Do czego pasuje ocet kokosowy?
Ocet spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny zna praktycznie każdy z nas. To produkty często stosowane w naszej kuchni, mające szerokie zastosowanie. A gdyby tak zmienić któryś z nich na ocet kokosowy? Warto – dla smaku i zdrowia. Palmy kokosowe rosną na naturalnie żyznych i bogatych w cenne składniki glebach wulkanicznych, nic więc dziwnego, że ocet kokosowy zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Ocet spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny zna praktycznie każdy z nas. To produkty często stosowane w naszej kuchni, mające szerokie zastosowanie. A gdyby tak zmienić któryś z nich na ocet kokosowy? Warto – dla smaku i zdrowia. Palmy kokosowe rosną na naturalnie żyznych i bogatych w cenne składniki glebach wulkanicznych, nic więc dziwnego, że ocet kokosowy zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Ponieważ o palmie kokosowej mówi się, że to „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, ocet kokosowy ma bogaty i zdrowy skład. Obecne są w nim liczne minerały i witaminy – potas (aż 192 mg na łyżeczkę!), wapń, żelazo, sód, cynk, magnez, witamina C, z grupy B i E. Kokos zawiera także chroniące przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem antyoksydanty.
Powszechnie stosowany jest na Filipinach (gdzie nazywa się go „Suka ng niyog”) i w wielu krajach azjatyckich, m.in. w Indiach. Mieszkańcy wysp rozmieszczonych na Pacyfiku na owoce palmy kokosowej mówią, że to lekarstwo na wszelkie choroby.
Aby uzyskać ocet, najpierw nacinane są łodygi drzewa palmowego, a pozyskany w ten sposób nektar poddaje się procesowi fermentacji – trwa to ok. 60 dni. Nektar ten zawiera niezbędne dla zdrowia człowieka aminokwasy. Wykazuje neutralne pH. Ze względu na proces produkcji ocet kokosowy jest produktem ekologicznym – nie ma w składzie żadnych sztucznych dodatków.
Ocet kokosowy ma niski indeks glikemiczny (IG 35), dlatego poleca się go diabetykom. W 2008 roku dr David J. A. Jenkins pracujący na Uniwersytecie w Toronto wraz z grupą naukowców przebadał 210 osób chorych na cukrzycę. Połowa z nich stosowała dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym, a połowa dietę wysokobłonnikową. Naukowcy zaobserwowali, że zdrowie pacjentów stosujących produkty z niskim IG poprawiło się znaczniej – spadło u nich ryzyko wystąpienia chorób serca, a poziom cukru we krwi się ustabilizował.
Ocet kokosowy ma zazwyczaj biały lub bursztynowy kolor i wyrazisty, ostry smak. Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet. Butelka o pojemności 750 ml kosztuje ok. 12 zł.
Kilka inspiracji
Jak zrobić samemu ocet kokosowy?
Składniki: ocet 10-procentowy (200 ml), ocet ryżowy (200 ml), miąższ z jednego kokosa, wiórki kokosowe (50 g).
Wykonanie: 2-3 dni wcześniej zalać wiórki kokosowe octem spirytusowym. Następnie orzech kokosa nawiercić na szczycie. Wylać z niego wodę kokosową i przecedzić przez gęstą gazę, by usunąć drobne zanieczyszczenia powstałe podczas nawiercania. Wyskrobać biały miąższ (bielmo) z kokosa i zalać go octem ryżowym.
Wiórki kokosowe odcedzić i zlać ocet do octu ryżowego z miąższem. Odstawić na dwa tygodnie do zmacerowania. Po tym czasie powstanie białawy i lekko tłusty płyn, który trzeba przecedzić przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Przecedzony ocet przelać do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie jest gotowy do użycia.
_ źródło przepisu: doradcasmaku.pl _
Marynata do drobiu
Składniki: 150 ml octu kokosowego, 2 ząbki czosnku, 30-40 ml oleju roślinnego, szczypta ostrej papryki, 2-3 cm świeżego imbiru, łyżeczka miodu, curry.
Wykonanie: imbir zetrzeć na tarce, dodać do oleju. Połączyć wszystkie składniki w miseczce. Marynować drób przez minimum cztery godziny.
Marynata do jagnięciny
Składniki: 300 ml oleju roślinnego, 150 ml octu kokosowego, 150 ml sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 5 dag czarnego pieprzu, grubo zmielonego, łyżka miodu, cukier do smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki dobrze wymieszać. Marynować mięso przez minimum cztery godziny.
Dressing do sałatki (przepis 1)
Składniki: 1/4 szklanki octu kokosowego, 1/3 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki + 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki miodu, ćwierć łyżeczki soli morskiej, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu.
Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w miseczce i starannie wymieszać (można zmiksować), aż dokładnie się połączą. Podawać z ulubioną sałatką.
Dressing do sałatki (przepis 2)
Składniki: szklanka octu kokosowego, pół szklanki płynnego miodu, 4 ząbki czosnku, 2 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z pomarańczy.
Wykonanie: zmiażdżyć czosnek. Dodać pozostałe składniki i starannie zmiksować – do uzyskania jednolitej masy. Dressing świetnie pasuje do sałatki z papryką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i fetą.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl