Dlaczego wychodzi zakalec? Powodów jest wiele

Każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z pieczeniem, wie, jak łatwo zamienić wymarzony wypiek w porażkę. Dlaczego robi się zakalec? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak go uniknąć.

Dlaczego wychodzi zakalecDlaczego wychodzi zakalec
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zakalec to płaskie, niewyrośnięte ciasto lub wilgotna warstwa wewnątrz wypieku. Może się pojawić przy użyciu proszku do pieczenia, piany z białek czy drożdży. Wiele osób zastanawia się, dlaczego w cieście pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele.

Zakalec, jakie są jego przyczyny

Częstym czynnikiem, który sprzyja powstawaniu zakalca, jest zbyt niska temperatura składników. Warto zadbać o to, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Ponadto nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto, które wyrasta, powinno przebywać w stałej temperaturze. Wychładzanie piekarnika sprawi, że wypiek opadnie, a w środku pozostanie wilgotna warstwa.

Kolejnym sposobem na to, jak uniknąć zakalca, jest dokładne napowietrzenie ciasta poprzez jego mieszanie czy miksowanie. Zanim jednak to zrobisz, upewnij się, że posiadasz składniki w odpowiednich proporcjach i przesiej je przez sito.

Jeśli ciasto jest już gotowe, a przepis mówi o tym, aby stygło w piekarniku, nie wystawiaj go na zewnątrz. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że opadnie.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru