Egzotyczne dania z polskich składników

Potrawy pochodzące z egzotycznych krajów są w naszych kuchniach i restauracjach coraz bardziej popularne. Jeśli chcemy zachować oryginalne receptury, potrzebujemy zazwyczaj mnóstwo niełatwych do zdobycia lub po prostu bardzo drogich dodatków, sosów czy przypraw. Bawiąc się w gotowanie, możemy zamienić część tych produktów na typowo polskie. Dzięki temu zrobimy egzotyczne danie, ale jednak z polską nutą i znanymi z kuchni polskiej składnikami. Oto kilka naszych propozycji.

FasolkaJak ugotować egzotyczne dania z polskich składników
Źródło zdjęć: © 123RF

Sushi z sałaty

Do przygotowania typowo japońskiego sushi potrzebujemy przede wszystkim ryż, ale również ocet ryżowy, algi nori i wasabi, zielony japoński chrzan. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by "spolszczyć" tę potrawę.

Potrzebujemy: kaszę jaglaną, ocet jabłkowy, sałatę masłową, chrzan, ogórek, pstrąga wędzonego, cukier i sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze ciepła, dodajemy do niej trochę octu i cukru. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Liście sałaty myjemy i rozkładamy na bambusowej macie. Na nich rozkładamy kaszę, smarujemy ją lekko chrzanem i układamy paski ogórka oraz pstrąga. Zwijamy ściśle i kroimy na plastry.

Tajski omlet

Omlety, najczęściej podawane na ostro z warzywami lub mięsem, są jednym z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Tajlandii. Są one bardzo aromatyczne i treściwe. Jeśli nie mamy typowo tajskich składników, możemy wykorzystać polskie.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Potrzebne nam będą: cztery jajka, 200 gramów mielonego mięsa, cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidor, groszek zielony z puszki, pieprz, sól, natka pietruszki, olej. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, i paprykę. Dodajemy mięso i groszek, smażymy, aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy rozkłócone, posolone jajka. Na omlet nakładamy masę mięsną, składamy go w kwadrat, posypujemy natką i podajemy.

Ryba słodko-kwaśna

Jednym z najbardziej znanych sposobów na przygotowywanie potraw w Chinach jest ich duszenie w sosie słodko-kwaśnym. Ten prosty sos możemy bez problemu przygotować z typowo polskich składników.

Do zrobienia ryby potrzebujemy filet z dorsza, mąkę, olej, sól i pieprz. Na sos z kolei: czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet winny, sól i pieprz. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na głębokim oleju, wyjmujemy i odsączamy. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy paprykę, koncentrat, trochę wody, cukier, sól i ocet. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy do sosu rybę i podgrzewamy.

Ryba
© 123RF

Meksykańska fasolka

Czerwona fasola z dodatkiem kminu rzymskiego, ostrego chili i mięsa to prawdziwa wizytówka meksykańskiej kuchni. Nie uzyskamy charakterystycznego smaku bez dodatku podwędzanego chili, ale możemy je zastąpić typowo polskim produktem – wędzonymi śliwkami.

Składniki: szklanka białej fasoli, pomidor, czosnek, cebula, ostra papryka w proszku, kilka wędzonych śliwek, kminek, tymianek, sól i pieprz. Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w wodzie bez soli. Odcedzamy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli razem ćwiartkami pomidorów. Dodajemy pokrojone na paski śliwki, doprawiamy, zalewamy wodą i dusimy kilka minut. Potrawa musi być gęsta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości