Fantastyczne sosy do mięs i wędlin

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tylko sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Każdy smakosz wie, że jednym z najważniejszych elementów dobrego posiłku jest sos. Najczęściej korzystamy z gotowych sosów, kupowanych w plastikowych opakowaniach lub słoikach. Jeśli jednak mamy chwilę czasu, warto przygotować go samodzielnie. Będzie nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy od gotowego. Odrobina wysiłku z naszej strony a wszelkie mięsa i wędliny, do których podamy nasze sosy, zmienią się w kulinarne arcydzieła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Domowy sos BBQ

Obraz
© 123RF

Pieczone lub smażone mięsa smakują o wiele lepiej z dobrym sosem. Ostry, a jednocześnie słodki i aromatyczny, sos BBQ jest najlepszy. Na jego przygotowanie potrzebujemy: kilka łyżek keczupu, kilka łyżek miodu, ocet, papryczkę chili, czosnek, cebulę, pieprz, kmin rzymski, ziarna kolendry, imbir w proszku, oliwę z oliwek. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy warzywa na oleju. Papryczkę siekamy, przyprawy mielimy lub zgniatamy w moździerzu. Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy podsmażone warzywa, przyprawy, keczup, miód i ocet. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje, przekładamy od razu do małego słoiczka. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

/ 6Sos chrzanowo-porzeczkowy

Obraz
© Fotolia

Chrzan to jeden z najbardziej pasujących do mięsa dodatków. Dzięki niemu poprawia się przemiana materii i nawet tłuste potrawy lepiej przyswajamy. Składniki naszego sosu: korzeń chrzanu, sok z cytryny, czarne, mrożone porzeczki, cukier, sól i śmietana 18 proc. Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Starty od razu polewamy sokiem z cytryny. Porzeczki rozmrażamy, wkładamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i gotujemy, aż się rozpadną. Łączymy porzeczki z chrzanem i cukrem, doprawiamy solą do smaku i dodajemy kilka łyżek śmietany. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, by smaki się połączyły.

/ 6Sos tatarski

Obraz
© 123RF

Posiekane drobno warzywa, połączone ze śmietaną i majonezem to jeden z najbardziej popularnych sosów. Wymaga on trochę pracy, ale efekt jest niepowtarzalny. Potrzebujemy: kilka ogórków konserwowych, szczypiorek, cebulę, grzyby marynowane, jajko ugotowane na twardo, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy bardzo drobno. Jajko i szczypiorek siekamy. Wkładamy wszystko do miski. Z majonezu i śmietany robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy dokładnie. Gotowe.

/ 6Sos musztardowy

Obraz
© 123RF

Sosy, dodawane do mięs, muszą pomagać w trawieniu. Gorczyca, czyli główny składnik musztardy, to roślina idealnie do tego się nadająca. Na przygotowanie naszego sosu potrzebujemy: kilka łyżek żółtej gorczycy, miód, ocet, trochę tartego chrzanu, olej, sól, pieprz i suszony tymianek. Ziarna gorczycy miażdżymy w moździerzu. Wlewamy powoli olej, cały czas ucierając ziarna. Gdy powstanie dość gęsta pasta, przekładamy całość do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

/ 6Sos z papryki

Obraz
© 123RF

I na koniec pomysł na fantastyczny sos warzywny, pasujący nie tylko do smażonych i pieczonych mięs, ale również na przykład do kanapek z wędliną. Składniki: kilka czerwonych papryk, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Papryki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy pół godziny. Od razu po wyjęciu, gorące, wkładamy do papierowej lub plastikowej torebki i szczelnie zamykamy. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Ostudzone papryki obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i białe części. Kroimy je na kawałki i miksujemy z czosnkiem i przyprawami. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę oliwy.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość