Domowe kuleczki bounty. Słodkie, aromatyczne, pyszne
Domowe kuleczki kokosowe w czekoladowej polewie. Są niezwykle proste do przygotowania, jednak wymagają nieco cierpliwości. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml kremówki
- 70 g cukru pudru
- 70 g masła
- kilka kropli aromatu rumowego
- 200 g czekolady mlecznej
Przepis
- W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem.
- W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromat i wymieszać.
- Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia, przykryć folią , schłodzić przez minimum godzinę.
- Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub w mikrofali).
- Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie , można sobie pomóc wykałaczką. Wykładać kulki na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki na noc).
- Przechowywać w lodówce. Do obtoczenia kulek użyć mlecznej i białej czekolady.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl