WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Dr Hanna Stolińska: "Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu"

Witamina D bardzo istotną funkcję w naszej codziennej diecie. Jej niedobór może skutkować wieloma przykrymi dolegliwościami. Lato to naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie, dzięki jej produkcji w skórze. Jednak wciąż istotna jest także odpowiednia dieta i uzupełnianie jadłospisu o produkty będące jej źródłem. Dietetyk dr Hanna Stolińska w rozmowie z WP Kuchnia radzi, jak uzupełnić niedobór witaminy D.

Hanna Stolińska
Źródło zdjęć: © Facebook, Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta
5

Katarzyna Gileta, WP Kuchnia: Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również powinniśmy ja suplementować. Dlaczego?

Dr Hanna Stolińska: Niedobory witaminy D to powszechny problem, który występuje w Polsce, ale także w innych rejonach świata, również tych o dobrym nasłonecznieniu. Dotyczą one nawet 80–90 proc. populacji. Przyczyny to m.in. unikanie przebywania na słońcu, coraz bardziej powszechne korzystanie z kremów z filtrem, częste przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych, ale również czynniki zewnętrzne – jak postępujące zanieczyszczenie środowiska.

Dlaczego witamina D jest dla nas tak ważna?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Ze względu na fakt, iż jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie, nazywa się ją prohormonem. Witamina D bierze m.in. udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej, to właśnie dzięki niej kości są mocne, działa także na układ nerwowy i mięśniowy, reguluje stężenie wapnia we krwi, pośrednio zapobiega także nadciśnieniu i chorobom serca oraz cukrzycy, wpływa także korzystnie na właściwe działanie układu odpornościowego (immunologicznego).

Jak rozpoznać, ze brakuje nam witaminy D?

Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu. W przypadku niedoboru możemy zauważyć ogólne osłabienie, ospałość, stany depresyjne, nawracające infekcje, wypadanie włosów, zaburzenia snu, bóle mięśni, choroby przyzębia, brak apetytu, nadciśnienie.

Sprawdzony przepis na pyszny deser z truskawkami. Idealny na upalny początek lata

Z badań wynika, że aż 80 proc. Polaków ma niedobory witaminy D. U jakiej grupy osób ryzyko niedoborów jest największe?

O właściwej diecie i suplementacji powinni pamiętać w szczególności weganie i wegetarianie, gdyż w związku z mniejszym spożyciem witaminy D z pożywienia w postaci ryb i jaj, nie dostarczają jej oni sobie we właściwych ilościach. W ich diecie powinny znaleźć się więc wzbogacane roślinne napoje i roślinne margaryny. Większe niedobory występują także u osób z chorobami tarczycy czy insulinoopornością, osób starszych, osób, które nie mogą przebywać na słońcu.

Jakie są najlepsze źródła witaminy D?

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że witamina D w naturalny sposób występuje w niewielkiej liczbie produktów. Jej najlepszymi źródłami są takie pokarmy, jak tłuste ryby – śledzie, makrele, łosoś, jak również oleje z ryb, np. z wątroby dorsza. Oprócz tego jej dobrym źródłem mogą być jaja i grzyby, a także miękka margaryna, gdyż w Polsce istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania pieczywa (nie dotyczy to masła). W margarynie o zawartości 60 proc. tłuszczu znajdziemy 6,25 µg/w 100 g produktu – w maśle witaminy D jest dużo mniej, ilość to 0,76 µg/w 100g produktu.

Na czym polega prawidłowa suplementacja witaminy D?

Konieczność suplementacji witaminy D zależy od jej stężenia w surowicy. Kiedy jest ono zbyt niskie, powinna być ona suplementowana w ilości wskazanej przez lekarza. Suplementacja witaminy D jest rekomendowana jednak głównie w okresie od października do maja, gdy w polskim klimacie nasłonecznienie jest mniejsze. W profilaktyce niedoboru witaminy D dla osób dorosłych zalecana dawka suplementacji wynosi 800–2000 j.m. (jednostek międzynarodowych = international unit), czyli 20–50 μg dziennie, u osób otyłych nieco więcej – 1600–2000 j.m. Natomiast w leczeniu niedoboru zalecane dawkowanie to 7000–10 000 j.m. dziennie.

Od wielu tygodni zmagamy się z upałami. Co jeść i pić, kiedy z nieba leje się żar?

W gorące dni, pomimo braku apetytu, powinniśmy pamiętać o regularności w posiłkach. Jest to bardzo ważne, by jeść w ciągu dnia lekkie posiłki, co zabezpieczy nas przed napadami głodu wieczorem. Lekkie posiłki to sałatki, zupy, chłodniki, duże ilości warzyw i owoców. Jednak najważniejsze jest to, aby przyjmować płyny – w postaci wody mineralnej, wody kokosowej, która jest naturalnym izotonikiem, koktajli, zup – i właśnie warzyw oraz owoców.

A jakich produktów i potraw powinniśmy unikać w upalne dni?

W upalne dni powinniśmy jak najczęściej rezygnować z mięsa i zastępować je suchymi nasionami roślin strączkowych. Warto wyeliminować także napoje gazowane, bogate w cukier napoje energetyzujące, duże ilości kawy, słone przekąski i inne produkty bogate w sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. Zwykłe lody na śmietanie – bogate w cukier i tłuszcz – zamieńmy na owoce i sorbety.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie