Do czego pasuje ocet kokosowy?

Ocet spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny zna praktycznie każdy z nas. To produkty często stosowane w naszej kuchni, mające szerokie zastosowanie. A gdyby tak zmienić któryś z nich na ocet kokosowy? Warto – dla smaku i zdrowia. Palmy kokosowe rosną na naturalnie żyznych i bogatych w cenne składniki glebach wulkanicznych, nic więc dziwnego, że ocet kokosowy zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Obraz
Źródło zdjęć: © korakora.org

Ocet spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny zna praktycznie każdy z nas. To produkty często stosowane w naszej kuchni, mające szerokie zastosowanie. A gdyby tak zmienić któryś z nich na ocet kokosowy? Warto – dla smaku i zdrowia. Palmy kokosowe rosną na naturalnie żyznych i bogatych w cenne składniki glebach wulkanicznych, nic więc dziwnego, że ocet kokosowy zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Ponieważ o palmie kokosowej mówi się, że to „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, ocet kokosowy ma bogaty i zdrowy skład. Obecne są w nim liczne minerały i witaminy – potas (aż 192 mg na łyżeczkę!), wapń, żelazo, sód, cynk, magnez, witamina C, z grupy B i E. Kokos zawiera także chroniące przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem antyoksydanty.

Powszechnie stosowany jest na Filipinach (gdzie nazywa się go „Suka ng niyog”) i w wielu krajach azjatyckich, m.in. w Indiach. Mieszkańcy wysp rozmieszczonych na Pacyfiku na owoce palmy kokosowej mówią, że to lekarstwo na wszelkie choroby.

Aby uzyskać ocet, najpierw nacinane są łodygi drzewa palmowego, a pozyskany w ten sposób nektar poddaje się procesowi fermentacji – trwa to ok. 60 dni. Nektar ten zawiera niezbędne dla zdrowia człowieka aminokwasy. Wykazuje neutralne pH. Ze względu na proces produkcji ocet kokosowy jest produktem ekologicznym – nie ma w składzie żadnych sztucznych dodatków.

Ocet kokosowy ma niski indeks glikemiczny (IG 35), dlatego poleca się go diabetykom. W 2008 roku dr David J. A. Jenkins pracujący na Uniwersytecie w Toronto wraz z grupą naukowców przebadał 210 osób chorych na cukrzycę. Połowa z nich stosowała dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym, a połowa dietę wysokobłonnikową. Naukowcy zaobserwowali, że zdrowie pacjentów stosujących produkty z niskim IG poprawiło się znaczniej – spadło u nich ryzyko wystąpienia chorób serca, a poziom cukru we krwi się ustabilizował.

Ocet kokosowy ma zazwyczaj biały lub bursztynowy kolor i wyrazisty, ostry smak. Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet. Butelka o pojemności 750 ml kosztuje ok. 12 zł.

Kilka inspiracji

Jak zrobić samemu ocet kokosowy?
Składniki: ocet 10-procentowy (200 ml), ocet ryżowy (200 ml), miąższ z jednego kokosa, wiórki kokosowe (50 g).

Wykonanie: 2-3 dni wcześniej zalać wiórki kokosowe octem spirytusowym. Następnie orzech kokosa nawiercić na szczycie. Wylać z niego wodę kokosową i przecedzić przez gęstą gazę, by usunąć drobne zanieczyszczenia powstałe podczas nawiercania. Wyskrobać biały miąższ (bielmo) z kokosa i zalać go octem ryżowym.

Wiórki kokosowe odcedzić i zlać ocet do octu ryżowego z miąższem. Odstawić na dwa tygodnie do zmacerowania. Po tym czasie powstanie białawy i lekko tłusty płyn, który trzeba przecedzić przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Przecedzony ocet przelać do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie jest gotowy do użycia.

_ źródło przepisu: doradcasmaku.pl _

Marynata do drobiu
Składniki: 150 ml octu kokosowego, 2 ząbki czosnku, 30-40 ml oleju roślinnego, szczypta ostrej papryki, 2-3 cm świeżego imbiru, łyżeczka miodu, curry.

Wykonanie: imbir zetrzeć na tarce, dodać do oleju. Połączyć wszystkie składniki w miseczce. Marynować drób przez minimum cztery godziny.

Marynata do jagnięciny
Składniki: 300 ml oleju roślinnego, 150 ml octu kokosowego, 150 ml sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 5 dag czarnego pieprzu, grubo zmielonego, łyżka miodu, cukier do smaku.

Wykonanie: wszystkie składniki dobrze wymieszać. Marynować mięso przez minimum cztery godziny.

Dressing do sałatki (przepis 1)
Składniki: 1/4 szklanki octu kokosowego, 1/3 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki + 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki miodu, ćwierć łyżeczki soli morskiej, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w miseczce i starannie wymieszać (można zmiksować), aż dokładnie się połączą. Podawać z ulubioną sałatką.

Dressing do sałatki (przepis 2)
Składniki: szklanka octu kokosowego, pół szklanki płynnego miodu, 4 ząbki czosnku, 2 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z pomarańczy.

Wykonanie: zmiażdżyć czosnek. Dodać pozostałe składniki i starannie zmiksować – do uzyskania jednolitej masy. Dressing świetnie pasuje do sałatki z papryką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i fetą.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika