Gorzkie i uciążliwe włókna w bananach są zdrowe

Kojarzysz długie, gorzkie paski, które znajdują się pod skórką egzotycznego owocu? Czasem trudno się ich pozbyć, ponieważ ciężko obrać z nich owoc. Czy wiesz, do czego służą i czy można je jeść? Znamy odpowiedź.

Banan
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga
SKOMENTUJ

Masz ochotę na banana, obierasz go, a pod jego skórką znajdujesz gorzkie włókna. O ile banan jest żółciutki, odchodzą bez problemu. Nieco ciężej jest się ich pozbyć, gdy owoc nie zdążył jeszcze do końca dojrzeć. Mowa o łyku, w terminologii naukowej zwanym floemem.
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to za gorzkie włókna i jakie jest ich zadanie? Otóż łyko jest żywą tkanką roślinną, która pełni funkcję transportową związków organicznych takich jak: składniki odżywcze, minerały i woda, które są potrzebne roślinie do prawidłowego wzrostu.

Niektóre osoby nienawidzą tych gorzkich włókien tak bardzo, że nawet poświęcają blogi temu tematowi. Jednak wielu z nas po prostu nie zastanawia się nad tym i akceptuje obieranie z nich bananów, jako kolejną żmudną czynność naszego codziennego życia.
Dr Nicholas D. Gillitt, wiceprezes ds. badań żywienia i dyrektor w Instytucie Żywieniowym w Dole, uważa, że gdyby nie te łykowate włókna, banany miałyby zapewne mniejszą wartość odżywczą. Jednak widocznych włókien w pojedynczym bananie jest tak niewiele, że ich wartości odżywczej nie można równać z całym owocem.

Te gorzkie włókna może nie dostarczą nam imponujących ilości składników odżywczych, ale dla zdrowia warto je jeść. Tak samo jak z legendarną już "czarną końcówka" bananów, która tak jak włókna ląduje prawie zawsze w koszu. Fora internetowe huczą od informacji, że w tej części banana znajdują się Lamblie - pasożyty niebezpieczne dla naszego zdrowia. Otóż to wierutna bzdura. Na szczęście naukowcy śpieszą z wyjaśnieniem. Tymi pasożytami, które są powodem tzw. "chorób brudnych rąk" możemy zarazić się od zwierząt lub innych osób, ale na pewno nie po zjedzeniu końcówki banana, bo niby skąd pasożyty miałyby znaleźć się wewnątrz tych owoców? Zatem bez obaw możemy je jeść, tak samo jak łykowate włókna bananów.

Włókna, które znajdziemy pod bananową skórką, możemy jeść razem z całym owocem. Tyle że ich smak nie jest zachwycający. - Ogólnie, wszystkie części owoców są zdrowe. Jemy skórki jabłek, gruszek itp., więc dlaczego nie jeść łykowatych włókien bananów? Są zdrowe, a jeśli chodzi o smak, to już inna kwestia – mówi dr Nicholas D. Gillitt.
Zobacz także wideo: Ekspert radzi, jak przechowywac i jeść banany

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne