Trwa ładowanie...

Domowe paluszki rybne. Jak je zrobić?

Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.

Domowe paluszki rybne. Jak je zrobić?Źródło: Kukbuk
d315zcf
d315zcf

Pamiętacie, jak byliście dziećmi i na obiad chętnie wybieraliście chrupiące, choć niekoniecznie zdrowe paluszki rybne, które najlepiej smakowały z solidną porcją ziemniaków oraz ulubioną surówką?

Gdy najdzie was nieodparta ochota na powrót do smaków dzieciństwa, zamiast sięgać do zamrażalnika po gotowe dania, spróbujcie przyrządzić paluszki rybne sami. Jeśli na początku nie będą wychodzić idealne, nie poddawajcie się – po kilku próbach nabierzecie wprawy. A do tego czasu możecie wspólnie z pozostałymi domownikami bawić się w kuchni tworzeniem paluszków w nieco mniej oczywistych kształtach.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Domowe paluszki rybne - przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kg karasi (ewentualnie innych słodkowodnych rybek: płotek, krąpi, leszczy)
  • 250 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 1 l oleju do smażenia

Opcjonalnie:

  • 1 bułka
  • 1 jajko "zerówka"

Paluszki rybne krok po kroku

  1. Cebulę trzemy na tarce (najlepiej w goglach). Ryby skrobiemy, pozbywamy się kręgosłupów, mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
  2. Kiedy powstanie pasta, dodajemy utartą cebulę i bułkę tartą (ewentualnie rozmoczoną bułkę i jajko).
  3. Z masy formujemy paluszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Panierowane wrzucamy na patelnię, na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy, aż zrobią się złote. Podajemy z sosem jogurtowym.

Przepis: Olin Gutowski

Zobacz też:

d315zcf
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d315zcf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d315zcf
Więcej tematów