Trwa ładowanie...

Frytownice do 300 zł. Ulubione przekąski usmażysz w mgnieniu oka

Do przygotowania smacznych, chrupiących frytek wcale nie potrzebujemy głębokiej patelni. Świetnie sprawdzą się też niewielkie frytownice, które można kupić za mniej niż 300 zł.

Frytownice do 300 zł. Ulubione przekąski usmażysz w mgnieniu okaŹródło: iStock.com
d1p1ih9
d1p1ih9

Rodzaje frytownic

Frytownice dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: tradycyjne (tłuszczowe) oraz beztłuszczowe. Frytownice tradycyjne smażą potrawy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju i są najszerzej dostępne na rynku. Frytownice beztłuszczowe z kolei wykorzystują do podgrzewania system cyrkulacji powietrza bądź grillowanie połączone z gorącym powietrzem. Usmażone w ten sposób potrawy mają nieco inny smak, a ich przygotowanie zajmuje z reguły znacznie więcej czasu.

Większość urządzeń tego typu to modele wolnostojące, jednak na rynku można znaleźć też sprzęty do zabudowy, które są na stałe wbudowane w blat i mają odkrytą grzałkę.

Prócz frytownic do użytku domowego znajdziemy też egzemplarze gastronomiczne, które mają wyższą moc i większą pojemność. Często w jednym modelu znajdują się dwie oddzielne misy i kosze, co pozwala jednocześnie usmażyć dwa różne produkty.

Frytownica a frytkownica

Frytownice bardzo często nazywane są frytkownicami, więc w sklepach możemy spotkać się w dwiema tymi nazwami stosowanymi zamiennie. Tak naprawdę jednak to dwa różne sprzęty. Frytownica jest urządzeniem do smażenia w głębokim oleju lub na niewielkim oleju, natomiast frytkownica służy cięciu ziemniaków na podłużne kawałki.

Cooking french fries in a deep fryer basket. iStock.com
Cooking french fries in a deep fryer basket. Źródło: iStock.com

Ważne parametry

Przy wyborze odpowiedniej frytownicy liczą się przede wszystkim: moc, pojemność misy, wielkość koszyka i zabezpieczenia.

Pojemność misy wpływa na to, ile oleju będziemy mogli wlać i jakiej wielkości koszyk
w nim zanurzymy. Z kolei od wielkości koszyka zależy ilość produktów, jakie usmażymy w jednym cyklu. W misach i koszykach mniejszych rozmiarów przygotujemy oczywiście mniejsze porcje, ale w krótszym czasie. Ważny jest również materiał, z jakiego misa została wykonana. Najlepszym wyborem jest stal nierdzewna pokryta specjalną, nieprzywierającą powłoką, która zapobiega przypalaniu. Świetnie sprawdzi się też aluminium.

d1p1ih9

Moc mówi nam o tym, jak szybko olej będzie w stanie się nagrzać i jak długo urządzenie może działać bez przerwy. Standardowe frytownice do domowego użytku dysponują często mocą przekraczającą 1000 W, natomiast frytownice gastronomiczne najczęściej mają moc powyżej 3000 W.

Zabezpieczenia pozwalają na komfortowe korzystanie z frytownic, a przede wszystkim zapobiegają poparzeniom. Najlepiej jest, jeśli urządzenia zawierają termoizolacyjną obudowę, która się nie nagrzewa, blokadę otwarcia pokrywy, zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz funkcję obniżenia kosza po zamknięciu pokrywy.

d1p1ih9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1p1ih9
Więcej tematów