Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne
Rumiane i puszyste placuszki z dyni to pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Mogą z powodzeniem konkurować z babcinymi racuchami. Wypróbuj nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 100 g ugotowanej dyni piżmowej
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- pół szklanki rodzynek
- 1 łyżka klarowanego masła
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia. Miąższ z dyni wymieszaj z mlekiem, cukrem i żółtkiem jaja. W mące zrób dołek, stopniowo dodawaj masę dyniową i wymieszaj, aż nie będzie grudek (możesz użyć malaksera). Z białka ubij pianę, połącz ją delikatnie z ciastem Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze