Faszerowane pieczone udka. Przepyszne!
Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. "Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka, gdy tylko postawiłam na stół" - pisze pani Beata, od której dostaliśmy przepis na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- 10 udek z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- sól
Składniki na bigos:
- ½ kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 kiełbasa śląska
- 1 łyżka vegety
- 25 dag mięsa z łopatki wieprzowej
- 5 dag grzybów suszonych
- Udka myję, osuszam, usuwam kość, doprawiam przyprawą gyros oraz solą i odstawiam na bok.
- Kapustę zalewam wodą, gotuję około 30 minut.
- Łopatkę kroję na mniejsze kawałki i gotuję z dodatkiem vegety. Po ugotowaniu przesmażam na rozgrzanym oleju. Wywar rosołowy zostawiam.
- Kiełbasę kroję w kostkę, przesmażam.
- Grzyby suszone moczę w wodzie.
- Do ugotowanej kapusty dodaję kiełbasę, mięso, powidła, suszone grzyby odlane z wody oraz wywar rosołowy i gotuję około 30 minut.
- Tak przygotowanym farszem napełniam każdą porcję mięsa. Mięso dokładnie zwijam do środka, żeby farsz był przykryty.
- Udka układam w rękawie do pieczenia, piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze