Trwa ładowanie...

Gicz jagnięca w winie i placuszki z cukinii

To danie to prawdziwy rycerski przysmak.

Share
d1ei6n1

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Jeśli szukacie pomysłu na bardziej ekskluzywny obiad, uczestnik programu "MasterChef" Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak, przygotowali gicz jagnięcą w winie. A dla fanów popularniejszych smaków - placuszki cukiniowe.

Gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu

Składniki:
3 szt. goleni jagnięcej tylnej
250 ml czerwonego wytrawnego wina
świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, kilka owoców jałowca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łyżeczka musztardy dijon
2 pomidory
0,5 kg borowików z czarnego lasu
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 gałązki tymianku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

d1ei6n1

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso marynujemy. Świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, pokrojoną w większą kostkę cebulę, obraną marchew i zgnieciony czosnek wkładamy do naczynia, wszystkie składniki zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy gicz jagnięcą i całość odstawiamy na godziną do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy gicz, osuszamy, oprószamy solą i czarnym pieprzem. Mięso rumienimy na rozgrzanej patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa i resztę ziół przecedzamy przez sito i podsmażamy. Mięso odkładamy podsmażonymi dodatkami, dodajemy pokrojone pomidory oraz musztardę, a na koniec zalewamy całość naszym winem z marynaty. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C. Dusimy jeszcze około godziny.
Oczyszczone grzyby kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek, gałązki tymianku oraz grzyby. Całość smażymy ok. 5 min., doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Rycerskie placki z cukinii z rozmarynem

Składniki:
30 g mąki pszennej
sól, świeżo mielony czarny pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (ok. 300 g)
ćwiartka cebuli
świeża natka pietruszki
gałązka rozmarynu
olej z pestek winogron

Przygotowanie:
Niewielką ilość mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, następnie doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, do powstałej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko oraz 2 łyżki mleka, całość mieszamy, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Umytą i osuszoną, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w cienkie paski, cebulę wraz z ziołami drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z pestek winogron na złoto (ok. 2-3 minut z każdej strony).

d1ei6n1
d1ei6n1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ei6n1
Więcej tematów