WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Dlaczego wychodzi zakalec? Powodów jest wiele

Każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z pieczeniem, wie, jak łatwo zamienić wymarzony wypiek w porażkę. Dlaczego robi się zakalec? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak go uniknąć.

Dlaczego wychodzi zakalecDlaczego wychodzi zakalec
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zakalec to płaskie, niewyrośnięte ciasto lub wilgotna warstwa wewnątrz wypieku. Może się pojawić przy użyciu proszku do pieczenia, piany z białek czy drożdży. Wiele osób zastanawia się, dlaczego w cieście pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele.

Zakalec, jakie są jego przyczyny

Częstym czynnikiem, który sprzyja powstawaniu zakalca, jest zbyt niska temperatura składników. Warto zadbać o to, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Ponadto nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto, które wyrasta, powinno przebywać w stałej temperaturze. Wychładzanie piekarnika sprawi, że wypiek opadnie, a w środku pozostanie wilgotna warstwa.

Kolejnym sposobem na to, jak uniknąć zakalca, jest dokładne napowietrzenie ciasta poprzez jego mieszanie czy miksowanie. Zanim jednak to zrobisz, upewnij się, że posiadasz składniki w odpowiednich proporcjach i przesiej je przez sito.

Jeśli ciasto jest już gotowe, a przepis mówi o tym, aby stygło w piekarniku, nie wystawiaj go na zewnątrz. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że opadnie.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki