Gicz jagnięca w winie i placuszki z cukinii

To danie to prawdziwy rycerski przysmak.

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Jeśli szukacie pomysłu na bardziej ekskluzywny obiad, uczestnik programu "MasterChef" Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak, przygotowali gicz jagnięcą w winie. A dla fanów popularniejszych smaków - placuszki cukiniowe.

Gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu

Składniki:
3 szt. goleni jagnięcej tylnej
250 ml czerwonego wytrawnego wina
świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, kilka owoców jałowca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łyżeczka musztardy dijon
2 pomidory
0,5 kg borowików z czarnego lasu
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 gałązki tymianku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso marynujemy. Świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, pokrojoną w większą kostkę cebulę, obraną marchew i zgnieciony czosnek wkładamy do naczynia, wszystkie składniki zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy gicz jagnięcą i całość odstawiamy na godziną do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy gicz, osuszamy, oprószamy solą i czarnym pieprzem. Mięso rumienimy na rozgrzanej patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa i resztę ziół przecedzamy przez sito i podsmażamy. Mięso odkładamy podsmażonymi dodatkami, dodajemy pokrojone pomidory oraz musztardę, a na koniec zalewamy całość naszym winem z marynaty. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C. Dusimy jeszcze około godziny.
Oczyszczone grzyby kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek, gałązki tymianku oraz grzyby. Całość smażymy ok. 5 min., doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Rycerskie placki z cukinii z rozmarynem

Składniki:
30 g mąki pszennej
sól, świeżo mielony czarny pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (ok. 300 g)
ćwiartka cebuli
świeża natka pietruszki
gałązka rozmarynu
olej z pestek winogron

Przygotowanie:
Niewielką ilość mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, następnie doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, do powstałej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko oraz 2 łyżki mleka, całość mieszamy, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Umytą i osuszoną, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w cienkie paski, cebulę wraz z ziołami drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z pestek winogron na złoto (ok. 2-3 minut z każdej strony).

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇