GIS alarmuje. Wycofują kiełbasę surową metka łososiowa MAP i mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem kiełbasy surowej metka łososiowa oraz mięsa garmażeryjnego z łopatki wieprzowej z zakładu Kier w Jastrzębiu. Wykryto w nich pałeczki salmonelli. Podano numer partii i datę produkcji.
Chodzi o dwa produkty zakładu Kier w Jastrzębiu. W kiełbasie surowej metka łososiowa (w pętach i paczce)
oraz w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o tym Głównego Inspektora Sanitarnego.
Następnie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydały zakaz produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w zakładzie. W tej chwili trwa wycofywanie felernej partii o nr 72 z obrotu.
Klientom zaleca się sprawdzenie, czy nie posiadają wyrobów wyprodukowanych 13 marca 2019 r. o Jednocześnie apeluje się, by ich nie spożywać.
Więcej pod tym linkiem.