Trwa ładowanie...

Gotowanie na większym ogniu. Przyda się odatkowy palnik w kuchni

W przypadku dużych świąt lub imprez rodzinnych przyda się każda para rąk do pracy, a także każdy palnik. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w miniaturową płytę zasilaną gazem, prądem, a nawet wykorzystującą indukcję.

Gotowanie na większym ogniu. Przyda się odatkowy palnik w kuchniŹródło: iStock.com
d376ikc
d376ikc

Za kuchenkę wolnostojącą z jednym lub dwoma palnikami nie trzeba zapłacić wiele, najtańsze modele kupisz już za niewiele więcej niż sto złotych. Nawet na takich płytach będziesz w stanie przygotować posiłek dla całej rodziny w domu, a także poza nim. Do dyspozycji masz płyty indukcyjne, gazowe i elektryczne.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni Shutterstock.com
Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni Źródło: Shutterstock.com

Płyty indukcyjne

To najdroższa opcja w zestawieniu, która zarazem daje największe możliwości. Należy jednak pamiętać, że sam zakup płyty to jedno, trzeba również sprawić sobie odpowiednie naczynia z powłoką ferromagnetyczną. Użyte do produkcji płyty cewki w połączeniu ze stalą wprawiają mikroskopijne cząsteczki w ruch, tym samym ogrzewając naczynie. W związku z tym w przeciwieństwie do płyty elektrycznej czy gazowej ogrzewa się nie "palnik", ale dno garnka.

Ma to swoje plusy, na przykład możesz położyć na płycie sztućce bądź łopatkę bez ryzyka spalenia. W dodatku kipiące potrawy nie przypalają się na powierzchni płyty, dzięki czemu jest ona łatwa w czyszczeniu. Warto wspomnieć, że płyty dostosowują powierzchnię grzewczą do rozmiaru naczynia i sprawiają, że ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całym spodzie naczynia, a nie tylko jego brzegach. W związku z tym sam proces gotowania trwa o wiele krócej.
Używanie płyty indukcyjnej to mniejsze ryzyko przypalenia potraw. Wystarczy ustawić odpowiedni próg temperatury i gotowe, nie musisz zwiększać i zmniejszać płomienia na oko. Zawsze możesz wybrać urządzenie z wbudowanymi programami gotowania. Dzięki nim smażenie, duszenie, gotowanie i podgrzewanie będą odbywać się zawsze w określonej temperaturze.

Płyta elektryczna

Oczywiście kuchnia indukcyjna to odmiana płyty elektrycznej. Poza nią wyróżnia się również kuchnie ceramiczne i żeliwne. Te pierwsze nie różnią się prawie wyglądem od płyt indukcyjnych, są podzielone na pola przykryte szklano-ceramiczną płytą. Płyty żeliwne składają się z nagrzewających się dysków. Jedną z największych zalet tego sprzętu jest to, że stosunkowo łatwo utrzymać ją w czystości, a potrawy grzeją się szybciej niż w przypadku kuchenki gazowej. W dodatku na dnie garnka nie osadza się kopeć.

W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, te ceramiczne nagrzewają się w procesie gotowania, dlatego trzeba uważać na to, by się nie sparzyć. Tego typu urządzenia są tańsze niż płyty indukcyjne, jednak w stosunku do gazowych są nieco droższe w eksploatacji.

Kuchenka gazowa. Shutterstock.com
Kuchenka gazowa. Źródło: Shutterstock.com, fot: OlegDoroshin

Płyta gazowa

Kuchnia gazowa to najstarsze i najmniej zaawansowane technologicznie rozwiązanie, które wciąż znajduje szeroką rzeszę wielbicieli. Jest praktycznie niepodatna na awarie, tania zarówno w zakupie i eksploatacji, a także uniezależniona od dostaw energii elektrycznej. Sporym problemem jest utrzymanie jej w czystości, z czasem na ścianach może pojawiać się tłusty osad. Dodatkowo przy kuchni z otwartym płomieniem trzeba zadbać o sprawną wentylację kuchni.

d376ikc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d376ikc
Więcej tematów