Egzotyczne dania z polskich składników

Potrawy pochodzące z egzotycznych krajów są w naszych kuchniach i restauracjach coraz bardziej popularne. Jeśli chcemy zachować oryginalne receptury, potrzebujemy zazwyczaj mnóstwo niełatwych do zdobycia lub po prostu bardzo drogich dodatków, sosów czy przypraw. Bawiąc się w gotowanie, możemy zamienić część tych produktów na typowo polskie. Dzięki temu zrobimy egzotyczne danie, ale jednak z polską nutą i znanymi z kuchni polskiej składnikami. Oto kilka naszych propozycji.

FasolkaJak ugotować egzotyczne dania z polskich składników
Źródło zdjęć: © 123RF

Sushi z sałaty

Do przygotowania typowo japońskiego sushi potrzebujemy przede wszystkim ryż, ale również ocet ryżowy, algi nori i wasabi, zielony japoński chrzan. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by "spolszczyć" tę potrawę.

Potrzebujemy: kaszę jaglaną, ocet jabłkowy, sałatę masłową, chrzan, ogórek, pstrąga wędzonego, cukier i sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze ciepła, dodajemy do niej trochę octu i cukru. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Liście sałaty myjemy i rozkładamy na bambusowej macie. Na nich rozkładamy kaszę, smarujemy ją lekko chrzanem i układamy paski ogórka oraz pstrąga. Zwijamy ściśle i kroimy na plastry.

Tajski omlet

Omlety, najczęściej podawane na ostro z warzywami lub mięsem, są jednym z najbardziej popularnych dań śniadaniowych w Tajlandii. Są one bardzo aromatyczne i treściwe. Jeśli nie mamy typowo tajskich składników, możemy wykorzystać polskie.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Potrzebne nam będą: cztery jajka, 200 gramów mielonego mięsa, cebula, czosnek, czerwona papryka, pomidor, groszek zielony z puszki, pieprz, sól, natka pietruszki, olej. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, i paprykę. Dodajemy mięso i groszek, smażymy, aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy rozkłócone, posolone jajka. Na omlet nakładamy masę mięsną, składamy go w kwadrat, posypujemy natką i podajemy.

Ryba słodko-kwaśna

Jednym z najbardziej znanych sposobów na przygotowywanie potraw w Chinach jest ich duszenie w sosie słodko-kwaśnym. Ten prosty sos możemy bez problemu przygotować z typowo polskich składników.

Do zrobienia ryby potrzebujemy filet z dorsza, mąkę, olej, sól i pieprz. Na sos z kolei: czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet winny, sól i pieprz. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na głębokim oleju, wyjmujemy i odsączamy. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy paprykę, koncentrat, trochę wody, cukier, sól i ocet. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy do sosu rybę i podgrzewamy.

Ryba
© 123RF

Meksykańska fasolka

Czerwona fasola z dodatkiem kminu rzymskiego, ostrego chili i mięsa to prawdziwa wizytówka meksykańskiej kuchni. Nie uzyskamy charakterystycznego smaku bez dodatku podwędzanego chili, ale możemy je zastąpić typowo polskim produktem – wędzonymi śliwkami.

Składniki: szklanka białej fasoli, pomidor, czosnek, cebula, ostra papryka w proszku, kilka wędzonych śliwek, kminek, tymianek, sól i pieprz. Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w wodzie bez soli. Odcedzamy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli razem ćwiartkami pomidorów. Dodajemy pokrojone na paski śliwki, doprawiamy, zalewamy wodą i dusimy kilka minut. Potrawa musi być gęsta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu