Egzotyczne dania z polskich składników

Potrawy pochodzące z egzotycznych krajów są w naszych kuchniach i restauracjach coraz bardziej popularne. Jeśli chcemy zachować oryginalne receptury, potrzebujemy zazwyczaj mnóstwo niełatwych do zdobycia lub po prostu bardzo drogich dodatków, sosów czy przypraw. Bawiąc się w gotowanie, możemy zamienić część tych produktów na typowo polskie. Dzięki temu zrobimy egzotyczne danie, ale jednak z polską nutą i znanymi z kuchni polskiej składnikami. Oto kilka naszych propozycji.

FasolkaJak ugotować egzotyczne dania z polskich składników
Źródło zdjęć: © 123RF

Sushi z sałaty

Do przygotowania typowo japońskiego sushi potrzebujemy przede wszystkim ryż, ale również ocet ryżowy, algi nori i wasabi, zielony japoński chrzan. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by "spolszczyć" tę potrawę.

Potrzebujemy: kaszę jaglaną, ocet jabłkowy, sałatę masłową, chrzan, ogórek, pstrąga wędzonego, cukier i sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze ciepła, dodajemy do niej trochę octu i cukru. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Liście sałaty myjemy i rozkładamy na bambusowej macie. Na nich rozkładamy kaszę, smarujemy ją lekko chrzanem i układamy paski ogórka oraz pstrąga. Zwijamy ściśle i kroimy na plastry.

Tajski omlet

Omlety, najczęściej podawane na ostro z warzywami lub mięsem, są jednym z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Tajlandii. Są one bardzo aromatyczne i treściwe. Jeśli nie mamy typowo tajskich składników, możemy wykorzystać polskie.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Potrzebne nam będą: cztery jajka, 200 gramów mielonego mięsa, cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidor, groszek zielony z puszki, pieprz, sól, natka pietruszki, olej. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, i paprykę. Dodajemy mięso i groszek, smażymy, aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy rozkłócone, posolone jajka. Na omlet nakładamy masę mięsną, składamy go w kwadrat, posypujemy natką i podajemy.

Ryba słodko-kwaśna

Jednym z najbardziej znanych sposobów na przygotowywanie potraw w Chinach jest ich duszenie w sosie słodko-kwaśnym. Ten prosty sos możemy bez problemu przygotować z typowo polskich składników.

Do zrobienia ryby potrzebujemy filet z dorsza, mąkę, olej, sól i pieprz. Na sos z kolei: czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet winny, sól i pieprz. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na głębokim oleju, wyjmujemy i odsączamy. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy paprykę, koncentrat, trochę wody, cukier, sól i ocet. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy do sosu rybę i podgrzewamy.

Ryba
© 123RF

Meksykańska fasolka

Czerwona fasola z dodatkiem kminu rzymskiego, ostrego chili i mięsa to prawdziwa wizytówka meksykańskiej kuchni. Nie uzyskamy charakterystycznego smaku bez dodatku podwędzanego chili, ale możemy je zastąpić typowo polskim produktem – wędzonymi śliwkami.

Składniki: szklanka białej fasoli, pomidor, czosnek, cebula, ostra papryka w proszku, kilka wędzonych śliwek, kminek, tymianek, sól i pieprz. Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w wodzie bez soli. Odcedzamy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli razem ćwiartkami pomidorów. Dodajemy pokrojone na paski śliwki, doprawiamy, zalewamy wodą i dusimy kilka minut. Potrawa musi być gęsta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja