Gotowanie na większym ogniu. Przyda się odatkowy palnik w kuchni

W przypadku dużych świąt lub imprez rodzinnych przyda się każda para rąk do pracy, a także każdy palnik. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w miniaturową płytę zasilaną gazem, prądem, a nawet wykorzystującą indukcję.

Gotuj w domu i poza nim
Źródło zdjęć: © iStock.com

Za kuchenkę wolnostojącą z jednym lub dwoma palnikami nie trzeba zapłacić wiele, najtańsze modele kupisz już za niewiele więcej niż sto złotych. Nawet na takich płytach będziesz w stanie przygotować posiłek dla całej rodziny w domu, a także poza nim. Do dyspozycji masz płyty indukcyjne, gazowe i elektryczne.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
© Shutterstock.com

Płyty indukcyjne

To najdroższa opcja w zestawieniu, która zarazem daje największe możliwości. Należy jednak pamiętać, że sam zakup płyty to jedno, trzeba również sprawić sobie odpowiednie naczynia z powłoką ferromagnetyczną. Użyte do produkcji płyty cewki w połączeniu ze stalą wprawiają mikroskopijne cząsteczki w ruch, tym samym ogrzewając naczynie. W związku z tym w przeciwieństwie do płyty elektrycznej czy gazowej ogrzewa się nie "palnik", ale dno garnka.

Ma to swoje plusy, na przykład możesz położyć na płycie sztućce bądź łopatkę bez ryzyka spalenia. W dodatku kipiące potrawy nie przypalają się na powierzchni płyty, dzięki czemu jest ona łatwa w czyszczeniu. Warto wspomnieć, że płyty dostosowują powierzchnię grzewczą do rozmiaru naczynia i sprawiają, że ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całym spodzie naczynia, a nie tylko jego brzegach. W związku z tym sam proces gotowania trwa o wiele krócej.
Używanie płyty indukcyjnej to mniejsze ryzyko przypalenia potraw. Wystarczy ustawić odpowiedni próg temperatury i gotowe, nie musisz zwiększać i zmniejszać płomienia na oko. Zawsze możesz wybrać urządzenie z wbudowanymi programami gotowania. Dzięki nim smażenie, duszenie, gotowanie i podgrzewanie będą odbywać się zawsze w określonej temperaturze.

Płyta elektryczna

Oczywiście kuchnia indukcyjna to odmiana płyty elektrycznej. Poza nią wyróżnia się również kuchnie ceramiczne i żeliwne. Te pierwsze nie różnią się prawie wyglądem od płyt indukcyjnych, są podzielone na pola przykryte szklano-ceramiczną płytą. Płyty żeliwne składają się z nagrzewających się dysków. Jedną z największych zalet tego sprzętu jest to, że stosunkowo łatwo utrzymać ją w czystości, a potrawy grzeją się szybciej niż w przypadku kuchenki gazowej. W dodatku na dnie garnka nie osadza się kopeć.

W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, te ceramiczne nagrzewają się w procesie gotowania, dlatego trzeba uważać na to, by się nie sparzyć. Tego typu urządzenia są tańsze niż płyty indukcyjne, jednak w stosunku do gazowych są nieco droższe w eksploatacji.

Kuchenka gazowa.
© Shutterstock.com | OlegDoroshin

Płyta gazowa

Kuchnia gazowa to najstarsze i najmniej zaawansowane technologicznie rozwiązanie, które wciąż znajduje szeroką rzeszę wielbicieli. Jest praktycznie niepodatna na awarie, tania zarówno w zakupie i eksploatacji, a także uniezależniona od dostaw energii elektrycznej. Sporym problemem jest utrzymanie jej w czystości, z czasem na ścianach może pojawiać się tłusty osad. Dodatkowo przy kuchni z otwartym płomieniem trzeba zadbać o sprawną wentylację kuchni.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy