Egzotyczne dania z polskich składników
Potrawy pochodzące z egzotycznych krajów są w naszych kuchniach i restauracjach coraz bardziej popularne. Jeśli chcemy zachować oryginalne receptury, potrzebujemy zazwyczaj mnóstwo niełatwych do zdobycia lub po prostu bardzo drogich dodatków, sosów czy przypraw. Bawiąc się w gotowanie, możemy zamienić część tych produktów na typowo polskie. Dzięki temu zrobimy egzotyczne danie, ale jednak z polską nutą i znanymi z kuchni polskiej składnikami. Oto kilka naszych propozycji.
Sushi z sałaty
Do przygotowania typowo japońskiego sushi potrzebujemy przede wszystkim ryż, ale również ocet ryżowy, algi nori i wasabi, zielony japoński chrzan. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by "spolszczyć" tę potrawę.
Potrzebujemy: kaszę jaglaną, ocet jabłkowy, sałatę masłową, chrzan, ogórek, pstrąga wędzonego, cukier i sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze ciepła, dodajemy do niej trochę octu i cukru. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Liście sałaty myjemy i rozkładamy na bambusowej macie. Na nich rozkładamy kaszę, smarujemy ją lekko chrzanem i układamy paski ogórka oraz pstrąga. Zwijamy ściśle i kroimy na plastry.
Tajski omlet
Omlety, najczęściej podawane na ostro z warzywami lub mięsem, są jednym z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Tajlandii. Są one bardzo aromatyczne i treściwe. Jeśli nie mamy typowo tajskich składników, możemy wykorzystać polskie.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Potrzebne nam będą: cztery jajka, 200 gramów mielonego mięsa, cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidor, groszek zielony z puszki, pieprz, sól, natka pietruszki, olej. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, i paprykę. Dodajemy mięso i groszek, smażymy, aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy rozkłócone, posolone jajka. Na omlet nakładamy masę mięsną, składamy go w kwadrat, posypujemy natką i podajemy.
Ryba słodko-kwaśna
Jednym z najbardziej znanych sposobów na przygotowywanie potraw w Chinach jest ich duszenie w sosie słodko-kwaśnym. Ten prosty sos możemy bez problemu przygotować z typowo polskich składników.
Do zrobienia ryby potrzebujemy filet z dorsza, mąkę, olej, sól i pieprz. Na sos z kolei: czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet winny, sól i pieprz. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na głębokim oleju, wyjmujemy i odsączamy. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy paprykę, koncentrat, trochę wody, cukier, sól i ocet. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy do sosu rybę i podgrzewamy.
Meksykańska fasolka
Czerwona fasola z dodatkiem kminu rzymskiego, ostrego chili i mięsa to prawdziwa wizytówka meksykańskiej kuchni. Nie uzyskamy charakterystycznego smaku bez dodatku podwędzanego chili, ale możemy je zastąpić typowo polskim produktem – wędzonymi śliwkami.
Składniki: szklanka białej fasoli, pomidor, czosnek, cebula, ostra papryka w proszku, kilka wędzonych śliwek, kminek, tymianek, sól i pieprz. Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w wodzie bez soli. Odcedzamy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli razem ćwiartkami pomidorów. Dodajemy pokrojone na paski śliwki, doprawiamy, zalewamy wodą i dusimy kilka minut. Potrawa musi być gęsta.