Cała kuchnia w jednym urządzeniu – roboty planetarne do 700 zł

Roboty planetarne to wielofunkcyjne i nowoczesne urządzenia kuchenne, które mogą nie tylko wyrobić ciasto, ale też ubić pianę, zmielić mięso, poszatkować warzywa, wycisnąć sok, a nawet zwałkować i pociąć makaron. Prezentujemy modele do 700 zł.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Roboty planetarne przydają się w każdej kuchni
Roboty planetarne przydają się w każdej kuchni (iStock.com, Fot: Елена Новикова)
WP

Jak działa robot planetarny?

Robot planetarny zawiera mieszadła, które obracają się w dwojaki sposób: wokół własnej osi oraz wokół misy. Ich działanie przypomina więc ruch planet i stąd nazwa "planetarny". Ten sposób mieszania jest dokładny, szybki i bardzo wygodny. Nie trzeba używać siły rąk, by moc w odpowiedni sposób wyrobić ciasto na chleb, pizzę czy tort.

WP

Robot planetarny składa się głównie z korpusu, misy oraz ruchomej głowicy, do której przytwierdza się końcówki. Misy przeważnie wykonuje się ze stali nierdzewnej, ale w ofercie są również egzemplarze wykonane z plastiku lub hartowanego szkła. W głowicy zaś znajdują się różne gniazda do przytwierdzania mieszadeł, rozdrabniaczy, maszynek do mielenia, blenderów itp.

Co potrafi robot planetarny?

Robot planetarny jest niezwykle wielofunkcyjnym urządzeniem i może zastąpić wiele innych sprzętów kuchennych. Jego podstawowym zadaniem jest oczywiście mieszanie ciasta za pomocą specjalnego haka, ale można do niego przytwierdzić także przystawkę do mielenia, młynek, młynek do ziaren, szatkownicę, malakser czy wyciskarkę do cytrusów. Do robota możemy również zamocować końcówki do wałkowania i cięcia makaronu o różnych grubościach i długościach, a nawet blender kielichowy i przystawkę do wyrabiania lodów.

WP

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Jedną z podstawowych cech robotów planetarnych jest moc. Moc określa maksymalną wydajność urządzenia i im jest ona większa, tym dłużej może ono pracować bez przerwy. Najmocniejsze roboty mogą mieć nawet 1700 W mocy, najsłabsze – 300 W. Urządzenie 600-watowe z reguły wystarcza do ubijania białek i szatkowania warzyw, natomiast urządzenie 1000-watowe dobrze radzi sobie już z ciężkim i dość zwartym ciastem drożdżowym.

Ważne są również obroty, które określają, z jaką prędkością poruszają się końcówki w czasie 1 minuty. Obroty można regulować przede wszystkim na dwa sposoby: płynnie i skokowo (najlepiej jest, jeżeli urządzenie ma 5-7 "skoków"). W wielu urządzeniach dostępne są także przyciski turbo, które pozwalają urządzeniu pracować na maksymalnych obrotach przez dłuższy czas, a także przyciski do pracy pulsacyjnej.

WP

Oczywiście warto też zwrócić uwagę na pojemność misy, która pozwala określić, ile ciasta jesteśmy w stanie przygotować za pierwszym razem. Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie urządzenie z misą o pojemności mniej więcej 5 l, która sprawdzi się przy gotowaniu dla przeciętnej rodziny.

Nie zapominajmy też o zestawie końcówek. Jeśli zależy nam jedynie na wyrabianiu ciasta, możemy wybrać urządzenie z kompletem ubijaczek i haków. Jeśli jednak chcemy zmielić mięso, wycisnąć sok czy poszatkować warzywa na sałatkę, wybierzmy oczywiście większe wyposażenie. Takie roboty są z reguły droższe, ale świetnie zastępują wszelkie inne kuchenne automaty.

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP