Trwa ładowanie...
d1j3df3
12-05-2022 14:23

Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!

Przepis

Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. "Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół" - pisze pani Beata, od której dostaliśmy przepis na dziesie.wp.pl.

d1j3df3
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 10 udek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól

Składniki na bigos:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 łyżka vegety
  • 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 5 dag grzybów suszonych
Przepis
  • Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
  • Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
  • Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
  • Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
  • Grzyby suszone moczę w wodzie.
  • Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
  • Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
  • Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1j3df3
d1j3df3
d1j3df3
d1j3df3
Więcej tematów
d1j3df3