WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Fantastyczne sosy do mięs i wędlin

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tylko sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Każdy smakosz wie, że jednym z najważniejszych elementów dobrego posiłku jest sos. Najczęściej korzystamy z gotowych sosów, kupowanych w plastikowych opakowaniach lub słoikach. Jeśli jednak mamy chwilę czasu, warto przygotować go samodzielnie. Będzie nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy od gotowego. Odrobina wysiłku z naszej strony a wszelkie mięsa i wędliny, do których podamy nasze sosy, zmienią się w kulinarne arcydzieła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Domowy sos BBQ

Obraz
© 123RF

Pieczone lub smażone mięsa smakują o wiele lepiej z dobrym sosem. Ostry, a jednocześnie słodki i aromatyczny, sos BBQ jest najlepszy. Na jego przygotowanie potrzebujemy: kilka łyżek keczupu, kilka łyżek miodu, ocet, papryczkę chili, czosnek, cebulę, pieprz, kmin rzymski, ziarna kolendry, imbir w proszku, oliwę z oliwek. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy warzywa na oleju. Papryczkę siekamy, przyprawy mielimy lub zgniatamy w moździerzu. Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy podsmażone warzywa, przyprawy, keczup, miód i ocet. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje, przekładamy od razu do małego słoiczka. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

/ 6Sos chrzanowo-porzeczkowy

Obraz
© Fotolia

Chrzan to jeden z najbardziej pasujących do mięsa dodatków. Dzięki niemu poprawia się przemiana materii i nawet tłuste potrawy lepiej przyswajamy. Składniki naszego sosu: korzeń chrzanu, sok z cytryny, czarne, mrożone porzeczki, cukier, sól i śmietana 18 proc. Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Starty od razu polewamy sokiem z cytryny. Porzeczki rozmrażamy, wkładamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i gotujemy, aż się rozpadną. Łączymy porzeczki z chrzanem i cukrem, doprawiamy solą do smaku i dodajemy kilka łyżek śmietany. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, by smaki się połączyły.

/ 6Sos tatarski

Obraz
© 123RF

Posiekane drobno warzywa, połączone ze śmietaną i majonezem to jeden z najbardziej popularnych sosów. Wymaga on trochę pracy, ale efekt jest niepowtarzalny. Potrzebujemy: kilka ogórków konserwowych, szczypiorek, cebulę, grzyby marynowane, jajko ugotowane na twardo, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy bardzo drobno. Jajko i szczypiorek siekamy. Wkładamy wszystko do miski. Z majonezu i śmietany robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy dokładnie. Gotowe.

/ 6Sos musztardowy

Obraz
© 123RF

Sosy, dodawane do mięs, muszą pomagać w trawieniu. Gorczyca, czyli główny składnik musztardy, to roślina idealnie do tego się nadająca. Na przygotowanie naszego sosu potrzebujemy: kilka łyżek żółtej gorczycy, miód, ocet, trochę tartego chrzanu, olej, sól, pieprz i suszony tymianek. Ziarna gorczycy miażdżymy w moździerzu. Wlewamy powoli olej, cały czas ucierając ziarna. Gdy powstanie dość gęsta pasta, przekładamy całość do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

/ 6Sos z papryki

Obraz
© 123RF

I na koniec pomysł na fantastyczny sos warzywny, pasujący nie tylko do smażonych i pieczonych mięs, ale również na przykład do kanapek z wędliną. Składniki: kilka czerwonych papryk, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Papryki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy pół godziny. Od razu po wyjęciu, gorące, wkładamy do papierowej lub plastikowej torebki i szczelnie zamykamy. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Ostudzone papryki obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i białe części. Kroimy je na kawałki i miksujemy z czosnkiem i przyprawami. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę oliwy.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej