Gicz jagnięca w winie i placuszki z cukinii

To danie to prawdziwy rycerski przysmak.

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Jeśli szukacie pomysłu na bardziej ekskluzywny obiad, uczestnik programu "MasterChef" Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak, przygotowali gicz jagnięcą w winie. A dla fanów popularniejszych smaków - placuszki cukiniowe.

Gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu

Składniki:
3 szt. goleni jagnięcej tylnej
250 ml czerwonego wytrawnego wina
świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, kilka owoców jałowca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łyżeczka musztardy dijon
2 pomidory
0,5 kg borowików z czarnego lasu
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 gałązki tymianku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso marynujemy. Świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, pokrojoną w większą kostkę cebulę, obraną marchew i zgnieciony czosnek wkładamy do naczynia, wszystkie składniki zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy gicz jagnięcą i całość odstawiamy na godziną do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy gicz, osuszamy, oprószamy solą i czarnym pieprzem. Mięso rumienimy na rozgrzanej patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa i resztę ziół przecedzamy przez sito i podsmażamy. Mięso odkładamy podsmażonymi dodatkami, dodajemy pokrojone pomidory oraz musztardę, a na koniec zalewamy całość naszym winem z marynaty. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C. Dusimy jeszcze około godziny.
Oczyszczone grzyby kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek, gałązki tymianku oraz grzyby. Całość smażymy ok. 5 min., doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Rycerskie placki z cukinii z rozmarynem

Składniki:
30 g mąki pszennej
sól, świeżo mielony czarny pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (ok. 300 g)
ćwiartka cebuli
świeża natka pietruszki
gałązka rozmarynu
olej z pestek winogron

Przygotowanie:
Niewielką ilość mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, następnie doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, do powstałej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko oraz 2 łyżki mleka, całość mieszamy, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Umytą i osuszoną, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w cienkie paski, cebulę wraz z ziołami drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z pestek winogron na złoto (ok. 2-3 minut z każdej strony).

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość