Trwa ładowanie...
d48gnyn
d48gnyn

Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne

Przepis

Rumiane i puszyste placuszki z dyni to pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Mogą z powodzeniem konkurować z babcinymi racuchami. Wypróbuj nasz przepis.

3.3
(10 głosów)
Oceń:
d48gnyn
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne
123RF
Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 100 g ugotowanej dyni piżmowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 łyżka klarowanego masła
Przepis

Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia. Miąższ z dyni wymieszaj z mlekiem, cukrem i żółtkiem jaja. W mące zrób dołek, stopniowo dodawaj masę dyniową i wymieszaj, aż nie będzie grudek (możesz użyć malaksera). Z białka ubij pianę, połącz ją delikatnie z ciastem Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d48gnyn

Podziel się opinią

16
10
Share
d48gnyn
d48gnyn

d48gnyn
d48gnyn
d48gnyn