Gotowanie na ekranie: krem buraczany

Karolina i Maciej Szaciłło promują zdrowe jedzenie i zachęcają do jedzenia kilku porcji warzyw oraz owoców dziennie. W studiu "Dzień Dobry TVN" małżeństwo przygotowało bardzo prostą zupę krem, do której składniki dostaniemy w każdym warzywniaku. DO przygotowania kremu z buraków wystarczy zaledwie kilka składników.

Karolina i Maciej Szaciłło promują zdrowe jedzenie i zachęcają do jedzenia kilku porcji warzyw oraz owoców dziennie. W studiu "Dzień Dobry TVN" małżeństwo przygotowało bardzo prostą zupę krem. Do przygotowania kremu z buraków wystarczy zaledwie kilka składników.

Składniki: 4 łyżki oliwy, 1 kg buraków pokrojonych w plasterki, woda, sól kamienna lub morska, poszatkowana natka pietruszki do przybrania.

Wykonanie: Buraki dusimy pod przykryciem na oliwie około 10 minut. Wlewamy wodę, tak aby przykryć nią warzywa. Całość gotujemy, aż buraki zmiękną. Miksujemy ręcznym blenderem. Solimy do smaku. Podajemy ze świeżymi ziołami np. natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać kleks ze śmietany lub gęstego jogurtu greckiego.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości