Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Domowy pasztet drobiowy to rozwiązanie dla fanów naturalnej kuchni. Coraz trudniej kupić w sklepie pasztet, który nie straszy listą składników i chemicznych dodatków. Jak się jednak okazuje, ten mięsny przysmak łatwo możemy zrobić w domu. Ciekawym pomysłem będzie zrobienie go z dodatkiem mleka i kremówki. Sprawią, że pasztet będzie kremowy i łatwy do smarowania. Nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów.

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoikaDomowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1, 5 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,7 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 większych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 50 ml whisky, brandy lub koniaku,
  • 400 ml śmietany kremówki (36- lub 30-proc.),
  • ok. 1 l mleka,
  • ok. 100 g masła.

Przepis

Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić.

Przepis

Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika papierowego. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki masła. Dołożyć wątróbki i mieszając co jakiś czas, udusić je do miękkości. Pamiętajmy: wątróbki nie solimy. Po uduszeniu wątróbkę wystudzić.

Przepis

Upieczoną łopatkę wraz z cebulą, czosnkiem i uduszoną wątróbką zmielić w maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też wymieszać w malakserze. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy czy koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza. Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Przepis

Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pasztetowi pięknego zapachu i smaku. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut.
Zobacz także: deser lekki jak chmurka. To specjał Magdy Gessler

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita