Gorzkie i uciążliwe włókna w bananach są zdrowe

Kojarzysz długie, gorzkie paski, które znajdują się pod skórką egzotycznego owocu? Czasem trudno się ich pozbyć, ponieważ ciężko obrać z nich owoc. Czy wiesz, do czego służą i czy można je jeść? Znamy odpowiedź.

Banan
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Masz ochotę na banana, obierasz go, a pod jego skórką znajdujesz gorzkie włókna. O ile banan jest żółciutki, odchodzą bez problemu. Nieco ciężej jest się ich pozbyć, gdy owoc nie zdążył jeszcze do końca dojrzeć. Mowa o łyku, w terminologii naukowej zwanym floemem.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to za gorzkie włókna i jakie jest ich zadanie? Otóż łyko jest żywą tkanką roślinną, która pełni funkcję transportową związków organicznych takich jak: składniki odżywcze, minerały i woda, które są potrzebne roślinie do prawidłowego wzrostu.

Niektóre osoby nienawidzą tych gorzkich włókien tak bardzo, że nawet poświęcają blogi temu tematowi. Jednak wielu z nas po prostu nie zastanawia się nad tym i akceptuje obieranie z nich bananów, jako kolejną żmudną czynność naszego codziennego życia.
Dr Nicholas D. Gillitt, wiceprezes ds. badań żywienia i dyrektor w Instytucie Żywieniowym w Dole, uważa, że gdyby nie te łykowate włókna, banany miałyby zapewne mniejszą wartość odżywczą. Jednak widocznych włókien w pojedynczym bananie jest tak niewiele, że ich wartości odżywczej nie można równać z całym owocem.

Te gorzkie włókna może nie dostarczą nam imponujących ilości składników odżywczych, ale dla zdrowia warto je jeść. Tak samo jak z legendarną już "czarną końcówka" bananów, która tak jak włókna ląduje prawie zawsze w koszu. Fora internetowe huczą od informacji, że w tej części banana znajdują się Lamblie - pasożyty niebezpieczne dla naszego zdrowia. Otóż to wierutna bzdura. Na szczęście naukowcy śpieszą z wyjaśnieniem. Tymi pasożytami, które są powodem tzw. "chorób brudnych rąk" możemy zarazić się od zwierząt lub innych osób, ale na pewno nie po zjedzeniu końcówki banana, bo niby skąd pasożyty miałyby znaleźć się wewnątrz tych owoców? Zatem bez obaw możemy je jeść, tak samo jak łykowate włókna bananów.

Włókna, które znajdziemy pod bananową skórką, możemy jeść razem z całym owocem. Tyle że ich smak nie jest zachwycający. - Ogólnie, wszystkie części owoców są zdrowe. Jemy skórki jabłek, gruszek itp., więc dlaczego nie jeść łykowatych włókien bananów? Są zdrowe, a jeśli chodzi o smak, to już inna kwestia – mówi dr Nicholas D. Gillitt.
Zobacz także wideo: Ekspert radzi, jak przechowywac i jeść banany

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu