Domowe paluszki rybne. Jak je zrobić?

Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.

Domowe paluszki rybne
Źródło zdjęć: © Kukbuk
Katarzyna Gileta

Pamiętacie, jak byliście dziećmi i na obiad chętnie wybieraliście chrupiące, choć niekoniecznie zdrowe paluszki rybne, które najlepiej smakowały z solidną porcją ziemniaków oraz ulubioną surówką?

Gdy najdzie was nieodparta ochota na powrót do smaków dzieciństwa, zamiast sięgać do zamrażalnika po gotowe dania, spróbujcie przyrządzić paluszki rybne sami. Jeśli na początku nie będą wychodzić idealne, nie poddawajcie się – po kilku próbach nabierzecie wprawy. A do tego czasu możecie wspólnie z pozostałymi domownikami bawić się w kuchni tworzeniem paluszków w nieco mniej oczywistych kształtach.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Domowe paluszki rybne - przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kg karasi (ewentualnie innych słodkowodnych rybek: płotek, krąpi, leszczy)
  • 250 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 1 l oleju do smażenia

Opcjonalnie:

  • 1 bułka
  • 1 jajko "zerówka"

Paluszki rybne krok po kroku

  1. Cebulę trzemy na tarce (najlepiej w goglach). Ryby skrobiemy, pozbywamy się kręgosłupów, mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
  2. Kiedy powstanie pasta, dodajemy utartą cebulę i bułkę tartą (ewentualnie rozmoczoną bułkę i jajko).
  3. Z masy formujemy paluszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Panierowane wrzucamy na patelnię, na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy, aż zrobią się złote. Podajemy z sosem jogurtowym.

Przepis: Olin Gutowski

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇