Gotowanie na większym ogniu. Przyda się odatkowy palnik w kuchni

W przypadku dużych świąt lub imprez rodzinnych przyda się każda para rąk do pracy, a także każdy palnik. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w miniaturową płytę zasilaną gazem, prądem, a nawet wykorzystującą indukcję.

Gotuj w domu i poza nim
Źródło zdjęć: © iStock.com

Za kuchenkę wolnostojącą z jednym lub dwoma palnikami nie trzeba zapłacić wiele, najtańsze modele kupisz już za niewiele więcej niż sto złotych. Nawet na takich płytach będziesz w stanie przygotować posiłek dla całej rodziny w domu, a także poza nim. Do dyspozycji masz płyty indukcyjne, gazowe i elektryczne.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
© Shutterstock.com

Płyty indukcyjne

To najdroższa opcja w zestawieniu, która zarazem daje największe możliwości. Należy jednak pamiętać, że sam zakup płyty to jedno, trzeba również sprawić sobie odpowiednie naczynia z powłoką ferromagnetyczną. Użyte do produkcji płyty cewki w połączeniu ze stalą wprawiają mikroskopijne cząsteczki w ruch, tym samym ogrzewając naczynie. W związku z tym w przeciwieństwie do płyty elektrycznej czy gazowej ogrzewa się nie "palnik", ale dno garnka.

Ma to swoje plusy, na przykład możesz położyć na płycie sztućce bądź łopatkę bez ryzyka spalenia. W dodatku kipiące potrawy nie przypalają się na powierzchni płyty, dzięki czemu jest ona łatwa w czyszczeniu. Warto wspomnieć, że płyty dostosowują powierzchnię grzewczą do rozmiaru naczynia i sprawiają, że ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całym spodzie naczynia, a nie tylko jego brzegach. W związku z tym sam proces gotowania trwa o wiele krócej.
Używanie płyty indukcyjnej to mniejsze ryzyko przypalenia potraw. Wystarczy ustawić odpowiedni próg temperatury i gotowe, nie musisz zwiększać i zmniejszać płomienia na oko. Zawsze możesz wybrać urządzenie z wbudowanymi programami gotowania. Dzięki nim smażenie, duszenie, gotowanie i podgrzewanie będą odbywać się zawsze w określonej temperaturze.

Płyta elektryczna

Oczywiście kuchnia indukcyjna to odmiana płyty elektrycznej. Poza nią wyróżnia się również kuchnie ceramiczne i żeliwne. Te pierwsze nie różnią się prawie wyglądem od płyt indukcyjnych, są podzielone na pola przykryte szklano-ceramiczną płytą. Płyty żeliwne składają się z nagrzewających się dysków. Jedną z największych zalet tego sprzętu jest to, że stosunkowo łatwo utrzymać ją w czystości, a potrawy grzeją się szybciej niż w przypadku kuchenki gazowej. W dodatku na dnie garnka nie osadza się kopeć.

W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, te ceramiczne nagrzewają się w procesie gotowania, dlatego trzeba uważać na to, by się nie sparzyć. Tego typu urządzenia są tańsze niż płyty indukcyjne, jednak w stosunku do gazowych są nieco droższe w eksploatacji.

Kuchenka gazowa.
© Shutterstock.com | OlegDoroshin

Płyta gazowa

Kuchnia gazowa to najstarsze i najmniej zaawansowane technologicznie rozwiązanie, które wciąż znajduje szeroką rzeszę wielbicieli. Jest praktycznie niepodatna na awarie, tania zarówno w zakupie i eksploatacji, a także uniezależniona od dostaw energii elektrycznej. Sporym problemem jest utrzymanie jej w czystości, z czasem na ścianach może pojawiać się tłusty osad. Dodatkowo przy kuchni z otwartym płomieniem trzeba zadbać o sprawną wentylację kuchni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości