Domowe paluszki rybne. Jak je zrobić?

Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.

Domowe paluszki rybne
Źródło zdjęć: © Kukbuk
Katarzyna Gileta

Pamiętacie, jak byliście dziećmi i na obiad chętnie wybieraliście chrupiące, choć niekoniecznie zdrowe paluszki rybne, które najlepiej smakowały z solidną porcją ziemniaków oraz ulubioną surówką?

Gdy najdzie was nieodparta ochota na powrót do smaków dzieciństwa, zamiast sięgać do zamrażalnika po gotowe dania, spróbujcie przyrządzić paluszki rybne sami. Jeśli na początku nie będą wychodzić idealne, nie poddawajcie się – po kilku próbach nabierzecie wprawy. A do tego czasu możecie wspólnie z pozostałymi domownikami bawić się w kuchni tworzeniem paluszków w nieco mniej oczywistych kształtach.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Domowe paluszki rybne - przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kg karasi (ewentualnie innych słodkowodnych rybek: płotek, krąpi, leszczy)
  • 250 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 1 l oleju do smażenia

Opcjonalnie:

  • 1 bułka
  • 1 jajko "zerówka"

Paluszki rybne krok po kroku

  1. Cebulę trzemy na tarce (najlepiej w goglach). Ryby skrobiemy, pozbywamy się kręgosłupów, mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
  2. Kiedy powstanie pasta, dodajemy utartą cebulę i bułkę tartą (ewentualnie rozmoczoną bułkę i jajko).
  3. Z masy formujemy paluszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Panierowane wrzucamy na patelnię, na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy, aż zrobią się złote. Podajemy z sosem jogurtowym.

Przepis: Olin Gutowski

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce