Trwa ładowanie...
d1bjxpi
10-05-2017 19:08

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Przepis

Domowy pasztet drobiowy to rozwiązanie dla fanów naturalnej kuchni. Coraz trudniej kupić w sklepie pasztet, który nie straszy listą składników i chemicznych dodatków. Jak się jednak okazuje, ten mięsny przysmak łatwo możemy zrobić w domu. Ciekawym pomysłem będzie zrobienie go z dodatkiem mleka i kremówki. Sprawią, że pasztet będzie kremowy i łatwy do smarowania. Nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów.

d1bjxpi
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
ww.daylicooking.pl
Źródło: ww.daylicooking.pl
Składniki
  • 1, 5 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,7 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 większych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 50 ml whisky, brandy lub koniaku,
  • 400 ml śmietany kremówki (36- lub 30-proc.),
  • ok. 1 l mleka,
  • ok. 100 g masła.
Przepis

Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić.

Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika papierowego. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki masła. Dołożyć wątróbki i mieszając co jakiś czas, udusić je do miękkości. Pamiętajmy: wątróbki nie solimy. Po uduszeniu wątróbkę wystudzić.

Upieczoną łopatkę wraz z cebulą, czosnkiem i uduszoną wątróbką zmielić w maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też wymieszać w malakserze. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy czy koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza. Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pasztetowi pięknego zapachu i smaku. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut.
Zobacz także: deser lekki jak chmurka. To specjał Magdy Gessler

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj