Domowy pasztet z grzybami leśnymi
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu z leśnymi grzybami. Pulchny, wilgotny, o lekko kremowej konsystencji - już na samą myśl cieknie ślinka. Polecamy nasz przepis na genialny pasztet z dodatkiem leśnych grzybów. Najlepsze będą oczywiście te świeżo zebrane, ale poza sezonem możesz użyć suszonych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
- 700 ml bulionu grzybowego
- 10 suszonych grzybów
- 200 g drobiowej wątróbki
- 200 g podgardla wieprzowego
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 1 cebula
- pęczek włoszczyzny
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- gałązka rozmarynu świeżego
- 1 łyżka mąki
- 30 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) - dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.
Całość zalej około 700 ml bulionu grzybowego, dodaj suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.
Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze