Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Domowy pasztet drobiowy to rozwiązanie dla fanów naturalnej kuchni. Coraz trudniej kupić w sklepie pasztet, który nie straszy listą składników i chemicznych dodatków. Jak się jednak okazuje, ten mięsny przysmak łatwo możemy zrobić w domu. Ciekawym pomysłem będzie zrobienie go z dodatkiem mleka i kremówki. Sprawią, że pasztet będzie kremowy i łatwy do smarowania. Nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów.

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoikaDomowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1, 5 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,7 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 większych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 50 ml whisky, brandy lub koniaku,
  • 400 ml śmietany kremówki (36- lub 30-proc.),
  • ok. 1 l mleka,
  • ok. 100 g masła.

Przepis

Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić.

Przepis

Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika papierowego. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki masła. Dołożyć wątróbki i mieszając co jakiś czas, udusić je do miękkości. Pamiętajmy: wątróbki nie solimy. Po uduszeniu wątróbkę wystudzić.

Przepis

Upieczoną łopatkę wraz z cebulą, czosnkiem i uduszoną wątróbką zmielić w maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też wymieszać w malakserze. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy czy koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza. Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Przepis

Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pasztetowi pięknego zapachu i smaku. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut.
Zobacz także: deser lekki jak chmurka. To specjał Magdy Gessler

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇