Pieczony schab i pieczarki. Prosto, szybko i smacznie
Tak przygotowany schab to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięciutkie i delikatne mięso, aromatyczny sos i podsmażone pieczarki. Danie jest proste i smaczne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykryciem około godziny.
- Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu, a sos przelewamy przez sitko do garnka. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i chwilę gotujemy. Sosem polewamy mięso.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Usmażone grzyby układamy obok mięsa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl