,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Starte ogórki odciśnij na sicie i przełóż do miski . Dodaj jogurt, oliwę, miętę, sok z cytryny, czosnek i sól. Wymieszaj.
  2. Odstaw sos na 5 minut, aby smaki się połączyły. Skosztuj i dodaj dodatkowe posiekane liście mięty, sok z cytryny i sól, jeśli to konieczne.
  3. Podawaj tzatziki od razu lub schłodź w lodówce.
  4. Tzatziki przechowuje się w lodówce przez około 4 dni.
Souvlaki
© Adobe Stock

Soulvaki

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • chlebki pita,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • papryka słodka, oregano,
  • 250 ml oliwy,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • sos tzatziki

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Zrób marynatę. Do soku z cytryny dodaj oregano i wyciśnięty czosnek, dokładnie wszystko wymieszaj i natrzyj mięso.
  2. Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu mięso nadziej na patyki do szaszłyków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny, aż mięso się zrumieni.
  3. Souvlaki serwuj z pitą i sosem tzatziki. Nie zapomnij o dużej ilości warzyw, które nie tylko podkreślą smak dania, ale też pięknie będą się prezentować na twoim talerzu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu