Fantastyczne sosy do mięs i wędlin

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tylko sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Każdy smakosz wie, że jednym z najważniejszych elementów dobrego posiłku jest sos. Najczęściej korzystamy z gotowych sosów, kupowanych w plastikowych opakowaniach lub słoikach. Jeśli jednak mamy chwilę czasu, warto przygotować go samodzielnie. Będzie nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy od gotowego. Odrobina wysiłku z naszej strony a wszelkie mięsa i wędliny, do których podamy nasze sosy, zmienią się w kulinarne arcydzieła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Domowy sos BBQ

Obraz
© 123RF

Pieczone lub smażone mięsa smakują o wiele lepiej z dobrym sosem. Ostry, a jednocześnie słodki i aromatyczny, sos BBQ jest najlepszy. Na jego przygotowanie potrzebujemy: kilka łyżek keczupu, kilka łyżek miodu, ocet, papryczkę chili, czosnek, cebulę, pieprz, kmin rzymski, ziarna kolendry, imbir w proszku, oliwę z oliwek. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Podsmażamy warzywa na oleju. Papryczkę siekamy, przyprawy mielimy lub zgniatamy w moździerzu. Do garnka wlewamy trochę wody, dodajemy podsmażone warzywa, przyprawy, keczup, miód i ocet. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje, przekładamy od razu do małego słoiczka. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

/ 6Sos chrzanowo-porzeczkowy

Obraz
© Fotolia

Chrzan to jeden z najbardziej pasujących do mięsa dodatków. Dzięki niemu poprawia się przemiana materii i nawet tłuste potrawy lepiej przyswajamy. Składniki naszego sosu: korzeń chrzanu, sok z cytryny, czarne, mrożone porzeczki, cukier, sól i śmietana 18 proc. Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Starty od razu polewamy sokiem z cytryny. Porzeczki rozmrażamy, wkładamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i gotujemy, aż się rozpadną. Łączymy porzeczki z chrzanem i cukrem, doprawiamy solą do smaku i dodajemy kilka łyżek śmietany. Mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, by smaki się połączyły.

/ 6Sos tatarski

Obraz
© 123RF

Posiekane drobno warzywa, połączone ze śmietaną i majonezem to jeden z najbardziej popularnych sosów. Wymaga on trochę pracy, ale efekt jest niepowtarzalny. Potrzebujemy: kilka ogórków konserwowych, szczypiorek, cebulę, grzyby marynowane, jajko ugotowane na twardo, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy bardzo drobno. Jajko i szczypiorek siekamy. Wkładamy wszystko do miski. Z majonezu i śmietany robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy dokładnie. Gotowe.

/ 6Sos musztardowy

Obraz
© 123RF

Sosy, dodawane do mięs, muszą pomagać w trawieniu. Gorczyca, czyli główny składnik musztardy, to roślina idealnie do tego się nadająca. Na przygotowanie naszego sosu potrzebujemy: kilka łyżek żółtej gorczycy, miód, ocet, trochę tartego chrzanu, olej, sól, pieprz i suszony tymianek. Ziarna gorczycy miażdżymy w moździerzu. Wlewamy powoli olej, cały czas ucierając ziarna. Gdy powstanie dość gęsta pasta, przekładamy całość do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

/ 6Sos z papryki

Obraz
© 123RF

I na koniec pomysł na fantastyczny sos warzywny, pasujący nie tylko do smażonych i pieczonych mięs, ale również na przykład do kanapek z wędliną. Składniki: kilka czerwonych papryk, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Papryki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy pół godziny. Od razu po wyjęciu, gorące, wkładamy do papierowej lub plastikowej torebki i szczelnie zamykamy. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Ostudzone papryki obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i białe części. Kroimy je na kawałki i miksujemy z czosnkiem i przyprawami. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę oliwy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce