Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem
Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Od polskich kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Świetnie komponują się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można je również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.
Pesto:
- szpinak świeży - 2 garście
- fasolka szparagowa - ok. 10 szt
- orzechy nerkowce - 3 łyżki
- parmezan tarty - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 30 ml
Dodatkowo:
- fasolka szparagowa - 10 szt
- szpinak świeży - 1 garść
- parmezan lub inny twardy ser w kawałku - 100 g
- sól pieprz do smaku
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia.
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste.
- uformować kulę, następnie podzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki. Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem.
- Gotować w osolonej wodzie.
- Przygotować pesto: do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować.
- Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię wraz z łyżką masła, po ok. minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać.
- Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto, dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze