Dr Hanna Stolińska: "Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu"

Witamina D bardzo istotną funkcję w naszej codziennej diecie. Jej niedobór może skutkować wieloma przykrymi dolegliwościami. Lato to naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie, dzięki jej produkcji w skórze. Jednak wciąż istotna jest także odpowiednia dieta i uzupełnianie jadłospisu o produkty będące jej źródłem. Dietetyk dr Hanna Stolińska w rozmowie z WP Kuchnia radzi, jak uzupełnić niedobór witaminy D.

Hanna Stolińska
Źródło zdjęć: © Facebook, Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta
5

Katarzyna Gileta, WP Kuchnia: Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również powinniśmy ja suplementować. Dlaczego?

Dr Hanna Stolińska: Niedobory witaminy D to powszechny problem, który występuje w Polsce, ale także w innych rejonach świata, również tych o dobrym nasłonecznieniu. Dotyczą one nawet 80–90 proc. populacji. Przyczyny to m.in. unikanie przebywania na słońcu, coraz bardziej powszechne korzystanie z kremów z filtrem, częste przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych, ale również czynniki zewnętrzne – jak postępujące zanieczyszczenie środowiska.

Dlaczego witamina D jest dla nas tak ważna?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Ze względu na fakt, iż jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie, nazywa się ją prohormonem. Witamina D bierze m.in. udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej, to właśnie dzięki niej kości są mocne, działa także na układ nerwowy i mięśniowy, reguluje stężenie wapnia we krwi, pośrednio zapobiega także nadciśnieniu i chorobom serca oraz cukrzycy, wpływa także korzystnie na właściwe działanie układu odpornościowego (immunologicznego).

Jak rozpoznać, ze brakuje nam witaminy D?

Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu. W przypadku niedoboru możemy zauważyć ogólne osłabienie, ospałość, stany depresyjne, nawracające infekcje, wypadanie włosów, zaburzenia snu, bóle mięśni, choroby przyzębia, brak apetytu, nadciśnienie.

Sprawdzony przepis na pyszny deser z truskawkami. Idealny na upalny początek lata

Z badań wynika, że aż 80 proc. Polaków ma niedobory witaminy D. U jakiej grupy osób ryzyko niedoborów jest największe?

O właściwej diecie i suplementacji powinni pamiętać w szczególności weganie i wegetarianie, gdyż w związku z mniejszym spożyciem witaminy D z pożywienia w postaci ryb i jaj, nie dostarczają jej oni sobie we właściwych ilościach. W ich diecie powinny znaleźć się więc wzbogacane roślinne napoje i roślinne margaryny. Większe niedobory występują także u osób z chorobami tarczycy czy insulinoopornością, osób starszych, osób, które nie mogą przebywać na słońcu.

Jakie są najlepsze źródła witaminy D?

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że witamina D w naturalny sposób występuje w niewielkiej liczbie produktów. Jej najlepszymi źródłami są takie pokarmy, jak tłuste ryby – śledzie, makrele, łosoś, jak również oleje z ryb, np. z wątroby dorsza. Oprócz tego jej dobrym źródłem mogą być jaja i grzyby, a także miękka margaryna, gdyż w Polsce istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania pieczywa (nie dotyczy to masła). W margarynie o zawartości 60 proc. tłuszczu znajdziemy 6,25 µg/w 100 g produktu – w maśle witaminy D jest dużo mniej, ilość to 0,76 µg/w 100g produktu.

Na czym polega prawidłowa suplementacja witaminy D?

Konieczność suplementacji witaminy D zależy od jej stężenia w surowicy. Kiedy jest ono zbyt niskie, powinna być ona suplementowana w ilości wskazanej przez lekarza. Suplementacja witaminy D jest rekomendowana jednak głównie w okresie od października do maja, gdy w polskim klimacie nasłonecznienie jest mniejsze. W profilaktyce niedoboru witaminy D dla osób dorosłych zalecana dawka suplementacji wynosi 800–2000 j.m. (jednostek międzynarodowych = international unit), czyli 20–50 μg dziennie, u osób otyłych nieco więcej – 1600–2000 j.m. Natomiast w leczeniu niedoboru zalecane dawkowanie to 7000–10 000 j.m. dziennie.

Od wielu tygodni zmagamy się z upałami. Co jeść i pić, kiedy z nieba leje się żar?

W gorące dni, pomimo braku apetytu, powinniśmy pamiętać o regularności w posiłkach. Jest to bardzo ważne, by jeść w ciągu dnia lekkie posiłki, co zabezpieczy nas przed napadami głodu wieczorem. Lekkie posiłki to sałatki, zupy, chłodniki, duże ilości warzyw i owoców. Jednak najważniejsze jest to, aby przyjmować płyny – w postaci wody mineralnej, wody kokosowej, która jest naturalnym izotonikiem, koktajli, zup – i właśnie warzyw oraz owoców.

A jakich produktów i potraw powinniśmy unikać w upalne dni?

W upalne dni powinniśmy jak najczęściej rezygnować z mięsa i zastępować je suchymi nasionami roślin strączkowych. Warto wyeliminować także napoje gazowane, bogate w cukier napoje energetyzujące, duże ilości kawy, słone przekąski i inne produkty bogate w sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. Zwykłe lody na śmietanie – bogate w cukier i tłuszcz – zamieńmy na owoce i sorbety.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok