ycipk-13s2al
ycipk-13s2al

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

Przepis
Trwa ładowanie...
Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem
Składniki
  • gnocchi:
  • ziemniaki po obraniu 300g
  • jajko 1 szt
  • mąka 30g
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pesto:
  • szpinak świeży 2 garście
  • fasolka szparagowa ok 10 szt
  • orzechy nerkowce 3 łyżki
  • parmezan tarty 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 30 ml
  • dodatkowo:
  • fasolka szparagowa 10 szt
  • szpinak świeży 1 garść
  • parmezan lub inny twardy ser w kawałku 100g
  • sól pieprz do smaku
Przepis

przepis pochodzi z mojego bloga: http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste. uformować kule, następnie dzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie. Przygotować pesto : do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować. Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie wraz z łyżka masła , po ok minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto , dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić. Smacznego:)

Przepis dodał użytkownik agabi

ycipk-13s2al
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-13s2al
ycipk-13s2al
ycipk-13s2al
ycipk-13s2al