Dlaczego wychodzi zakalec? Powodów jest wiele

Każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z pieczeniem, wie, jak łatwo zamienić wymarzony wypiek w porażkę. Dlaczego robi się zakalec? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak go uniknąć.

Dlaczego wychodzi zakalecDlaczego wychodzi zakalec
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zakalec to płaskie, niewyrośnięte ciasto lub wilgotna warstwa wewnątrz wypieku. Może się pojawić przy użyciu proszku do pieczenia, piany z białek czy drożdży. Wiele osób zastanawia się, dlaczego w cieście pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele.

Zakalec, jakie są jego przyczyny

Częstym czynnikiem, który sprzyja powstawaniu zakalca, jest zbyt niska temperatura składników. Warto zadbać o to, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Ponadto nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto, które wyrasta, powinno przebywać w stałej temperaturze. Wychładzanie piekarnika sprawi, że wypiek opadnie, a w środku pozostanie wilgotna warstwa.

Kolejnym sposobem na to, jak uniknąć zakalca, jest dokładne napowietrzenie ciasta poprzez jego mieszanie czy miksowanie. Zanim jednak to zrobisz, upewnij się, że posiadasz składniki w odpowiednich proporcjach i przesiej je przez sito.

Jeśli ciasto jest już gotowe, a przepis mówi o tym, aby stygło w piekarniku, nie wystawiaj go na zewnątrz. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że opadnie.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się