Tylko sprawdzone przepisy
Każdy smakosz wie, że jednym z najważniejszych elementów dobrego posiłku jest sos. Najczęściej korzystamy z gotowych sosów, kupowanych w plastikowych opakowaniach lub słoikach. Jeśli jednak mamy chwilę czasu, warto przygotować go samodzielnie. Będzie nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy od gotowego. Odrobina wysiłku z naszej strony a wszelkie mięsa i wędliny, do których podamy nasze sosy, zmienią się w kulinarne arcydzieła.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Domowy sos BBQ
Pieczone lub smażone mięsa smakują o wiele lepiej z dobrym sosem. Ostry, a jednocześnie słodki i aromatyczny, sos BBQ jest najlepszy. Na jego przygotowanie potrzebujemy: kilka łyżek keczupu, kilka łyżek miodu, ocet, papryczkę chili, czosnek, cebulę, pieprz, kmin rzymski, ziarna kolendry, imbir w proszku, oliwę z oliwek. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy warzywa na oleju. Papryczkę siekamy, przyprawy mielimy lub zgniatamy w moździerzu. Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy podsmażone warzywa, przyprawy, keczup, miód i ocet. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje, przekładamy od razu do małego słoiczka. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Sos chrzanowo-porzeczkowy
Chrzan to jeden z najbardziej pasujących do mięsa dodatków. Dzięki niemu poprawia się przemiana materii i nawet tłuste potrawy lepiej przyswajamy. Składniki naszego sosu: korzeń chrzanu, sok z cytryny, czarne, mrożone porzeczki, cukier, sól i śmietana 18 proc. Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Starty od razu polewamy sokiem z cytryny. Porzeczki rozmrażamy, wkładamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i gotujemy, aż się rozpadną. Łączymy porzeczki z chrzanem i cukrem, doprawiamy solą do smaku i dodajemy kilka łyżek śmietany. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, by smaki się połączyły.
Sos tatarski
Posiekane drobno warzywa, połączone ze śmietaną i majonezem to jeden z najbardziej popularnych sosów. Wymaga on trochę pracy, ale efekt jest niepowtarzalny. Potrzebujemy: kilka ogórków konserwowych, szczypiorek, cebulę, grzyby marynowane, jajko ugotowane na twardo, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy bardzo drobno. Jajko i szczypiorek siekamy. Wkładamy wszystko do miski. Z majonezu i śmietany robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy dokładnie. Gotowe.
Sos musztardowy
Sosy, dodawane do mięs, muszą pomagać w trawieniu. Gorczyca, czyli główny składnik musztardy, to roślina idealnie do tego się nadająca. Na przygotowanie naszego sosu potrzebujemy: kilka łyżek żółtej gorczycy, miód, ocet, trochę tartego chrzanu, olej, sól, pieprz i suszony tymianek. Ziarna gorczycy miażdżymy w moździerzu. Wlewamy powoli olej, cały czas ucierając ziarna. Gdy powstanie dość gęsta pasta, przekładamy całość do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Sos z papryki
I na koniec pomysł na fantastyczny sos warzywny, pasujący nie tylko do smażonych i pieczonych mięs, ale również na przykład do kanapek z wędliną. Składniki: kilka czerwonych papryk, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Papryki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy pół godziny. Od razu po wyjęciu, gorące, wkładamy do papierowej lub plastikowej torebki i szczelnie zamykamy. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Ostudzone papryki obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i białe części. Kroimy je na kawałki i miksujemy z czosnkiem i przyprawami. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę oliwy.