Gorzkie i uciążliwe włókna w bananach są zdrowe
Kojarzysz długie, gorzkie paski, które znajdują się pod skórką egzotycznego owocu? Czasem trudno się ich pozbyć, ponieważ ciężko obrać z nich owoc. Czy wiesz, do czego służą i czy można je jeść? Znamy odpowiedź.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Masz ochotę na banana, obierasz go, a pod jego skórką znajdujesz gorzkie włókna. O ile banan jest żółciutki, odchodzą bez problemu. Nieco ciężej jest się ich pozbyć, gdy owoc nie zdążył jeszcze do końca dojrzeć. Mowa o łyku, w terminologii naukowej zwanym floemem.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to za gorzkie włókna i jakie jest ich zadanie? Otóż łyko jest żywą tkanką roślinną, która pełni funkcję transportową związków organicznych takich jak: składniki odżywcze, minerały i woda, które są potrzebne roślinie do prawidłowego wzrostu.
Niektóre osoby nienawidzą tych gorzkich włókien tak bardzo, że nawet poświęcają blogi temu tematowi. Jednak wielu z nas po prostu nie zastanawia się nad tym i akceptuje obieranie z nich bananów, jako kolejną żmudną czynność naszego codziennego życia.
Dr Nicholas D. Gillitt, wiceprezes ds. badań żywienia i dyrektor w Instytucie Żywieniowym w Dole, uważa, że gdyby nie te łykowate włókna, banany miałyby zapewne mniejszą wartość odżywczą. Jednak widocznych włókien w pojedynczym bananie jest tak niewiele, że ich wartości odżywczej nie można równać z całym owocem.
Te gorzkie włókna może nie dostarczą nam imponujących ilości składników odżywczych, ale dla zdrowia warto je jeść. Tak samo jak z legendarną już "czarną końcówka" bananów, która tak jak włókna ląduje prawie zawsze w koszu. Fora internetowe huczą od informacji, że w tej części banana znajdują się Lamblie - pasożyty niebezpieczne dla naszego zdrowia. Otóż to wierutna bzdura. Na szczęście naukowcy śpieszą z wyjaśnieniem. Tymi pasożytami, które są powodem tzw. "chorób brudnych rąk" możemy zarazić się od zwierząt lub innych osób, ale na pewno nie po zjedzeniu końcówki banana, bo niby skąd pasożyty miałyby znaleźć się wewnątrz tych owoców? Zatem bez obaw możemy je jeść, tak samo jak łykowate włókna bananów.
Włókna, które znajdziemy pod bananową skórką, możemy jeść razem z całym owocem. Tyle że ich smak nie jest zachwycający. - Ogólnie, wszystkie części owoców są zdrowe. Jemy skórki jabłek, gruszek itp., więc dlaczego nie jeść łykowatych włókien bananów? Są zdrowe, a jeśli chodzi o smak, to już inna kwestia – mówi dr Nicholas D. Gillitt.
Zobacz także wideo: Ekspert radzi, jak przechowywac i jeść banany
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.