WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Frytownice do 300 zł. Ulubione przekąski usmażysz w mgnieniu oka

Do przygotowania smacznych, chrupiących frytek wcale nie potrzebujemy głębokiej patelni. Świetnie sprawdzą się też niewielkie frytownice, które można kupić za mniej niż 300 zł.

Frytownica zwana jest również frytkownicą
Źródło zdjęć: © iStock.com
Sylwia Ścibak

Rodzaje frytownic

Frytownice dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: tradycyjne (tłuszczowe) oraz beztłuszczowe. Frytownice tradycyjne smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju i są najszerzej dostępne na rynku. Frytownice beztłuszczowe z kolei wykorzystują do podgrzewania system cyrkulacji powietrza bądź grillowanie połączone z gorącym powietrzem. Usmażone w ten sposób potrawy mają nieco inny smak, a ich przygotowanie zajmuje z reguły znacznie więcej czasu.

Większość urządzeń tego typu to modele wolnostojące, jednak na rynku można znaleźć też sprzęty do zabudowy, które są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę.

Prócz frytownic do użytku domowego znajdziemy też egzemplarze gastronomiczne, które mają wyższą moc i większą pojemność. Często w jednym modelu znajdują się dwie oddzielne misy i kosze, co pozwala jednocześnie usmażyć dwa różne produkty.

Frytownica a frytkownica

Frytownice bardzo często nazywane są frytkownicami, więc w sklepach możemy spotkać się w dwiema tymi nazwami stosowanymi zamiennie. Tak naprawdę jednak to dwa różne sprzęty. Frytownica jest urządzeniem do smażenia w głębokim oleju lub na niewielkim oleju, natomiast frytkownica służy cięciu ziemniaków na podłużne kawałki.

Cooking french fries in a deep fryer basket.
© iStock.com

Ważne parametry

Przy wyborze odpowiedniej frytownicy liczą się przede wszystkim: moc, pojemność misy, wielkość koszyka i zabezpieczenia.

Pojemność misy wpływa na to, ile oleju będziemy mogli wlać i jakiej wielkości koszyk
w nim zanurzymy. Z kolei od wielkości koszyka zależy ilość produktów, jakie usmażymy w jednym cyklu. W misach i koszykach mniejszych rozmiarów przygotujemy oczywiście mniejsze porcje, ale w krótszym czasie. Ważny jest również materiał, z jakiego misa została wykonana. Najlepszym wyborem jest stal nierdzewna pokryta specjalną, nieprzywierającą powłoką, która zapobiega przypalaniu. Świetnie sprawdzi się też aluminium.

Moc mówi nam o tym, jak szybko olej będzie w stanie się nagrzać i jak długo urządzenie może działać bez przerwy. Standardowe frytownice do domowego użytku dysponują często mocą przekraczającą 1000 W, natomiast frytownice gastronomiczne najczęściej mają moc powyżej 3000 W.

Zabezpieczenia pozwalają na komfortowe korzystanie z frytownic, a przede wszystkim zapobiegają poparzeniom. Najlepiej jest, jeśli urządzenia zawierają termoizolacyjną obudowę, która się nie nagrzewa, blokadę otwarcia pokrywy, zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz funkcję obniżenia kosza po zamknięciu pokrywy.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń