WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Gdzie najlepiej szukać białka, gdy nie jada się mięsa?

Co dziesiąty mieszkaniec naszego kraju nie sięga już po schabowego czy kotleta mielonego. Rezygnacja ze spożywania mięsa może przynieść korzyści dla zdrowia, ale pod warunkiem, że równocześnie zastąpimy je produktami równie bogatymi w niezbędne składniki odżywcze, choćby białko. Jakimi?

ARoślinne źródło białkaRoślinne źródła białka
Źródło zdjęć: © adobe stock
oprac.  KGD
3

Fasola mung

Okrągłe ziarenka pochodzącej z Azji rośliny to prawdziwa bomba białkowa – w 100 g kryje się 25 g łatwo przyswajalnych aminokwasów. Fasolowe proteiny zapewniają dużą dawkę energii i regenerują mięśnie po wysiłku fizycznym. Dzięki delikatnemu smakowi mung nadaje się do wszechstronnego wykorzystania w kuchni, sprawdza się jako składnik zup czy sałatek, a także baza bezmięsnych kotletów, pasztetów czy burgerów.

Seitan

Wysokobiałkowy produkt otrzymywany z glutenu pszennego, sprzedawany zwykle w postaci aromatyzowanej, z dodatkiem przypraw (np. soli, pieprzu, rozmarynu czy imbiru) oraz sosu sojowego, teksturą przypomina ciasto, któremu można nadawać rozmaitą formę, choćby kiełbasek albo burgerów, a następnie smażyć lub piec. W smaku seitan jest zbliżony do kurczaka, w panierce może konkurować z tradycyjnym schabowym.

Boczniak

Tego grzyba można znaleźć w lesie, zwykle na próchniejących pniach drzew, ale łatwiej po prostu kupić w sklepie. Boczniak nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępuje bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dość dobrze przyswajalnych białek, przede wszystkim lizyny, leucyny, argininy, a także kwasu glutaminowego oraz asparaginowego. Boczniaka można smażyć, dusić i gotować. Po pokrojeniu kapeluszy w cienkie paseczki, lekkim ich obgotowaniu, a następnie dorzuceniu do bulionu warzywnego i przyprawieniu majerankiem otrzymamy potrawę przypominającą popularne w naszym kraju flaczki.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Płatki drożdżowe

Wysuszone, "zabite" drożdże mają szerokie zastosowanie kulinarne, świetnie sprawdzają się choćby jako panierka wegetariańskich kotletów. Nie tylko dodają potrawom walorów smakowych (stanowią bogate źródło umami, mogą skutecznie zastępować glutaminian sodu czy parmezan), ale są również skarbnicą białka, witamin z grupy B, cynku, żelaza, chromu, kobaltu, magnezu oraz fosforu.

Tofu

Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu uchodzi za świetny substytut mięsa, ponieważ zawiera potężną dawkę pełnowartościowego białka, którego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego, pochodzącego np. z wołowiny. W przeciwieństwie do niej nie dostarcza natomiast "złego" cholesterolu i ma znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Soczewica czerwona

Soczewicę ceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano jej magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów. Te pożywne ziarenka charakteryzują się wysoką zawartością cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, a także… poprawiają humor, ponieważ stanowią bogate źródło fenyloalaniny i kwasu foliowego – związków korzystnie działających na układ nerwowy.

Groch

Grochówka to jedna z ulubionych zup Polaków. W tradycyjnej wersji wzbogaca się ją boczkiem czy wędzonką, jednak nawet bez tych mięsnych dodatków stanowi wartościowe źródło białek. To zasługa jej podstawowego składnika, czyli grochu, dostarczającego wyjątkowo dużo cennych aminokwasów, w tym argininy oraz lizyny. W 100 g kulistych nasion skrywa się nawet 24 g białek.

Migdały

Nasiona owoców spokrewnionego z brzoskwinią migdałowca, goszczą w polskiej kuchni od czasów średniowiecza. Niegdyś uchodziły za produkt ekskluzywny i odświętny, dziś na ich zakup stać każdego. Powinny po nie sięgać także osoby rezygnujące z jedzenia mięsa, ponieważ migdały wykazują imponujące wartości odżywcze, są m.in. skarbnicą łatwo przyswajalnego białka.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru