Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Domowy pasztet drobiowy to rozwiązanie dla fanów naturalnej kuchni. Coraz trudniej kupić w sklepie pasztet, który nie straszy listą składników i chemicznych dodatków. Jak się jednak okazuje, ten mięsny przysmak łatwo możemy zrobić w domu. Ciekawym pomysłem będzie zrobienie go z dodatkiem mleka i kremówki. Sprawią, że pasztet będzie kremowy i łatwy do smarowania. Nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów.

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoikaDomowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1, 5 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,7 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 większych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 50 ml whisky, brandy lub koniaku,
  • 400 ml śmietany kremówki (36- lub 30-proc.),
  • ok. 1 l mleka,
  • ok. 100 g masła.

Przepis

Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić.

Przepis

Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika papierowego. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki masła. Dołożyć wątróbki i mieszając co jakiś czas, udusić je do miękkości. Pamiętajmy: wątróbki nie solimy. Po uduszeniu wątróbkę wystudzić.

Przepis

Upieczoną łopatkę wraz z cebulą, czosnkiem i uduszoną wątróbką zmielić w maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też wymieszać w malakserze. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy czy koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza. Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Przepis

Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pasztetowi pięknego zapachu i smaku. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut.
Zobacz także: deser lekki jak chmurka. To specjał Magdy Gessler

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania