Dorsz pieczony w cieście
Bardzo prosta i smaczna rybka na obiad. Dorsz pieczony w lekkim cieście w stylu naleśnikowym, ale bez mleka zasmakuje całej rodzinie. Polecam podać go z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią. Przepis prosto z "Mientablog".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g)
- łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
- jajko
- 2 łyżki mąki
- łyżka soku z cytryny
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wielkości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą, upieczoną rybę podajemy z pikantnymi ziemniakami i mizerią lub inną surówką.
Zobacz także: proste, pyszne i zdrowe rybne burgery