Dr Hanna Stolińska: "Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu"

Witamina D bardzo istotną funkcję w naszej codziennej diecie. Jej niedobór może skutkować wieloma przykrymi dolegliwościami. Lato to naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie, dzięki jej produkcji w skórze. Jednak wciąż istotna jest także odpowiednia dieta i uzupełnianie jadłospisu o produkty będące jej źródłem. Dietetyk dr Hanna Stolińska w rozmowie z WP Kuchnia radzi, jak uzupełnić niedobór witaminy D.

Hanna Stolińska
Źródło zdjęć: © Facebook, Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta

Katarzyna Gileta, WP Kuchnia: Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również powinniśmy ja suplementować. Dlaczego?

Dr Hanna Stolińska: Niedobory witaminy D to powszechny problem, który występuje w Polsce, ale także w innych rejonach świata, również tych o dobrym nasłonecznieniu. Dotyczą one nawet 80–90 proc. populacji. Przyczyny to m.in. unikanie przebywania na słońcu, coraz bardziej powszechne korzystanie z kremów z filtrem, częste przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych, ale również czynniki zewnętrzne – jak postępujące zanieczyszczenie środowiska.

Dlaczego witamina D jest dla nas tak ważna?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Ze względu na fakt, iż jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie, nazywa się ją prohormonem. Witamina D bierze m.in. udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej, to właśnie dzięki niej kości są mocne, działa także na układ nerwowy i mięśniowy, reguluje stężenie wapnia we krwi, pośrednio zapobiega także nadciśnieniu i chorobom serca oraz cukrzycy, wpływa także korzystnie na właściwe działanie układu odpornościowego (immunologicznego).

Jak rozpoznać, ze brakuje nam witaminy D?

Witamina D warunkuje zdrowie całego organizmu. W przypadku niedoboru możemy zauważyć ogólne osłabienie, ospałość, stany depresyjne, nawracające infekcje, wypadanie włosów, zaburzenia snu, bóle mięśni, choroby przyzębia, brak apetytu, nadciśnienie.

Sprawdzony przepis na pyszny deser z truskawkami. Idealny na upalny początek lata

Z badań wynika, że aż 80 proc. Polaków ma niedobory witaminy D. U jakiej grupy osób ryzyko niedoborów jest największe?

O właściwej diecie i suplementacji powinni pamiętać w szczególności weganie i wegetarianie, gdyż w związku z mniejszym spożyciem witaminy D z pożywienia w postaci ryb i jaj, nie dostarczają jej oni sobie we właściwych ilościach. W ich diecie powinny znaleźć się więc wzbogacane roślinne napoje i roślinne margaryny. Większe niedobory występują także u osób z chorobami tarczycy czy insulinoopornością, osób starszych, osób, które nie mogą przebywać na słońcu.

Jakie są najlepsze źródła witaminy D?

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że witamina D w naturalny sposób występuje w niewielkiej liczbie produktów. Jej najlepszymi źródłami są takie pokarmy, jak tłuste ryby – śledzie, makrele, łosoś, jak również oleje z ryb, np. z wątroby dorsza. Oprócz tego jej dobrym źródłem mogą być jaja i grzyby, a także miękka margaryna, gdyż w Polsce istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania pieczywa (nie dotyczy to masła). W margarynie o zawartości 60 proc. tłuszczu znajdziemy 6,25 µg/w 100 g produktu – w maśle witaminy D jest dużo mniej, ilość to 0,76 µg/w 100g produktu.

Na czym polega prawidłowa suplementacja witaminy D?

Konieczność suplementacji witaminy D zależy od jej stężenia w surowicy. Kiedy jest ono zbyt niskie, powinna być ona suplementowana w ilości wskazanej przez lekarza. Suplementacja witaminy D jest rekomendowana jednak głównie w okresie od października do maja, gdy w polskim klimacie nasłonecznienie jest mniejsze. W profilaktyce niedoboru witaminy D dla osób dorosłych zalecana dawka suplementacji wynosi 800–2000 j.m. (jednostek międzynarodowych = international unit), czyli 20–50 μg dziennie, u osób otyłych nieco więcej – 1600–2000 j.m. Natomiast w leczeniu niedoboru zalecane dawkowanie to 7000–10 000 j.m. dziennie.

Od wielu tygodni zmagamy się z upałami. Co jeść i pić, kiedy z nieba leje się żar?

W gorące dni, pomimo braku apetytu, powinniśmy pamiętać o regularności w posiłkach. Jest to bardzo ważne, by jeść w ciągu dnia lekkie posiłki, co zabezpieczy nas przed napadami głodu wieczorem. Lekkie posiłki to sałatki, zupy, chłodniki, duże ilości warzyw i owoców. Jednak najważniejsze jest to, aby przyjmować płyny – w postaci wody mineralnej, wody kokosowej, która jest naturalnym izotonikiem, koktajli, zup – i właśnie warzyw oraz owoców.

A jakich produktów i potraw powinniśmy unikać w upalne dni?

W upalne dni powinniśmy jak najczęściej rezygnować z mięsa i zastępować je suchymi nasionami roślin strączkowych. Warto wyeliminować także napoje gazowane, bogate w cukier napoje energetyzujące, duże ilości kawy, słone przekąski i inne produkty bogate w sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. Zwykłe lody na śmietanie – bogate w cukier i tłuszcz – zamieńmy na owoce i sorbety.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw