Gotowanie na ekranie: krem buraczany
Karolina i Maciej Szaciłło promują zdrowe jedzenie i zachęcają do jedzenia kilku porcji warzyw oraz owoców dziennie. W studiu "Dzień Dobry TVN" małżeństwo przygotowało bardzo prostą zupę krem, do której składniki dostaniemy w każdym warzywniaku. DO przygotowania kremu z buraków wystarczy zaledwie kilka składników.
Karolina i Maciej Szaciłło promują zdrowe jedzenie i zachęcają do jedzenia kilku porcji warzyw oraz owoców dziennie. W studiu "Dzień Dobry TVN" małżeństwo przygotowało bardzo prostą zupę krem. Do przygotowania kremu z buraków wystarczy zaledwie kilka składników.
Składniki: 4 łyżki oliwy, 1 kg buraków pokrojonych w plasterki, woda, sól kamienna lub morska, poszatkowana natka pietruszki do przybrania.
Wykonanie: Buraki dusimy pod przykryciem na oliwie około 10 minut. Wlewamy wodę, tak aby przykryć nią warzywa. Całość gotujemy, aż buraki zmiękną. Miksujemy ręcznym blenderem. Solimy do smaku. Podajemy ze świeżymi ziołami np. natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać kleks ze śmietany lub gęstego jogurtu greckiego.